David Ekelund inför Västerås

Hemsidan har stämt av läget med huvudtränare David Ekelund inför sista matchen innan sommaruppehållet. Den här gången ställs vi hemma på Tingvalla IP mot Västerås SK FK.

Om du inte kan se matchen på plats på Tingvalla IP fungerar det också att se den på webben. Sändningen kostar 89 kronor att ta del av och produceras av MomentMedia.nu. För att komma till sändningen klickar du här.

Nu till intervjun med David.

David Ekelund

En stark prestation borta mot Piteå ledde till tre poäng. Din syn på matchen?
Det var en riktigt bra genomförd match från vår sida, i årets längsta bortamatch som innebar en resa på ca 125 mil enkel väg i tåg och buss, med ankomst till Piteå tre timmar innan avspark. Kanske inte de mest optimala förberedelserna för match, men vi gör det bra och spelarna gillar läget.

Vi ville undvika Piteås starka omställningsspel och lät dem därför hålla mycket boll i backlinjen. De inledande tio minuterna är vi bra i vårt försvarsspel, men slarviga i vårt anfallsspel vilket gör att Piteå tidigt får ett spelövertag, dock utan att skapa några chanser.

Efter inledningen tar vi tag i vårt passningsspel och äter oss in i matchen. Efter en kvart tar vi också ledningen då Tom Larsson nickar in en fint slagen hörna av André Jernberg på bakre stolpen. Målet ger oss mer energi, men en missad passning högt upp i planen blir till en långboll från Piteå där deras starka forward vinner duellen med två försvarare och sätter bollen i mål, bara två minuter efter vårt ledningsmål.

Vi lyckas dock skaka av oss målet ganska omgående, och resten av halvleken präglas av mycket spel på mittplanen. Vi ligger bra i våra positioner och Piteå har svårt att komma till några lägen. Samtidigt är vi fortsatt lite otydliga i vårt anfallsspel och många bra möjligheter rinner ut i sanden då sista passet eller löpningen inte sitter som den ska. Vi skakar dock fram några chanser, och vassaste chansen har Claes Nyman som snappar upp en dålig passning i Piteås backlinje och löper sig till ett avslut i straffområdet, men skottet går rakt på målvakten.

I andra halvlek blir vi lite mer aggressiva i vår press inledningsvis och vinner mycket boll. Vi är också nära att ta ledningen tidigt i andra efter en fast situation där bollen tar sig fram till Tom Larsson som avlossar ett hårt skott från nära håll. På något sätt lyckas målvakten få upp en arm och styra den över ribban, en helt otrolig räddning.

Bara minuter senare kommer målet, Sebastian Bellander nickar ned en längre boll till Jesper Karlsson utanför eget straffområde och vi startar en kontring som avslutas med att Stefan Jadnert klackar bollen i straffområdet till Claes Nyman som placerar in den i bortre hörnet.

En stund efter målet tar Piteå över initiativet i matchen och skapar några farliga chanser, men vi lyckas reda ut situationerna. Men kvarten kvar gör vi ett byte som bryter Piteås tempo något och vi kan samla oss. Bara minuter senare vinner nyinbytte Lawand Haidar bollen och frispelar Claes Nyman. Claes rundar målvakten som fäller honom och domaren dömer straff. Bastian Rojas Diaz missar straffen, men returen går till Stefan Jadnert som avlossar ett skott som styr på Bastian och in i mål.

Efter målet går luften ur Piteå och vi kan effektivt spela av resten av tiden och ta med oss tre poäng på den långa hemresan.

Sammanfattningsvis en mycket bra prestation där vi igen följer vår matchplan fullt ut, och kontrollerar matchen till stora delar främst genom ett bra försvarsarbete. Jag tycker också att vi igen, precis som mot BP helgen innan, är bra i vår värdering med bollen, om vi ska kontra eller etablera ett anfallsspel. Det är en avvägning som är mycket viktig när vi spelar försvar på det sätt vi gör, så att vi inte hamnar i ett spel med långa bollar, utan ändå behåller ett rörligt och passningsorienterat anfallsspel.

Västerås kommer på besök nu på lördag i vad som blir sista matchen inför sommaruppehållet. Vad är tankarna inför denna match?
En mycket intressant match. Vi förlorade ju med 4-0 när vi mötte dem i våras, men det var siffror som var större än hur matchen såg ut. De vann helt klart rättvist, men deras två sista mål kom de sista fem minuterna när vi med en man mindre hade flyttat upp spelare i planen för en reduceringsjakt, vilket öppnade stora ytor bakåt. Strax innan utvisningen vid ställningen 2-0 hade vi också ett friläge som vi missade, så vi var helt klart med i matchen, även om de som sagt vann rättvist.

Västerås kommer ju från en rad bra resultat, där de senast avfärdade Sleipner med 5-1 på hemmaplan, och de kommer säkerligen fyllda av självförtroende till Tingvalla IP. Västerås är ett skickligt lag, med många duktiga spelare. De spelar också en aggressiv och snabb djupledsfotboll, med många spelare som är med i anfall.

Samtidigt kommer vi från två riktigt bra prestationer på bortaplan, och är revanschsugna. Dels på Västerås, men också på oss själva efter hur det såg ut senast vi var på Tingvalla. Det kommer att bli en rolig och tuff match, och vi känner oss väl förberedda för matchen och hur vi vill genomföra den.

Några uppdateringar vad gäller matchtruppen?
Förändringar i truppen sedan förra matchen är nog bara till det sämre tyvärr. Ingen av de tidigare skadade spelarna beräknas vara tillgänglig på lördag, och Jesper Karlsson är avstängd efter det gula kort han fick uppe i Piteå.

Vi har ju plockat in två spelare den senaste veckan, Gustav Johansson och Abdullah Hameed, två mycket intressant spelare som kommer kunna bidra mycket till laget när de blir spelklara. Abdullah är just nu iväg på förberedande landslagsläger för OS, så han kommer inte kunna vara med på lördag. Däremot jobbar vi hårt på att få Gustav spelklar, men det kommer att bli tajt, då det varit lite struligt med hans förra klubb i Portugal. Vi hoppas att han kommer hinna bli klar till matchen, men vi får se hur det går.

Alla aktuella nyheter Tränarna har ordet