Avstämning med sportgruppen

Den här tiden på året är alltid extra intensiv för sportgruppen inom Carlstad United. Spelare kommer och går och truppen inför den nya säsongen ska spikas. En del förhandlingar går snabbt, medan andra drar ut på tiden av olika anledningar. Samtidigt är det supporters och media som gärna vill ha information om läget. Vi har pratat med Tobias Johansson i sportgruppen för att få en färsk rapport om arbetet.

Tobias, silly-season är i full gång och december är snart slut, hur känner du kring den här delen av fotbollssäsongen rent generellt?

– Det är väl lite blandade känslor kan jag säga. Det är en stressig period där många rykten flyger runt, spelare och tränare som ska lämna eller är klara, någon som tror sig veta något via ”säkra källor” och så vidare. Samtidigt är det en rolig tid, men som kräver mycket jobb och tålamod.

Om vi lägger fokus lite mer på Carlstad United då. För oss som ser på från utsidan så verkar det vara en något turbulent silly-season med många som lämnar men inte så många nya in. Hur ser det ut egentligen tycker du?

– Jag skulle absolut inte använda ordet turbulent. Men heller inte lugnt. Som jag sa i förra frågan så är det en period som präglas av många rykten, både ”på stan” och i media. Vi har påbörjat en ordentlig översyn av truppen där vi både har tappat några spelare, men också valt att släppa iväg några. De spelare vi sedan vill ta in måste först klara av en granskning eller vad vi ska kalla det, där vi har en klar profil på de spelare vi vill ta in som det gäller att de uppfyller.
Kravprofilen handlar inte bara om vilka egenskaper och kunskaper de har på fotbollsplanen, utan även andra saker som exempelvis ambitionsnivå, hur man agerar på och utanför planen och några andra delar. Kort sagt så jobbar vi på att få spelare som vill och kan vara med på vår fortsatta utvecklingsresa i klubben.

Om vi börjar med de som redan lämnat, hur ser det ut kring dem?

– Ja, det är ju flera spelare som lämnat så här långt. Om vi tar dem en i taget så ser det ut såhär:

Kenny Hildeby var utlånad till FBK Karlstad förra säsongen för att få välbehövlig speltid på seniornivå. Efter säsongen valde klubben och Kenny att permanenta sitt lån. Kenny kommer att få fortsatt speltid på Örsholmen som är viktig för hans utveckling.
Kristoffer Thydell aviserade redan innan säsongen var över att han och hans sambo hade en önskan om att flytta hem till Halmstad ett tag. Vi hade givetvis velat behålla honom då han gjorde en mycket fin säsong förra året, men det var inte möjligt.
Bastian Rojas Diaz och Stafan Jadnert valde som vi alla vet att ta steget ner till division 2 och spela i KBK. De erbjudanden de fick från Våxnäs innehöll både kontrakt vi inte kunde matcha men även nya civila jobb som det var svårt för dem att tacka nej till.
Vi valde också att inte utnyttja den option om förlängning som fanns i Albin Lekiqis kontrakt, så även han har lämnat klubben.
Utöver dem så har vi ju även tre spelare som dragit på sig intresse från Superettan. Det är givetvis spelare vi hoppas få behålla, men skulle någon av dem lämna så får vi ta det som ett kvitto på den kvalitet vi har i vår verksamhet. Inte varje år så många av våra spelare får sådan uppmärksamhet.

Hur ser det ut med nyförvärv då?

– Jodå, det rullar på. Till att börja med valde vi att flytta upp två av våra duktiga juniorer som förra året spelade i U19, André Nicklasson och Eric Forsberg. Båda två har varit med A-laget i träning under 2017, och även fått speltid i DM- och träningsmatcher och gjort det bra. Roligt att vi igen kan flytta upp spelare från våra egna led.
Vi har också plockat in en intressant målvakt i Andreas Olsson. En ung kille som är från Karlstad från början och nu senast kommer från Västerås SK.
Precis innan jul gjorde vi också klart med Oscar Danielson från IK Franke. En mycket intressant kille född -96 som kan spela på många olika positioner, men som spelat mest på mittfältet.
Vi har också långt gångna diskussioner med tre-fyra spelare till vars namn vi låter vara osagda än så länge. Men det är alla spelare som passar in i den profil jag pratade om tidigare.
Sedan har vi ju också stora förhoppningar om att få tillbaka Eric Jernberg i spel, och det får väl i så fall också räknas som ett nyförvärv.

En fråga jag måste ställa Tobias. Vi har under december sett tre United-profiler ansluta till KBK. Förutom ovan nämnda Bastian och Stefan gick även Govend Haidar dit. Hur tänker du kring det och varför blev det så?

– Ja, det är ju såklart tråkigt, vi hade gärna sett dem alla tre hos oss nästa säsong. När det gäller Bastian och Stefan så har vi ju redan pratat om anledningarna. Vad gäller Govend så hade vi en förhoppning att kunna få honom till oss, men var tyvärr långt från att kunna erbjuda samma lösning som han fick i KBK.
Rent generellt så har vi den budget vi har och jobbar på utifrån den. Det går inte att erbjuda enskilda spelare 10-20% av vår totala budget, oavsett vad de heter och hur gärna vi vill få dem till oss. Eller behålla dem om det gäller spelare som redan är hos oss.

Även tränarsidan har varit en något utdragen historia. Hur ser du på det?

– Vi har hela tiden jobbat på att få behålla David som huvudtränare. Det som inte riktigt gått som planerat är att vi sökt en assisterande vid sidan av David som skall ha en viss profil, och inte är från distriktet. Vi hade ett namn tidigt, men det föll i det sista på grund av privata skäl. Men nu har vi väldigt stora förhoppningar om att sätta detta, och det inom väldigt kort. Det kommer att bli riktigt, riktigt bra.

Alla aktuella nyheter