Lycka till i allsvenskan Mathias

Karlstadfotbollens senaste export till allsvenskan är ett skolexempel på hur utbildningen och utvecklingen av unga spelare inom Carlstad Uniteds ska fungera. Vi pratar naturligtvis om Mathias Karlsson, den 22-årige målvakten som nu gjort debut för anrika Örebro SK. Mathias kom till Carlstad United som 12-åring från moderklubben Råtorps IK. Faktum är att Mathias (som är född 1995) var sådan talang och så ”het på gröten” att han kom till CU ett år för tidigt. Första åren tränade och spelade han med ålderskullen 1994. Mathias spelade sig upp genom de olika ungdomslagen inom CUFF, där matcherna mot flera etablerade storlag som Djurgården, IFK Göteborg, Häcken med flera i pojkallsvenskan etsat sig fast lite extra i minnet.

Säsongen 2014 spelade Carlstad United i div 2 och Mathias blev ordinarie A-lagsmålvakt ”över en natt”. När seriepremiären närmade sig visade det sig nämligen att ordinarie målvakten Mirad Abdijanovic arbetstillstånd inte var helt klart. Därför gick det undan när Matte blev ordinarie målvakt i Carlstad Uniteds A-lag.

Första seriematchen den säsongen blev också minnesvärd. Unge herr Karlsson blev nämligen utvisad och avstängd några matcher.

-Ja, fy fasen vilken start, säger Mathias med ett skratt. Det var en riktig pärs som jag inte vill uppleva igen. Samtidigt var det nog nyttigt på sätt och vis och jag lärde mig mycket av den starten.

Nu har Mathias alltså flyttat elva mil österut och representerar nu Örebro SK. Debuten i A-laget är avklarad sen flera veckor tillbaka och träningen flyter på bra.

– Visst är det stor skillnad mot division ett, säger Mathias, konstigt vore det väl annars. Tempot är högre och träningarna är fokuserade till 100 % eftersom vi värmer upp och förbereder oss på egen hand, innan den egentliga träningen startar. Det som varit svårast första tiden är de snabba spelvändningarna, och att alltid vara rätt placerad. Det går undan på den här nivån.

I Örebros trupp i år är det Mathias och Oscar Jansson som är målvakter, kompletterade av en juniormålvakt. Den målvakt som sitter på bänken i allsvenskan, får sin speltid i klubbens U21-lag. Målvaktstränare är också värmlänning, den i sammanhanget välkände Jonas Bohlin som spelat ett stort antal säsonger i Degerfors IF.

– Självklart siktar jag på att bli ordinarie i allsvenskan, säger Mathias. Jag inser vad som krävs och jag bygger upp min kunskap och erfarenhet dag för dag. Att jag nu kommit till en allsvensk klubb har jag verkligen Carlstad United att tacka för och alla tränare jag haft under åren. Det har varit en fantastisk resa.

Från Carlstad Uniteds sida är alla stolta och glada över Mathias avancemang i seriesystemen och håller alla tummar som finns att det ska gå bra. Det här visar också att vår satsning på att utveckla unga spelare är helt rätt och att Carlstad United är ett bra skyltfönster för spelare som vill vidare uppåt i karriären.

Alla aktuella nyheter