Inför: David Ekelund svarar

Hemsidan har varit i kontakt med huvudtränare David Ekelund och ställt några frågor inför lördagens bortamatch mot Superettalaget Norrby IF.

En inledande fundering – Det är inte helt ovanligt att vi ”vanliga” TV-tittare ofta har fokus på vad som händer runt straffområdena.
Är du tränare även när du ser en match på TV?

Det skiljer sig lite från match till match. Ibland tittar jag bara på skärmen som vilken annan person som helst, ibland tittar jag mer på rörelser en bit från bollen och ibland tittar jag på specifika delar i taktiken.

Det är svårt att titta på TV. Mycket av det man ser är det som sker vid bollen och strax däromkring. Man missar ofta aktioner av spelare som i slutändan är det som skapar, eller förhindrar, ett mål.

I förra veckan skrev så Oscar Lander på för ytterligare en säsong. Vilken betydelse har det att det finns spelare som har många år i klubben?

Jag tror att det är viktigt att ha spelare som har varit länge i klubben för de har en anknytning till klubben som ofta går väldigt djupt. För att ta Oscar som exempel så har han ju snudd på vuxit upp i föreningen.

När det gäller ansvar för lagandan och stämningen så har de väl inget större ansvar än alla andra spelare i laget. Men det är klart, när man varit så länge i en och samma klubb har man ju också ”spelat på sig” mycket erfarenhet som det är viktigt att man förmedlar, främst till de yngre spelarna.

Nu steppar kvalitén på motstånd upp några hack. Ingår detta även i er träningsplanering så att ni är uppe i tempo när domaren blåser till spel på lördag?

Som jag nämnde förra veckan så har vi en periodisering av träningen som vi följer. Syfte med detta är är att hålla spelarna friska och hela, samtidigt som vi hela tiden succesivt höjer tempo, löpmeter och intensitet över hela säsongen.

Vid vissa träningar driver vi upp tempot genom att justera ytor eller regler i spelet, och vid andra jobbar vi mer med taktiska detaljer. Sen är det ju så att motståndet den här helgen är två steg upp från de senaste matcherna, så det gäller att vi är förberedda på en något annorlunda matchbild än de tidigare, och då ett högre tempo i allt.

Hur såg träningarna ut förra veckan och vad kommer ni att fokusera på fram till matchstart?

Vi har belastat spelarna relativt mycket den senaste veckan, både fysiskt och taktiskt. Kvaliteten på träningarna har över lag varit bra under hela försäsongen. I slutet av förra veckan märkte vi att det var lite trötta huvuden på vissa håll, därför justerade vi mängden taktiska direktiv i träningen för att ge dem en mental återhämtning.

Den här veckan kommer vi, helt enligt plan, att titta på vissa taktiska detaljer som blir viktiga i vårt spel, både i den kommande matchen men även under säsongen. Vi kommer beröra vissa delar i vårt försvarsspel men tonvikten ligger på detaljer i vårt anfallsspel.

Det passar också väldigt bra med den här typen av match där vi ligger just nu. Vi kommer från några matcher där vi haft en hel del boll och spelat mycket anfallsfotboll. Tanken är att vi ska göra det även på lördag, men matchbilden kommer nog se lite annorlunda ut i och med att vi möter ett lag från högre serie. Det gäller att vi är smarta nog och anpassar oss utifrån det för att hitta de ytor som finns att spela på.

Håller ni tränare på med sedvanligt faktainsamling om motståndarna även på försäsongen? Hur mycket tid använder ni för att kartlägga en kommande motståndare?

Vi samlar absolut in information även på försäsongen, men inte i samma utsträckning som under säsongen. Det vi brukar göra nu är att någon vecka innan matcherna utbyta lite information med motståndarna, som en ”scouting-light”.

Hur kommer lagen formera sig, hur tänker man sig jobba med press och ev. något mer. Detta för att vi ska få lite förberedelser utifrån taktiska direktiv, men utan att gå hela vägen som under serie.

När serien sen är igång brukar vi scouta motståndet på video, ofta de två senaste matcherna. Detta för att få en uppfattning om de spelar olika hemma/borta och hur de formerar sig. Man försöker också hitta mönster i anfallsspelet och titta på vart det ofta släpps till målchanser bakåt osv.

I snitt lägger vi kanske ner 4-6 timmar eller mer beroende på hur klara vissa delar är.

Har vi kommit in i det skede på försäsongen då det blir färre spelarbyten under matcherna, och större kontinuitet när det gäller startelvan?

Det stämmer, vi kommer börja göra lite färre byten och fler som spelar längre tid i matcherna för att förbereda för serien. Det kommer också innebära att vi inte per automatik kommer ge samtliga spelare i matchtruppen speltid.

Det är inte ovanligt att kommentarer efter en match innehåller ”vi hade alldeles för stor respekt för motståndarna”. Vad kan man göra för att balansera anspänningen inför matcher så att respekten inte blir för stor?

Jag tror det är viktigt att prata om motståndarna för att spelarna ska vara förberedda på hur de antagligen kommer att agera, för att också kunna veta hur vi ska lösa situationer som kommer uppstå.

Sedan är det ännu viktigare att vi fokuserar på hur vi ska agera för att få till ett bra resultat och att hela tiden fokusera på prestationen, vilket vi alltid ska göra. Att behandla varje match på liknande sätt skapar också ett lugn.

Jag vet att tränare många gånger säger ”vi ska spela vårt eget spel” men jag misstänker att inför lördagens match gäller det också att anpassa sig. Vilka saker gäller det absolut att ha kontroll på mot Norrby?

Vi ska alltid spela vårt eget spel, men i vårt egna spel ingår det att göra taktiska justeringar varje match för att optimera våra möjligheter att vinna. Det handlar ju inte att anpassa sig efter motståndaren för att ge bort något initiativ eller liknande.

Det handlar istället om att vi ska försöka stänga ner motståndarnas styrkor och exploatera deras svagheter. Det uppnär man oftas genom små förändringar i exempelvis vilken sida vi vill anfalla på, vart vi inleder vårt kollektiva försvarsspel och annat.

Det vi måst ha koll på mot Norrby är väl att kommer gå mycket snabbare, både igångsättningar, passningar osv. De kommer säkert att vilja pressa oss högt och då behöver vi klara av den pressen.

Misstag bestraffas hårdare ju skickligare motstånd vi möter. Det gäller att vi är noggranna i våra positioner för att kunna minimera skadorna av misstagen, för de kommer att komma oavsett motstånd.

Tränarna har ordet