U19: Frågestund med Swedlund

En viktig del i Carlstad Uniteds verksamhet är att vidareförädla talanger från närområdet för att sedan kunna lotsa in dem i seniorspel i klubben eller i andra klubbar in Karlstadsregionen.

I årets upplaga av Carlstad Uniteds A-trupp finns tio spelare som har spelat i ett eller flera av klubbens ungdomslag. De två senaste är försvararen Eric Forsberg och mittfältaren André Nicklasson.

Klubbens målsättning är att 1-2 spelare ur varje års U19-trupp ska gå vidare till A-laget.

Unga spelare som har kommit till Carlstad United har senare kunnat gå vidare till klubbar högre upp i seriesystemet. Det senaste exemplet på detta är Mathias Karlsson som från och med denna säsong vaktar målet i allsvenska Örebro SK.

En av de viktiga ledarna i Carlstad Uniteds Akademi är tränaren för U19-laget Jesper Swedlund.

Hur ser din egen bakgrund inom fotbollen ut?

Jag är uppvuxen i Ljungskile/Uddevalla och började spela fotboll vid ca 4 års ålder i Groheds IF. Jag har hunnit vara verksam inom klubbar omkring Uddevalla och Göteborgsområdet då jag gick på Elitidrottsgymnasiet Katrinelund i Göteborg.

Mesta tiden var jag i Ljungskile SK, IK Oddevold och Stenungssunds IF. Det blev tidigt juniorfotboll från 16 års ålder. Även distriktlagsfotboll för Bohusläns FF.

Vad fick dig att vilja börja träna fotbollsspelare?

När jag gått klart gymnasiet 2015 var jag rätt bestämd på att bli lärare, inom idrott och hälsa och engelska. Jag är oerhört social av mig och i många sammanhang har jag haft en ledarroll i form av kapten m.m. Det kändes rätt naturligt. Jag hade tankar på att ta en paus från min fotboll då jag lagt ner min ”satsning” men ganska snabbt kom jag in i det igen, här i Karlstad, i form av en tränarroll.

Jag kände att första säsongen fick bli en prövning eftersom jag bara var 1 eller 2 år äldre än spelarna (spelarna födda 1997 och 1998), och snabbt föll det mig i smaken. Det finns också många likheter i ett läraryrke och ett tränaryrke som jag tar nytta av i båda rollerna numera. Det är fantastiskt roligt att utveckla människor, både som fotbollsspelare och individer. Även att på samma gång ständigt utveckla mig själv i och med alla olika möten med människor.

Vilka mål har du som tränare?

Ett kortsiktigt mål är att utveckla dem spelarna som befinner sig inom klubbens verksamhet så mycket det bara går, i synnerhet de spelarna jag har äran att jobba med denna säsong. Jag brukar även ha ett personligt mål inför varje säsong: Att varje spelare ska ha känt sig sedd, både som individ och fotbollsspelare – det är jag vill lyckas med.

Jag vill även jobba som instruktör på ett elitfotbollsgymnasium, alltså inom ämnet idrottsspecialisering.

Ett långsiktigt mål är att en dag jobba på elitnivå, men här är jag ännu kluven. Det är otroligt givande och roligt att jobba med ungdomar. Så att jobba med ungdomar i någon av de största klubbarna inom svensk elitfotboll vore en spännande utmaning. Jag har aldrig jobbat med seniorer men det är kanske också något som skulle passa. Det vore också fantastiskt kul att jobba med ungdomslag utanför Sveriges gränser. Det får framtiden utvisa.

Vilken är din fotbollsfilosofi?

Jag gillar fotboll som spelas efter marken, eller mer korrekt sagt genom alla spelytor och som inger en tydlig struktur med utrymme för kreativitet.

En form av fotboll jag inte gillar (bland annat för att jag jobbar med ungdomar) är en fotboll som inte utvecklar spelarna. Ett exempel på det är gammal engelsk fotboll. Därför dras jag mer till spansk fotboll och därav är mitt favoritlag Real Madrid.

Vilka egenskaper krävs av en spelare för att gå från ungdomsfotboll till spel på seniornivå?

Det är många saker som ska fungera för att en spelare ska gå hela vägen. Jag vill passa på att lyfta fram det mentala, framförallt under juniortiden. Det gäller att tycka det är fortsatt roligt, att spela för sin egen, inte för någon annans, skull . En seriositet är också oerhört viktig men det måste också finnas tid för andra roliga saker.

När man väljer att satsa på sin fotboll är det viktigt att förstå att man måste vara disciplinerad för att det ska gå ihop. Som spelare måste man planera in tid för att plugga, för att umgås och göra andra saker. Det är också viktigt att äta bra och hålla sig frisk. Allt detta gör att du som spelare kan prestera bättre på fotbollsplanen. Jag tror att många tror att det bara handlar om enbart fotboll.

Går man mer in på spelarens färdighet som fotbollsspelare så är det många saker som spelar in men en viktig nyckel är speluppfattning/spelförståelse.

Hur mycket tränar en U19-spelare en vanlig vecka?

Man tränar 5-6 dagar i veckan och spelar en match. Skillnaden mellan försäsong och huvudsäsong är inte stor utan det ser ungefär likadant ut under hela året. Vi i U19 följer, precis som A-laget, en planering och periodisering. Mestadels handlar det om fotbollsträning. Klimatet under vintern gör att vi får ha en fokuserad fysträning i fotbollshallen.

Under försäsongen har vi valt att spela match varannan helg. Det är skönt att andas ut emellanåt och det lämnar också utrymme till att trycka på och belasta något mer under vissa veckor jämfört med andra. När serien drar igång blir det match varje helg

Det är viktigt att tänka på att många av spelarna går på NIU och LIU (fotbollsgymnasiet) där de har två-tre träningar i veckan. Vi har ett bra samarbete och en bra dialog med idrottsgymnasiet för att det ska fungera bra för spelarna.

När det gäller 19-årigar så befinner de sig i det tuffa slutet av gymnasiet. Har ni som ledare även koll så att inte fotbollsträningen går ut över skolarbetet, eller är det inte inom ert ansvarsområde?

Precis, som jag nämnt ovan så studerar jag till lärare och det är inte så svårt att lista ut att jag då tycker skolan är viktig. Den är viktig ur flera aspekter. Om skolan fungerar bra, precis som att om allt är bra hemma och runt om dig, då kommer fotbollen att fungera bättre.

Känner spelarna att de behöver plugga inför ett prov så pratar vi ihop oss och planerar in detta i schemat. Dessutom jobbar jag emellanåt på gymnasieskolorna och har flera kollegor/kompisar som gör att jag har god koll på spelarnas skolgång. Det är ingen idé att hitta på att de har ett prov för att undvika en tuffare fysträning, haha.

När det gäller vårt ansvarsområde så finns det många aspekter. Jag vill att mina spelare ska må bra, och för att göra det krävs det att vi ser till helheten. Det är påfrestande att vara tonåring idag. Det är en hel del som är stressframkallande, framförallt i att ungdomarna ska prestera näst intill hela tiden. Jag tror att min unga ålder gör att jag kan relatera till detta och förstå spelarnas situation. Jag hoppas att det är en styrka hos mig som ledare.

Strävar ni att spela samma typ av fotboll i U19-laget som i A-laget? Hur fungerar utbytet Alag-U19 när det gäller tankar och uppföljning beträffande spelidé och taktik?

Både ja och nej. Vi är inte beroende av att A-laget väljer att spela enligt ett visst spelsystem för det kan variera från match till match på den nivån. Däremot jobbar vi mycket med samma principer i vårt spel. Till exempel hur vi sätter press eller hur vi spelar oss ur en pressad situation.

Jag och David har väl rätt lika tankar gällande fotboll och jag hoppas att han känner detsamma, annars blir det ju olustigt. Jag bollar en del med David, som är lite av en mentor för mig. Vi hörs av åtminstone fyra gånger i veckan, minst!

Vari ligger det svåra att förbereda en sistaårsjunior på seniorspel?

Det svåra här är att jobba med värderingar för det är hela tiden upp till dem. Det är de som spelar och jag försöker ge så många verktyg jag bara kan för att de ska kunna värdera bra.

När jag pratar om att värdera menar jag att ta rätt beslut oavsett om du är anfallsspelare eller försvarsspelare. Jag vill att de hittar de bästa lösningarna med min vägledning. Det handlar mycket om speluppfattning och förståelse, vilket jag anser är något av det svåraste att träna.

Vilken betydelse har det för spelarna i U19-laget att se att det finns fjolårsjuniorer i året A-trupp och att tidigare ungdomsspelare går till klubbar högre upp i seriesystemet?

Det betyder oerhört mycket. Det betyder att A-laget har bra koll på ungdomsverksamheten och att en målsättning för föreningen är att lyfta upp juniorer när de är redo. Spelarna ser att det finns möjligheter att ta ett steg upp i A-laget och att även därifrån lyckas gå vidare i sin karriär och utveckling.

Då och då är ju några från U19-truppen med på a-laget träningar. Kan man se att dessa spelare påverkar de övriga när de sedan tränar med U19? På vilket sätt?

Vi försöker ha två spelare från U19 med A-laget varje vecka. Det blir inte alltid så, men det är ett riktmärke. Vi ser en skillnad, speciellt när de har tränat mer kontinuerligt med A-laget.

Spelarna tar oftast med sig ett högre tempo när det gäller bolltranssport, tillslag och löpning in i spelet. De tar för sig mer och försöker även hjälpa sina medspelare.

Har du fortsatt kontakt/uppföljning angående de juniorer som går till seniorspel i andra föreningar?

Ja, det har jag, men inte lika mycket som när de var hos oss. Alla juniorer som inte tar steget vidare till A-laget försöker vi hjälpa vidare till seniorklubbar som vi tror skulle vara bra för deras fortsatta utveckling. Det gäller att ha en fortsatt bra relation med dessa spelare eftersom de kan ”blomma ut” lite senare och vara ett ämne för Carlstad United igen.

Kan du med några få meningar beskriva årets upplaga av U19-truppen?

Vi är en väldigt homogen grupp med både en hög högsta nivå och en hög lägstanivå. Truppen är större än förra året vilket innebär större konkurrens, något som jag hoppas ska vara positivt. Gruppen har även stor potentialitet och jag hoppas vi lyfter upp fler än 1-2 spelare till A-laget från årets upplaga. Betänk att många är födda 2000 och har två år i U19.

Carlstad Uniteds U19-lag har tagit Junior-DM titeln två år i rad. Är det en för tuff förhoppning om en upprepning 2018?

Absolut inte! Vi siktar på att försvara titeln i år med. I år är det dock fler lag anmälda och jag tror att utmaningen är något tuffare.

Försäsongen för U19

2018-02-03 Degerfors U19 – CU-U19 2-0
2018-02-18 FBK Karlstad 2 – CU-U19 2-3
2018-03-03 Skattkärrs IF – CU-U19 0-5
2018-03-16 Vallens IF – CU-U19(träningsläger)
2018-03-18 Greåkers IF U19 – CU-U19(träningsläger)
2018-04-03 Forshaga IF – CU-U19
2018-04-07 BK Forward – CU-U19 (Seriepremiär)

Fotnot

Swedlunds moderklubb Groheds IF hör hemma i Uddevalla. A-laget spelar numer i Division 6 Södra Bohuslän efter förra säsongens degradering. Meste målskytt 2017 var 43-årige Joakim Jensen(2 på straff).

Tränarna har ordet