U19: Swedlund svarar

Nu har U19-laget klarat av seriepremiären. Det blev förlust med klara 2-6 borta mot duktiga BK Forward.

Uniteds hemsida har ställt några frågor till U19-lagets tränare Jesper Swedlund.

Förlust i seriepremiären mot BK Forward.
Vilka är dina tankar om matchen?

Det är surt såklart. Vi mötte ett duktigt och drillat BK Forward som var väldigt tydliga med vad de ville göra i sitt spel. Vi ficken tuff start på matchen med ett tidigt mål men strax därefter skapade vi ett fint läge som borde ha resulterat i mål. Tyvärr gjorde det inte det. Iställer var det BK Forward som gjorde 2-0 några minuter senare.

De gjorde mål på två fasta situationer, en hörna och en straff, samt efter en tilltrasslad situation efter en hörna. Vi fick inte bort bollen och det straffade sig. De lyckades även göra tre spelmål när vi, , i ambitionen att erövra boll, blev väldigt långa som lag i vårt försvarsspel. Med andra ord så brast vårt försvarsspel i matchen medan speluppbyggnad och anfallsspelet fungerande betydligt bättre.

BK Forward vann rättvist. Sedan är det några domslut som man inte är jättenöjd med. Tyvärr var de ganska betydande för resultatet och därför blev siffrorna något stora enligt min mening. Jag vill dock betona att det inte är orsaken till att BK Forward vann. Det är lyckligtvis 25 omgångar kvar av serien så vi tar lärdom och trampar vidare.

Baklängesmål efter två minuter i båda halvlekarna.
Har spelarna varit svårstartade tidigare eller finns det någon annan orsak?

Båda målen kom efter hörnor. I första halvleken tappade vi markering totalt och de kunde enkelt nicka in den vid bortre stolpen. Vid starten av andra halvlek fick de åter en hörna och vi fick inte bort bollen ordentligt. De lade en fin chip över backlinjen, när vi lyfte laget oaktsamt, vilket resulterade i mål.

Tidigare har vi haft problem med att vakna till i början, om jag tänker efter. Vi blev oftast passiva men det rättade till sig ju mer försäsongen pågick. Kanske var det premiärnerver? Kanske var det fel i det taktiska upplägget? Eller hade spelarna förberett sig dåligt? Många frågor som cirkulerar i huvudet givetvis.

Om du fick spela om någon del av matchen vilken skulle du välja och varför?

Jag skulle vilja spela om de första 25 minuterna av matchen i så fall. Se till att vi är ordentligt påkopplade och få en bättre start på matchen. Vi var inte sämre fotbollsspelare individuellt på plan men som lag fungerade det inte i försvarsspelet. Faktum är att vi hade en fantastisk chans att göra 1-1 och 1-2 under första halvleken. Vi skapade mycket men tyvärr ville det sig inte riktigt.

Är det något speciellt som ni kommer att drilla lite extra denna vecka?

Ja, vi kommer jobba mycket med vår press i försvarsspelet. Det vill säga direkt återerövring. Framförallt kommer vi problematisera vad som händer om vi springer och pressar lagdel för lagdel, istället för att agera tillsammans.

Hur matchar ni spelarna under en säsong?

Vi matchar de som är mest lämpligast för kommande match sett utifrån form, prestation, utveckling, närvaro och taktiskt upplägg. Det innebär att det är konkurrens om platserna. Vi är 24 i truppen och jag har en känsla av att vi kommer rulla runt eftersom det är konkurrens och samtliga spelare är väldigt duktiga, det är svårt att ta ut en trupp inför matcherna.

Givetvis har även vi tränare en tanke på att 26 omgångar + DM är en tuff belastning och vi vill ha friska spelare, så belastningen tänks även igenom med en periodisering.

På söndag är det dags för hemmapremiär mot Västerås IK.
Vad vill du se hos laget som kanske saknades mot BK Forward?

Det stämmer. Jag vill att vi jobbar vidare med vår speluppbyggnad och vårt anfallsspel som fungerande otroligt bra stundtals. Mest av allt vill jag att vi tänder till från start och jobbar som en enhet i försvarsspelet.

Tränarna har ordet