David inför mötet med Akropolis FF

Förra helgen innebar ytterligare tre poäng när Sollentuna besegrades på bortaplan. Nu har serien en ny tabellfyra, Akropolis IF, som kommer Till Tingvalla på söndag.

Hemsidan har varit i kontakt med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund för att få svar på några frågor runt den senaste matchen och inför söndagens drabbning.

Seger borta mot Sollentuna och totalt tre insläppta mål på bortaplan.
Det är väl en insats på bortaplan som ni måste vara nöjda med?

Vad gäller arbetsinsatsen och stora delar av matchen är vi såklart nöjda. Det var en svårspelad plan för båda lagen och Sollentuna är starka hemma.

Vi är även nöjda att få med oss ett bra resultat hem, men det finns detaljer i spelet där vi behöver vara bättre framöver.

Mot Sollentuna började ni bättre än vad ni gjorde hemma mot Umeå.
Vad var det i ert spel som ni gjorde annorlunda denna gång?

Dels satte Umeå en hög och hård press på oss på ett sätt Sollentuna inte gjorde. Samtidigt var vi smartare med boll och spelade lite enklare och med mer marginal i uppbyggnadsspelet direkt från start, som en anpassning till underlaget.

Mot Umeå var vi fast lite i ”konstgrässpelet”. Det gjorde att vi istället kunde sätta tryck på Sollentuna direkt, istället för tvärtom.

Det var perioder i matchen där försvarsspel respektive anfallsspel fungerar bättre och sämre. Är motståndarnas agerande orsaker till detta eller finns det något som ni måste rätta till generellt?

Båda delar spelar in. Vad gäller försvarsspelet så var det en period på kanske sju-åtta minuter i andra halvlek där vi inte lyckades hitta rätt. Det var konsekvensen av att Sollentuna gjorde en förändring i sin uppspelsfas som vi inte löste direkt. Vi gjorde då ett motdrag eller vad vi ska kalla det och justerade våra positioner något och fick genast mycket bättre koll igen.

Även anfallsspelet påverkas såklart av vad motståndarna gör i sitt försvarsspel, men i den här matchen var det mest att vi frångick våra positioner i onödan, och då blev vi inte så effektiva i vårt anfallsspel. Så där måste vi jobba vidare på att orka vara metodiska och variera vårt spel på det sätt vi vill.

Efter fem omgångar förra säsongen hade Carlstad United 14 varningar. Nu har ni 9. Givetvis kan skillnaden bero på vilket motstånd man möter men är det något i ert sätt att spela, eller i attityden hos spelarna, som gör att varningarna blir färre?

Jag tror att en del i det är att vi, överlag, har mer boll i matcherna än förra året. Sedan är vår återerövringspress, och våra defensiva omställningar, bättre vilket också minskar antalet situationer där det kan bli ett gult kort.

Jag tycker att vi rör oss bättre både offensivt och defensivt och är mer i rätt positioner. Det spelar säkert också in.

För en utomstående betraktare verkar det som att många lag försöker utveckla sitt kantspel genom att använda sig av ”wingbacks” (väldigt aktiva ytterbackar). Är det så? Varför?

Så kan det nog vara, men varför är en bra fråga. Svaret får då bli mer på känslobasis än fakta. Det är nog några olika aspekter som spelar in.

Dels så är det fler och fler lag som börjat spela med trebackslinje sista åren, oftast i 3-5-2, och då blir ju wingbacks ett naturligt inslag. Sen tror jag också att fler och fler lag börjar prioritera att stänga centrala ytor då det är därifrån det levereras flest assist till farliga målchanser och mål.

När lag stänger centralt med många spelare måste lagen hitta andra delar i planen att anfalla på, så det spelar nog också in.

För tredje matchen i rad möter ni en tabellfyra, denna gång Akropolis IF. Ett målsnålt lag med ambition att nå Superettan.
På vilket sätt skiljer sig Akropolis sätt att spela från det sätt som hemmasupportrarna fick se Umeå spela senast på Tingvalla?

Vi får se hur Akropolis väljer att agera i matchen. De har ett bra lag och många bra spelare var med förra året då de sånär kvalade sig upp till Superettan. I år har de, hittills, spelat lite annorlunda jämfört förra året medan vissa delar i spelet består.

En viktig skillnad, men inte den enda, mot Umeå är att Akropolis är otroligt starka i kontringsspelet. Så där gäller det att vi är vakna.

Vad vill ni förbättra i matchen mot Akropolis jämfört med det ni presterade mot Sollentuna??

Mycket handlar om att förbättra våra positioner både offensivt och defensivt. Allt hänger ihop. Gör vi jobbet defensivt och har bra positioner är vi också bra förberedda på att anfalla när vi vinner boll. Tummar vi på försvarsjobbet får det även en konsekvens för våra möjligheter att spela anfallsfotboll.

Varje match lever sitt eget liv, och den här matchen kommer nog te sig annorlunda sett till matchen mot Sollentuna. Om vi vill fortsätta ta poäng gäller det att vi gör vår läxa ordentligt. Jobbar hårt och följer den matchplan vi lägger upp.

Tränarna har ordet