U19: Swedlund inför matchen mot Smedby

Efter att ha fått en rejäl fotbollslektion av Degerfors IF(1-6) har hemsidan ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför hemmamatchen mot Smedby AIS.

Förlust mot Degerfors med föga smickrande 1-6 på hemmaplan.
Din kommentar till matchen som helhet?

Japp, surt såklart. Degerfors visar klass och är en storlek större än oss. Spelskickliga, hungriga och jobbar ständigt i ett högt tempo.

Vi inledde matchen på värsta tänkbara sätt. Det kändes som om vi inte ville vara där. Vi var inte påkopplade och inte ett dugg aggressiva.

Degerfors fick sitt första mål på hörna, där de är erkänt duktiga. Sedan fick de en straff som kan vara ett av de sämsta beslut jag har skådat. Det är klart att det tar energi och känns snöpligt.

I den andra halvleken fick vi ett större bollinnehav när Degerfors slog av på sin takt och vi ökar vår. Vi visade mer vilja, och att vi hade en del fina moment i oss, när vi var fokuserade. Vi fick även trycka in ett mål men Degerfors svarade snabbt med ett mål i vår kasse.

Det är bara lyfta på hatten för Degerfors och ta nya tag!

Ni har nu mött tre av fyra topplag. Samtliga matcher har inneburit tidiga baklängesmål. Mot Degerfors stod det 0-4(!) efter 23 minuter.
Hur ska man råda bot på detta?

Vi kan väl konstatera att de lagen är riktigt bra och ska vi mäta oss med dem har vi inte råd med ett enda misstag. Alla lag är påkopplade och ordentligt hungriga från start, det måste vi också vara. Vi kan inte ha alldeles för stor respekt för dem.

För att jobba vidare med det måste vi nog hitta nycklar för att både som lag och individer känna att vi är igång och ordentligt påkopplade från start.

Stort underläge i halvtid. Vilka saker tryckte ni på inför den andra halvleken?

Vi diskuterade hur deras mål kom till och vad vi ska göra för att ändra det. Vi konstaterade att vi måste vara rejälare, ligga närmare och vara betydligt mer bestämda.

Vi sa även att vi ville gå ifrån matchen och vara nöjda med vår prestation i andra halvlek. Vi gjorde också en hel del förändringar.

Fanns det några positiva saker i matchen som ni kan ta med er till nästa match?

Det fanns det absolut. Emellanåt hade vi fina rörelser i anfallsspelet och individuella prestationer som glänste till. Då pratar jag inte om en dribblingsräd utan mer om en löpning som öppnar upp en yta för någon annan. Eller när vi gör ett hästjobb i försvarsspelet för att vi ser att vår medspelare hamnat fel.

Här måste jag lyfta Lukas Langers insats. Han är fantastisk på de bitarna som jag nämnde. Den inställningen och arbetskapaciteten är något alla fotbollsspelare bör sträva efter. En förebild.

Nu väntar ett mittenmöte med Smedby AIS. Ett lag som visserligen förlorade med 0-9 mot Degerfors men som har tagit sju av nio möjliga poäng på de tre senaste matcherna.
Vilka tre faktorer avgör om ni ska komma upp på ”vinnarspåret” igen?

Ja precis, Smedby är ett lag som vi aldrig mött (inte jag i alla fall) så det ska bli intressant.

Vi hoppas på att kunna vara det spelförande laget och ta tag i taktpinnen direkt. Jobbar vi med många av dem bitarna vi tryckt lite extra på det senaste. D.v.s., ha högre bolltempo, hota i djupled och hitta lösningar i vår speluppbyggnad för att inte bli så statiska och lättlästa så tror jag att vi kan styra matchen till fullo.

Vi behöver även sätta vårt presspel igen, vi hamnar ofta fel och blir ihåliga. Det känns som om vi inte riktigt har koll.

Sedan kommer vi nog till den viktigaste biten och det är att hitta det där ”jävlaranamma”. Det måste börja brinna lite hos en del spelare. Vi måste vilja men inte vilja för mycket. Hitta en balans i att vara trygga men samtidigt på hugget.

Detta är bitar vi ständigt jobbar med och vi behöver givetvis skynda sakta, för att få ut en så bra progression och prestation som möjligt.

Tränarna har ordet