Ted inför matchen mot Assyriska FF

På söndag tar Carlstad United emot Assyriska FF i en match som markerar att halva serien är avklarad.

För Carlstad United innebär matchen den ovanliga situationen att försvara en serieledning och förbättra hemmastatistiken medan Assyriska hungrar efter tre poäng under en tung period.

SMHI förutspår 24 grader, halvklart och svag vind (2 m/s). Ett ypperligt tillfälle att se fotboll på en VM-fri dag.

Hemsidan har varit i kontakt med Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson och ställt några frågor.

I söndags blev det seger mot Team TG.
Vilka delar i spelet är ni mest nöjda med?

Bortsett från en bra prestation och tre nya poäng är vi stolta över sättet vi, med stort tålamod, prioriterar och sätter vår defensiv på matchen igenom.

Vi hade inför matchen en klar idé om vilka ytor vi ville stänga ner för Team TG i deras speluppbyggnad för att vid bollvinst kunna straffa dem såväl i det direkta kontringsspelet som i det uppställda anfallsspelet. Något vi också lyckas bra med och tar med oss in i den nya veckan.

Motståndarna fick en spelare utvisad tidigt i matchen.
Hur hanterade CU det numerära överläget?

Numerära överlägen är så klart en fördel. Däremot är numerära överlägen inte alltid helt enkla att handskas med och medför definitivt inte att matchen är ”avgjord” av sig självt. Detta då det förändrar förutsättningarna och därmed också tvingar fram förändring av den matchplan man på förhand gått in i matchen med.

I det här fallet valde TG vid sitt manfall att behålla samma antal spelare i speluppbyggnad och istället ta bort ett av sina centrala hot högre upp i banan, varvid de också ändrade sina offensiva spelvägar från de vi hade förväntat oss att de skulle nyttja innan matchen.

Vi valde att hantera detta genom att låta TG ha kontroll över bollen långt ner i banan och istället försöka vinna den i ytor där vi var i ”naturligt” numerärt överläge, för att därifrån starta vårt anfallsspel.

Jesper Karlsson byttes in och fick spela en dryg halvtimma.
Är han redo för 90 minuter eller kommer det att dröja?

Jättekul att se Jeppa tillbaka i matchspel igen efter den oturliga fotfrakturen tidigt i våras. Jesper gjorde en dryg halvtimma i söndags och fick i veckans cupmatch mot Karlslund dryga 75 minuter till i benen.

Efter ett längre uppehåll är han inte helt redo för 90minuter ännu, men närmar sig med stormsteg.

Sen återkomst till Karlstad från Umeå. Hur hanterar ni återhämtningen när det är tätt mellan matcherna?

Långresa sliter en del fysiskt som mentalt och i division 1 är verkligheten att måndagsmorgnar för de flesta också innebär arbetsdag och tidig uppstigning.

Spelarna tar väl hand om sin återhämtning samtidigt som det i täta matchperioder som denna blir extra viktigt för oss i tränarteamet att hela tiden anpassa träningsbelastningen för högsta fräschör hos samtliga.

Cup-matchen mot Karlslund slutade 1-4.
Vad var det som avgjorde matchen?

En bra fotbollsmatch och en bra prestation där jag tycker vi blir bättre och bättre ju längre matchen lider. Hårt arbetande spelare från start, inhoppare som kommer in med energi och en bestämd vilja att vinna matchen tillsammans avgör.

Det är svårt att inte kommentera CU:s poängfördelning hemma/borta. Medan poängskörden på bortaplan är helt fantastisk lämnar resultaten på hemmaplan mer att önska trots bara en förlust. Målskillnaden (15-13) antyder att försvarsspelet inte har varit fläckfritt.

Finns det något mönster som kan ågärdas, eller är det bara tillfälligheter?

Visst talar statistiken sitt tydliga språk så här långt. Oavsett hemma- eller bortamatch analyserar vi våra matcher i efterhand och diskuterar i gruppen kring olika fokuspunkter för att ta med oss saker vi gör bra samt för att hitta mönster och detaljer att förbättra.

När det kommer till hemmamatcherna vi spelat skall vi komma ihåg att vi i de flesta matcherna varit spelmässigt bra och också till stor del lyckats vara metodiska och följt de matchplaner vi utgått ifrån.

Däremot släpper vi in för mycket mål i ett par matcher vilket i sin tur lett till poängtapp. I dessa matcher är vi överens om att vi stundtals blivit lite naiva i vårt anfallsspel och därmed blivit sårbara bakåt då vi tappar boll i fel lägen och ytor.

Tålamod och noggrannhet är ledorden på söndag.

På söndag är det match mot Assyriska FF. Utan vinst de sex senaste matcherna, och med nytt tränarbyte, är det en segersugen motståndare som kommer till Tingvalla. Assyriska är dessutom det lag som, efter Carlstad United, har gjort flest mål i serien och har en av seriens vassaste anfallare i form av Alagie Sosseh. Men man har också släppt in 30 mål på 14 matcher.

Är detta något som kommer att påverka söndagens matchbild?

När du beskriver matchen så känns det som en match som på förhand känns otroligt intressant från Tingvallas läktarplats!

AFF har som du säger haft en tyngre period de senaste veckorna men har en trupp som innehåller såväl en hel del rutin som kvalitet.

Ett målglatt motstånd talar för en uppfinningsrik och effektiv offensiv hos våra motståndare och för oss handlar det – precis som alltid – om att förbereda oss för vad vi möter och med små justeringar i vårt arbetssätt arbeta in en vinnande matchplan på veckans kvarstående träningar.

Nu återstår det bara tre omgångar innan en kort vila. Börjar det bli trötta hjärnor och hjärtan i truppen eller är det fortfarande lika kul att gå in på planen?

”Stora hjärtan slutar aldrig slå” sägs det. Halvvägs in i serien och några veckor innan välförtjänt semester är det naturligt nog en del slitage på sina håll och kanter och det gäller att – som tidigare nämnt – både för spelare och tränare att vara konstant noggranna med återhämtning och belastning.

Energin i truppen är fortsatt lika stor och vi ser väldigt mycket fram emot att fortsätta sätta bra prestationer i tre intensiva tävlingsveckor till innan vi får luta oss tillbaka en stund.

Tränarna har ordet