David inför matchen mot Arameisk-Syrianska

Andra halvan av årets serie inleds med att vi hälsar Arameisk-Syrianska IF välkomna till Tingvalla IP.

Vårens möte slutade med stora siffror (8-1) till Carlstad Uniteds favör, men det är historia nu. Våra gäster har en ny tränare, Jonatan Partin, som har ambitionen att täta till lagets defensiv och satsa på snabba omställningar.

SMHI förutspår lätt molnighet och 25 grader i skuggan. Matchen startar redan 14.00 för att ni ska ha marginal att hinna hem till bronsmatchen i VM mellan England och Belgien.

Hemsidan har varit i kontakt med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund och ställt några frågor inför helgens match.

En stabil insats och seger på hemmaplan mot Assyriska.
Blev matchen så som ni förväntade er?
Var det något i er insats som ni skulle vilja höja nivån på?

Ja verkligen en stabil insats, framförallt första halvlek. I och med att de hade en ny tränare sedan några dagar så var det lite svårt att förutsäga hur de skulle agera, så vi förberedde oss på några olika scenarier. Men i stort blev det som vi hade väntat oss.

Jag tycker att vi var lite för passiva i vissa situationer där vi hade bra lägen att pressa lite hårdare för bollvinst, samt att vi blev lite för direkta i vårt anfallsspel i andra halvlek med många bollbyten som resultat.

Joel Gustavsson inledde målskyttet genom att göra 1-0 redan i den sjunde matchminuten. Vilka är hans styrkor?

Joel har en bra funktionell teknik och ett bra driv när han växlar tempo. Han är även en smart spelare som klarar av att spela på olika positioner. I grunden är han en forward som vi använt mestadels som en wingback.

Uchenna Ike gjorde två mål i Svenska Cupen mot Karlslund men han fanns inte med i truppen mot Assyriska. Varför?

Uchenna är avstängd efter det röda kort han drog på sig mot Nyköping för några veckor sedan. Han fick totalt fyra matchers avstängning och har avtjänat två.

Han är alltså inte disponibel under de två matcher som är kvar innan uppehållet.

Ni delar in serien i sex delar om fem matcher i varje.
Sätter ni upp poängmål för varje del?
Vilka mål sätter ni upp och utvärderar emot?

Nej vi sätter inte upp några poängmål då vi inte jobbar med resultatmålsättningar. Det vi utvärderar är vår egen utveckling som kollektiv, som ett sätt att få kontroll på- och övervaka processen.

När vi med spelarna går genom ett avslutat matchblock om fem matcher tittar vi på mycket statistik i siffror. Men vi tittar även mycket på mönster i vårt spel, var i planen vi gör mål, var assisten kommer från, var vi tar avslut, hur vi gör mål, är det efter etablerat anfallsspel, kontringar osv. Vi kollar även samma saker när det gäller motståndarna i våra matcher.

Med den typen av översikt kan vi som sagt se mönster i vårt offensiva och defensiva spel, och använda det i vår vidare utveckling av spelet. Det är ett sätt att kunna agera på fakta istället för att bli känslobaserade i vår utvärdering.

Nu har ni spelat halva serien och man kan bara konstatera att utfallet har varit fantastiskt. Såg ni detta framför er när säsongen började eller när började det mesta falla på plats?

Man kan väl aldrig riktigt föreställa sig hur en säsong utvecklar sig, för det är så mycket som spelar in som vi inte kan påverka. Däremot har vi under hela säsongen sett att vi varit på väg i rätt riktning med vår utveckling, men vi är långt från klara med den.

Analyserna vi gjorde löpande av våra försäsongsmatcher gav oss väldigt konkreta delar att jobba med, vilket underlättade jobbet att utveckla spelarna och spelet inför säsongen. Vi var ju också för det mesta nöjda med hur spelet såg ut redan då, även om vi inte gjorde bra resultat.

Sen har allt har inte fallit på plats än, vi har mycket kvar att bli bättre på. Det är klart att resultatet har varit bra, men vi har femton matcher kvar att spela innan vi vet vad det slutar med.

Nu går ni in i seriens andra del vilket också innebär att ni har mött motståndarna en gång tidigare under säsongen.
Kommer returmötena att få en annan karaktär?

Jag säger som jag brukar, alla matcher är unika. Samtidigt har båda lagen antagligen lärt sig något om det andra sedan förra matchen och kanske gör justeringar i sin taktik för att förbättra förutsättningarna.

Så ny match – nya förutsättningar.

Ni tränare har tidigare poängterat vikten av att enbart fokusera på den egna uppgiften i den kommande matchen.

Finns det en risk att det förra mötet finns med i bakhuvudet och att en tidigare förlust/vinst påverkar spelarnas fokusering?

En risk finns det alltid, även om jag tror att den är liten. Visst refererar vi till det förra mötet med kommande motståndare, hur de agerade då, vad vi kan ta med oss från den matchen osv. Samtidigt scoutar vi hur de agerar idag för att lägga en matchplan som vi tror på.

På lördag kommer Arameisk-Syrianska på besök till Tingvalla IP. Vilka positiva saker från matchen mot Assyriska vill ni ta med er till denna match?

Jag tycker att vi var tålmodiga i vårt kollektiva försvarsspel, så det är en sak. Men det finns fler. Det viktiga är som sagt att vi fokuserar framåt på det vi ska göra på lördag.

Tränarna har ordet