U19: Om omstarten och inför helgens match

Höstsäsongen är igång och CU startade den på bästa sätt genom att besegra BK Forward på hemmaplan med 5-2. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen mot Västerås IK.

Efter en knapp förlust mot serietvåan Västerås SK avslutade ni våren med tre raka segrar. Hur skulle du vilja summera vårens insats?

Det var en snöplig förlust mot VSK. Vi var bättre sett till hela matchen men vi har en tiominuters period där allt fallerade. Dock är det roligt att se att vi kan mäta med oss med topplagen!

Våren i sin helhet har varit bra rent prestationsmässigt, där försvarsspelet har tagit upp mestadels av tiden och vårt fokus. Vi har inför säsongen ändrat spelsystem och det är avancerat, för både spelare och oss tränare att spela 3-4-3. Med det i åtanke så har vi fått många bitar på plats under våren och under hösten kommer vi blicka mer mot vår offensiva del. Killarna har tagit stora steg i sin utveckling, framförallt i det taktiska.

Vi har många bra prestationer men också några där vi inte är speciellt nöjda med hur vi spelat. Vi vill öka antalet matcher där vi är nöjda med vår insats efteråt men också under längre perioder i matcherna. Vi har blandat och gett en del under våren.

Trion IFK Norrköping, Västerås SK och Degerfors IF verkar bli de lag som gör upp om seriesegern. CU har förlorat mot alla tre lagen och den totala målskillnaden på de tre matcherna är 3-13(!). På vilket sätt skiljer sig dessa lag från de övriga i serien?

De lag är oerhört duktiga och föreningarna är etablerade och strukturerade. De har nog lite bättre möjligheter och förutsättningar att jobba under, något som många andra lag i serien strävar efter.

Vårsäsongen avslutades den första juli. Hade spelarna några träningsinstruktioner att följa under uppehållet?

Det stämmer bra. Spelarna följde ett individuellt anpassat träningsschema under sin ledighet. Vi trampade igång 25 juli igen, där vi helgen därpå var iväg på träningsläger.

Några förändringar i truppen inför hösten och hur är skadeläget i truppen?

Inför hösten har vi både tappat en spelare men också plockat in en förstärkning i truppen. Olle Cramnert flyttar för att studera på annan ort och Eric Payton senast från FBK ansluter. Dessutom har vi förstärkt ledarstaben med Rasmus Persson.

Vi har fyra spelare som inte går fullt i träning. Erik Nyman drog tidigt i våras på sig en knäskada och läget är dessvärre inte mycket bättre nu. Hannes Sahlström har ”bråkat” med sin baksida hela säsongen men tränar nu ca 50 % av innehållet i träning, vi ökar successivt!

Karl Eriksson och Eric Payton är med på 70 % av träningarna ungefär. Karl har känning i ljumsken och Payton i ryggen. Vi beräknar att ha Karl fullt tillbaka om 2,5v och Payton om 1v.

I söndags var det omstart i serien och ni fick revansch mot BK Forward. Vilka är dina kommentarer till matchen?

Sannerligen en revansch. Efter premiärförlusten i våras var det ett otroligt fokus på att visa vad vi går för. Vi konstaterade en bit in på vårsäsongen att det var just premiärnerverna som spelade ett spratt i april månad.

Vi har som sagt fokuserat mer på vårt anfallsspel under och kommer således fortsätta göra det under hösten. Härligt att det gav utdelning, dock kom målen en aning sent sett till matchbilden.

Jag och övriga i tränarstaben är fantastiskt nöjda med spelet i första halvlek och ca 20min i andra. Vi följer matchplanen och spelarna tar många kloka beslut både i försvarsspel men framförallt i anfallsspelet.

I första halvlek borde det kanske stått 2 eller 3-0 då det mer eller mindre var spel mot ett mål och målchanserna saknades inte, däremot saknade vi lite precision i avslutsfas. Medan anfallsspelet fungerade bra gjorde såväl försvarsspelet det också.

BK Forward hade nog inte mer än 3 avslut på mål under första halvlek. Dessvärre resulterade ett av dem i mål efter en kommunikationsmiss.

Efter vi gjort 3-1 slår vi av på takten och kontrollerar längre inte spelet så som vi gjorde innan. Det blir nästan mer kontringsspel. Prestationsmässigt är sista 20-25 inte lika bra som innan.

På söndag väntar trettondeplacerade Västerås IK på bortaplan. Vilka komponenter från segermatchen mot Forward vill du se även i denna match?

Jag vill nästan ta med mig allt, haha. Vi var väldigt bra och det är kul att se att veckans hårda jobb och fokus från spelarna gav effekt.

Vi måste vara lika noggranna och inbitna som vi var i första halvlek. Vi kommer justera några få bitar för att bli ännu bättre i olika delar såklart men jag är nöjd med prestationen och ser gärna att vi trummar på i den takten.

Jag bevittnade måndagens träning med a-laget och då fick U19-spelaren Jakob Bröttgårdh hoppa in i några av spelövningarna. Berätta lite mer om honom.

Jakob är en ödmjuk spelare som har lirat i United länge. Han är en väldigt lugn och schysst kille i omklädningsrummet. Ger 100 % på varje träning och vill utvecklas så mycket som möjligt. Riktigt kul att få jobba med en sådan spelare.

Hans främsta egenskaper ligger i det defensiva spel, han är en väldigt fysisk spelare som är bra i man-mot-man-spelet. Jakob löper en hel del och då gäller det verkligen att vara noggrann i sitt positionsspel, vilket vi har finslipat lite på under säsongen. Nu sitter det galant!

Jakob har mest spelat ytterback genom åren men funkar bra som mittback också. I år spelar vi 3-backslinje så den YMB-rollen blir som skräddarsydd för Jakob. Han är otroligt bra där.

Tränarna har ordet