David Ekelund inför omstart och match mot Skövde AIK

Carlstad United reser iväg på ett kort träningsläger som förutom ett antal träningspass innehåller en match mot division 1-laget Skövde AIK. Matchen spelas på Timmersdala IP, hemvist för 72-åriga IF Tymer (serieledare i division 6 Mariestad).

SMHI förutspår regnskurar, 12 grader samt en lätt vind (2-3 m/s).

Här kommer en kort intervju med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund.

Nu har ni återsamlats efter sommaruppehållet. Hur är stämningen i truppen och hur ser ni på den del av säsongen som nu väntar?

Stämningen i truppen är väldig god. Ledigheten har gjort gott och spelarna har satt full fart direkt från start. Vi ser helt klart fram emot det som väntar och alla är redo att lägga ner ett lika hårt jobb som under vintern och våren.

Det har varit träninguppehåll i två veckor där spelarna har haft individuella träningsprogram att förhålla sig till.
Måste ni som tränare anpassa träningen första veckan när alla är samlade?

Ja det behöver vi. Även om spelarna har tränat på egen hand så är det väldigt svårt att få en träning som ersätter fotbollens påfrestningar fullt ut.

Därför måste vi sätta ihop träningarna så att vi inte går ut för hårt och drar på oss skador eller liknande. Det gäller att stegra intensiteten under inledningen och hitta en bra balans mellan belastning och tid.

Inför sommaruppehållet hade Oscar, Sebastian och Rajalakso skadekänningar. Hur är statusen för dessa?

Oscar ådrog sig en meniskskada i matchen mot Sandviken och tränade inte fotboll under resterande del av våren. Han har nu gått in i kollektiv träning och vi stegrar hans belastning allt eftersom. Men han är på väg tillbaka och är nog helt spelklar inom någon vecka.

Sebastian har haft problem med en muskel av och till under året, så även nu. Vi tar det försiktigt med honom och han behöver nog någon vecka eller två ytterligare innan han kan stegra sin fotbollsbelastning igen.

Vad gäller Joel så blev han lite sjuk i slutet av våren, samt fick en liten känning som gjorde att han missade matchen mot Linköping. Han är dock tillbaka i full träningen igen och redo för spel.

Ni delar upp säsongen i sex stycken ”fem-matchers-perioder”. Reviderar ni höstplaneringen med tanke på hur våren har sett ut?
Vilka faktorer kan det vara som påverkar planeringen?

De sex matchblocken som vi delar in säsongen i påverkar inte planeringen framåt. Vi använder matchblocken för att kunna övervaka och analysera på ett mer relevant sätt än att bara titta på tabellen och resultatet.

Självklart är det resultatet som spelar roll i slutändan, men det är också viktigt att objektivt bevaka processen vi är inne i. På så sätt kan vi identifiera var vi behöver bli bättre, och vad vi redan är bra på.

Det vi behöver ta hänsyn till i planeringen framåt är den belastning som funnits på spelarna, vilket skiljer sig mycket från spelare till spelare beroende på olika saker.

Det är viktigt att vi har koll på den ackumulerade tröttheten som byggs upp under en säsong, både fysiskt och mentalt. Vi behöver ha fortsatt utvecklingsfokus i vår träning samtidigt som vi behöver hålla spelarna fräscha och i speldugligt skicka under en lång och tuff höst.

Vi har 16 matcher kvar, minst, att spela inräknat träningsmatchen mot Skövde, serien, svenska cupen och DM-finalen. Vi kommer behöva ha så många spelare som möjligt fräscha och i bra fysisk form hela vägen in i november.

Lagom till omstarten anländer den nye försvararen Thomas Boulesteix.

Inte för att jag tror att man tränar på helt olika sätt i Frankrike och Sverige men det måste vara en omfattande för honom att acklimatisera sig vid ett nytt land, ett nytt språk och nya tränare.

Hur löser ni detta på bästa sätt?
Räcker er skolfranska till för att förklara?

Nån skolfranska finns inte att luta sig tillbaka på tyvärr. Däremot pratar Thomas engelska så det funkar bra, sen har vi några språkfenomen i gruppen som kan hjälpa till.

Varje gång när det kommer in en ny spelare så sitter vi med spelaren och diskuterar, förklarar och kollar på video hur vi vill agera i olika situationer. Sen är ju språket ytterligare en del att ta hänsyn till, men det går bra hittills, det är en smart kille vi fått hit.

Nu väntar ett kortare träningsläger och match mot Skövde AIK.
Har ni något speciellt fokus för träningen under detta läger eller följer det den vanliga veckoplanen?

Den följer ganska väl en normal veckoplanering, men i och med att vi jobbat ganska hårt tidigare i veckan på ett sätt vi inte hade gjort under säsong så blir träningarna inte mer taktiska än normalt.

Jag misstänker att alla spelare kommer att få speltid mot Skövde. Kommer ni att göra många byten redan i halvtid eller kommer vissa spelare att matchas extra med tanke på de skador och avstängningar som påverkar startelvan inför seriepremiären mot Skellefteå?

Vi kommer göra en hel del byten så är det tänkt. Samtidigt är det här enda matchen vi har att förbereda oss för nästa helgs match uppe i Skellefteå, så det är inte helt säkert att alla får speltid eller att vi byter i halvtid. Några kommer få spela lite längre, någon tom. 90 minuter, men en del byten blir det.

Tränarna har ordet