U19: Swedlund inför bortamatchen mot AFC Eskilstuna

CU har startat hösten bra genom två raka segrar. Nu väntar en ny bortamatch, denna gång mot AFC Eskilstuna.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför helgens match.

Borta seger mot Västerås IK efter två mål i den andra halvleken. Vilken är din kommentar till matchen?

Det var skönt att ta tre poäng men mycket mer än så var det inte.

Vi hade en del fokuspunkter men underlaget fick oss att ändra en aning. Det var en oerhört dålig gräsmatta och vädret hjälpte inte direkt till.

Vi ville diktera matchen med ett högt tempo och ett passningsorienterat spel vilket inte gick. Emellanåt fanns det givetvis inslag av riktigt fina sekvenser utifrån vad vi jobbat med de senaste veckorna kring vårt anfallsspel. Mestadels såg matchen ut som en typisk regnig höstmatch borta mot ett motstånd vi på papperet bör slå.

Västerås IK gav oss en ganska tuff första halvlek rent fysiskt men även spelmässigt, det var inget skönspel direkt. De spelade rejält och ville sätta bollen bakom vår backlinje så fort som möjligt medan vi ville sätta hög press. Det resulterade i att vi fick ganska långt lag och att våra två innermittfältare fick jobba över stora ytor.

Det var mycket duellspel och en ganska grisig match, mycket sena tacklingar, skav på hälar och det fanns nog i alla fall tre situationer där det röda kortet skulle synats. En solklar för Västerås del och ytterligare en som är svårbedömd. Vi hade också en situation där vi kunde fått spela matchen med tio man.

Jag upplevde dock aldrig att Västerås skapade något riktigt farligt läge och vi hade ändå kontroll på matchen. Vi hade en del farliga hörnor och frisparkar som slutade i ramträff med stolpe ut en del gånger.

I halvlek tryckte vi på att spela mer effektivt och snabbare, dels för att undvika duellerna och för att dra isär vår motståndare mycket mer. Vi ville göra det genom spelvändningar och tycker att vi bra med detta i andra halvlek. Vi gjorde även lite förändringar för att få in en större och starkare pjäs längs fram, det visade sig också att det var lyckosamt.

Isac Seeman, som kom in i forwardsrollen, låg bakom båda målen i andra halvlek. Andra målet var helt fantastiskt! Isac droppade ner och får boll, vänder upp och sätter ut bollen till vår högervinge för att sedan direkt ta en ny löpning i djupled mellan deras MB och YB. Isac fick då ett instick och därefter spelade han in bollen efter marken strax vid målområdet där Gabbe kom först och spikade igen matchen med en tvåmålsledning i den 87:e minuten.

Det finns ju tränare som har inställningen ”vi spelar vårt spel oavsett motståndare”. Vad är er filosofi och i hur hög grad anpassar ni laget, och spelet, efter motståndet?

Ja precis, det är helt klart att vi inför matcherna vill spela ”vårt” spel men det måste ju givetvis anpassas utefter motståndaren. Om vi ständigt vill hitta in centralt framför motståndarnas mittfält och det där tokstängt där så kan vi ju inte envisas med att spela in där hela tiden.

Vi jobbar såklart med verktyg för att locka isär motståndaren för att nå dem ytorna vi vill komma åt. Vårt arbetssätt i grunden ändras inte utefter motståndare men ibland kan vi skifta i spelsystem för att rent taktiskt underlätta för oss själva. Både offensivt och defensivt.

Jag tycker det är nyttigt för en ungdomsspelare i junioråldern att kunna hantera olika spelsystem och olika matchbilder och för att kunna göra det försöker vi ge våra spelare så många verktyg som möjligt – så att de kan plocka fram rätt verktyg vid rätt tillfälle.

Kort sammanfattat kan man väl säga att vi göra små justeringar utefter motståndaren, med förhoppning om att vi kan göra en bättre prestation utifrån det.

Ni har nu fyra raka segrar, mot lag på tabellens nedre hälft, men nu väntar två matcher mot lag på den övre halvan. Vilka positiva saker plockar ni med er från segermatcherna och vad måste förbättras?

Det känns givetvis skönt att ha ett sådant bagage och vi har många bra prestationer med oss från de senaste matcherna. Jag hoppas att samtliga lärt sig att med bra prestationer kommer också bra resultat. Det gäller att vi fortsätter att ta en match i taget och jobbar med våra fokuspunkter inför matcherna.

Ifrån de fyra senaste matcherna tar vi med oss vår målproduktion där vi har gjort 13 mål och släppt in 2. Vi har också hållit nollan i tre av matcherna.

Vi vill förbättra många delar i vårt spel men med vårens utgång så vill vi börja producera fler mål framåt och vi är på god väg – vi lägger som sagt mer fokus på den offensiva delen nu under hösten. Däremot vill jag trycka på att det är under veckan som vi sätter prägel på den kommande matchen och det känns som att vi steppat upp ordentligt där. Det måste vi fortsätta med.

På lördag väntar en bortamatch nu mot AFC Eskilstuna. I våras förlorade ni med klara 0-4 hemma efter 0-2 redan i den 20:e minuten.
Vad var det som avgjorde det förra mötet och vad vill du se hos laget i denna match?

AFC är ett offensiv väldigt duktig lag som är väldigt raka och tydliga i sitt spel. Det är svårt att spela mot ett sådant lag och vi ska försöka eliminera deras offensiva hot så gott vi kan. Vi ligger på samma poäng efter 15 omgångar men med sämre målskillnad än AFC.

Förra mötet var vi inte ordentligt påkopplade och hade kanske lite för mycket respekt. Vi har också fått bättre ordning på vår defensiv. Till helgens match så handlar mycket om att vara väldigt noggranna i allt vi gör och att vi fokuserar på matchplanen samt att vi följer den hela vägen och varken blir nöjda eller ivriga. Jag tror det kan bli en ordentligt bra match på lördag mellan två duktiga lag.

Att vara lagets sista utpost är ett utsatt läge. Ni har två målvakter, Felix Ernstson och Jesper Johansson vad kan du berätta om dessa spelare?

Här tar jag hjälp av min assisterande tränare samt målvaktstränare Alexander Jacobo. Han har en något mer bredare kunskap inom området målvaktsspel. Det enda jag kan säga är att alla målvakter sannerligen är speciella…

Felix Ernstson och Jesper Johansson
Felix Ernstson och Jesper Johansson

Både Jesper och Felix är födda 2000. De tillhörde U17 förra säsongen men fick båda två känna på spel med U19 redan då. Det är två målvakter som skiljer sig markant i spelstil och har således olika egenskaper.

Jespers moderklubb är Norrstrands IF och han började i U14 hos United. Jespers egenskaper som målvakt bland annat att han är otroligt vass i sitt närspel, det är alltså en reflexsnabb målvakt. Han är också en väldigt ambitiös målvakt med en jäkla träningsflitighet och ambitionen att ständigt utvecklas.

Felix är fostrad i Skoghall och anslöt till United vid 16 års ålder. Felix är en målvakt som är bra med fötterna och har en bra speluppfattning, och precis som Jesper är det en lyhörd spelare som ständigt vill bli bättre.

Båda målvakterna har fått känna på träning med A-laget under säsongen och är verkligen två fantastiska killar att få jobba med!

Tränarna har ordet