U19: Swedlund inför matchen mot Smedby AIS

Efter en mållös derbymatch mot KBK är det nu dags för att möta Smedby AIS. Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen.

En mållös derbymatch mot KBK var inte vad man hade förväntat sig. Tidigare har ni bara blivit ”nollade” av Athletic FC.
Fungerade inte matchplanen?

Jag tycker inte vi fick till vår offensiva del så som vi ville. Vi gjorde saker och ting väldigt svåra när vi försökte på egen hand titt som tätt. Ibland lossnade det men då var det sista passningen som fallerade.

Vi förväntade oss ett högt pressande KBK men så blev inte fallet. De försökte eliminera vårt offensiva spel med att emellanåt nästan falla ner i en sexbackslinje, smart och taktiskt. De gjorde det trångt för oss och vi hjälpte dem en hel del med att ofta använda fler tillslag än nödvändigt.

Försvarsmässigt var det inte lika låst utan där tycker jag att vi hamnade rätt bra när vi låg organiserat men vi fick större problem när vi skulle pressa högt. Ibland var det spelare som var otåliga och ville pressa på egen hand. Mot ett bättre lag hade det straffat sig rejält.

I stora drag var det en match där många inte kom upp på den nivå vi är vana vid. Många spelade för sig själva och vi kanske trodde att det skulle bli en enkel historia.

Matchplanen fungerade inte till punkt och pricka heller. Möjligtvis lyckades vi tränare inte förmedla vidare våra tankar och lösningar tydligt nog. All “skuld” ska inte läggas på spelarna. Vi är ett team och vi tränare kunde gjort ett bättre jobb vi också. Vi tar lärdom och utvärderar vår prestation.

Hur förändrades spelet när ni fick Linus Persson utvisad med knappa halvtimmen kvar?

För det första var det ett helt horribelt domslut. Jag köper det inte för fem öre, men vi tycker olika om saker. Jag tänker inte gå in djupare på det, men vi kommer att överklaga beslutet när rapporten kommer. Alla är vi mänskliga och handlar i stundens hetta. Det är inga lätta beslut för en domare att ta under match men jag hoppas att man i efterhand ger det en extra tanke i sin rapport till förbundet.

Hur som helst, vi var på väg att göra ett offensivt byte, för att bryta mönster i vårt anfallsspel, men var istället tvungna att tänka till lite och det bytet uteblev tyvärr. Vi valde att gå över till ett 4-4-1 med en ensam striker och ersätta Persson rakt av med en central mittfältare. KBK hade lite mer boll men vi kunde ändå hota något.

Ni knaprade i alla fall in en poäng på Karlslund. Nog måste ni ha siktet inställt på fjärdeplatsen med sju matcher kvar att spela?.

Särskilt med tanke på att ni tar emot fyran Karlslund på Klasmossen i början av oktober.

Vi bryr oss, faktiskt, egentligen inte så mycket om tabellen. Det kan vara kul att ha som morot att försöka klättra några placeringar, men då vill vi göra det utifrån bra prestationer och att vi utvecklas av matcherna. Det kan såklart ge en ”boost” till spelarna att möta lag som ligger högre i tabellen men det bör inte spela någon roll.

Vi jobbar för att bli bättre fotbollsspelare och inte för att vinna enskilda matcher. Blir vi bättre kommer dessutom resultaten.

Nu växlar ni över till konstgräs igen. Har ni haft problem med skador etc. på grund av att ni tränar på konstgräs så mycket och dessutom byter underlag beroende på vilket lag ni ska möta?

Matchen spelades på konstgräs så vi gjorde bara några få träningar på gräs, men det brukar vi göra. Vi skiftar underlag en gång i veckan. Jag ser det bara som stärkande och inte som någon skaderisk.

Det är en skröna att det är anledningen till fler skador. Det handlar däremot om hur övergången sker när man byter underlag, som tränare får man tänka på belastning, moment och så vidare. Men att det är just underlaget i sig ställer jag mig inte bakom.

Det finns också flera senare studier som säger att det finns en generell ökad skaderisk för lag som bara spelar på konstgräs men att ”spelare inte blir mer skadade av att byta mellan olika underlag. Inte heller är det så att spelare som har naturgräs som hemmaplan blir mer skadade när de spelar på konstgräs.” Så det är helt enkelt en fördel att skifta lite.

Nu är det dags för tredje raka bortamatchen. Denna gång mot Smedby AIS. I våras vann ni med klara 5-2 efter en målexplosion av Mohammed ”Mommo” Lashkari och Karl ”Jamak” Jamakosmanovic.?

Hur spelar Smedby och hur ska ni göra för att åter få noteringar i målprotokollet?

I förra mötet med Smedby fick vi god utdelning i vårt anfallsspel och vi hoppas att hitta tillbaka till det efter senaste matchen.

Smedby var ett lag som gärna hotade bakom vår baklinje rätt tidigt när de var bollförande och var till viss del rätt kompakta i sitt försvarsspel emellanåt. Så det gäller att vi sätter fart på bollen och är noggranna för att komma åt de ytor vi vill.

Ni kommer att få tre matcher på sex dagar(Smedby i serien, DM-final mot FBK, Södertälje i serien).
På vilket sätt kommer detta täta matchande att påverka träningar och sammansättningen av startelvorna?

Det påverkar givetvis belastningen i träning. Killarna får en extra vilodag nu på fredag till exempel för att återhämta sig och vara fräscha i kropparna.

En av målgörarna mot Husqvarna var Eric Payton.
Kan du berätta lite mer om honom som spelare?/div>

Det var dessutom debutmålet! Payton klev över från FBK kring sommaruppehållet och är född 2001. På planen försöker vi utnyttja hans främsta egenskaper men också utveckla dem.

Payton är en offensiv pjäs och kan spela både som 10:a, Forward och ytterforward beroende på spelsystem och spelsätt. Hos oss gör han sig bäst som 10:a och forward för tillfället. Eric har många goda kvalitéer och några som kännetecknar honom är styrka, speed och skott samt ett öga för målet.

Han är en målgörare och vi hoppas att skyttet får ställa in sig under kommande matcher. Det är en spännande spelare som vi i ledarteamet är nöjda att få jobba med och utveckla.

Tränarna har ordet