Ted inför matchen mot BK Forward

Efter några matcher där CU inte har fått med sig resultaten besegrade man Team TG hemma på Tingvalla med 3-1. Ett skönt besked inför den svåra bortamatchen mot BK Forward.

Denna artikel innehåller först en intervju där Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson svarar på några frågor, därefter kommer lite fakta om BK Forward.

Intervju med Ted

En stabil insats mot Team TG och tre mål.
Blev matchen som ni hade förväntat er?

Vi visste att TG skulle komma stärkta till Tingvalla efter klar seger mot ”Bissarna” i omgången innan, men bestämde oss trots detta i veckan för att gå ut och föra matchen från start. Som du säger en bra genomförd match från vår sida, såväl arbetsmässigt som utifrån den gameplan vi hade inför.

Vad var det som avgjorde till er fördel?

Tålamod och det man på fotbollsspråk så vackert kallar för ”Consistency”. Trots ett relativt tidigt baklängesmål under en bra period och stort spelövertag utan utdelning fortsätter vi metodiskt och tålmodigt göra det vi ska tillsammans ute på plan matchen igenom. Det är inte en slump att vi i år gått segrandes ur flera tillställningar där just tålmodighet varit vårt signum i matcherna.

Thomas Boulesteix startade för fjärde gången i serien och fick kröna detta med sitt första mål i den svarta dressen.
Vad har han tillfört till ert spel?

Med Thomas tillkomst under sommarfönstret har vi både spetsat och breddat till våra alternativ på mittbackspositionerna och därmed så klart gett oss ytterligare en dimension i träning och laguttagning.

Thomas har spännande mittbacksegenskaper såväl med som utan boll, vilket gör att han kan bidra både i det defensiva som det offensiva spelet utifrån sin roll på plan.

Vi fick se ytterligare en premiärmålskytt, Oscar Danielsson. Två mål för IF Franke(division 3) förra säsongen och nu första målet i division 1.

Hur kommer det sig att det målet kommer först nu med tanke på Oscars offensiva läggning?

Roligt för Oscar som alltid lägger ner hårt arbete på plan, men som också längtat efter att få sätta dit en boll i maskorna på Tingvalla!

Som du skriver är Oscar en spelare med både offensiva och defensiva kvaliteter, och ifrån mer naturligt framskjutna positioner skulle säkerligen målnollan varit struken långt tidigare in på säsongen.

I sin roll som vinge hos oss finns dock andra fundamentala prioriteringar i spelet att ta hänsyn till som kanske inte alltid är helt förenliga med återkommande målskytte. Samtidigt finns det däremot så klart en härlig utvecklingspotential att ifrån denna position oftare ta sig in i box vid heta situationer.

Före matchen mot Team TG hade ni fem matcher med mycket liten poängutdelning (fyra av 15 möjliga). Egentligen är det lite ofattbart att ni fortfarande är med i kampen om topp-2 placeringarna.
Vilka är era kommentarer till detta?

Visst har det varit en klart skralare poängskörd än vad vi varit vana vid under tidigare femmatchersblock, men att toppstriden fortfarande lever för oss skulle vara smått ofattbart håller jag inte med om.

Under en 30 matcher lång säsong är det fullt beräkneligt med både lättare och tuffare perioder, och – precis som i andra serier – gäller detta även topplagen i division 1 norra.

Vi har nu nio härliga matcher kvar som var och en förekoms av hårt arbete, noggranna förberedelser och ett infernaliskt go på träningsplanen. För vår del låter vi pressen ligga kvar på de uttalade storfavoriterna och fokuserar enbart på våra egna prestationer hela vägen fram.

Ska man tolka faktumet att Jesper har dragit på sig tre gula kort på de sex matcher han har varit med i startelvan som att han börjar komma upp i varv efter sin skada?

Är det inte snart läge att låta honom starta på topp så att han, efter 45 matcher från start och 13 inhopp, äntligen får göra sitt första seriemål för Carlstad United?

Haha. Jag tror faktiskt att du besvarade båda frågorna där på egen hand. En Jesper Karlsson dansandes bland ostskivor är definitivt en Jesper Karlsson i sund och god form. Med andra ord finns inga anledningar för oss från sidan att diskutera eventuella forwardsinhopp inom den närmsta framtiden…

Har ni tagit er igenom förkylningar och småskavanker nu så att ni tränare har alla spelare disponibla inför nästa tuffa utmaning, BK Forward på Trängens IP?

Nog börjar det (peppar peppar) ljusna lite på den fronten efter några veckor av alldeles för mycket återkommande bekymmer. Som alltid handlar det om att ha så många som möjligt fräscha och friska säsongen ut för att kunna fortsätta driva på träning och matchförberedelse av högsta kvalitet.

I våras mötte ni BK Forward redan i den andra omgången och lyckades bärga en poäng via en straff en kvart ifrån slutet.
Hur har ert sätt att spela förbättrats sedan dess?

Den matchen minns vi nog lite annorlunda från bänken gentemot från åskådarplats. Vi var – trots att kvitteringen kom sent på straff- nöjda med stora delar av matchen mot Forward i våras och tyckte nog att vi skulle haft med oss en trepoängare i efterhand.

Med det sagt har vi så här 19 tävlingsveckor senare – precis som BK Forward – definitivt tagit steg framåt såväl spelmässigt som förberedelsemässigt.

Höstens upplaga av BK Forward har visserligen tappat sin skyttekung Josef Ibrahim till Degerfors, och haft lite problem med skador på nyckelspelare, men efter sommaruppehållet har man trots allt pressat både serietvåan Syrianska och seriefyran Umeå till det yttersta. Dessutom har man vunnit över Linköping som för närvarande ligger på sjätte plats i serien.

Vilken typ av spel kommer det att bli i denna match och vad måste ni ta med er från segermatchen mot Team TG?

Jag minns i våras inför hemmamatchen att jag i den intervjun nämnde BK Forward som en nykomling kapabel till att ta poäng av de flesta lag i denna serie. När vi nu möts igen har det visat sig rätt, vilket inte minst deras poängskörd som nykomlingar så här långt visar.

Forward äger sin styrka i kollektivet och för oss handlar det om att tackla matchen med samma attityd som senast mot TG. D.v.s. att gå ut för att föra och vinna matchen genom prioritering av vår gameplan och det hårda gemensamma jobbet.

Fakta om BK Forward

I serien så här långt

”Återkommaren” BK Forward inledde säsongen riktigt bra. Laget var obesegrat de sju första omgångarna med 13-7 i målskillnad. Hade det inte varit för att man följde upp detta med tre segrar på nästa nio matcher hade BKF kunnat blanda sig i kampen om att få kvala till Superettan. Sex av åtta förlustmatcher är med uddamålet.

BK Forward ligger för närvarande på nionde plats i tabellen. Man har två poäng upp till en femteplats och tio poäng tillgodo på nedflyttningslagen. Man är klart bättre på hemmaplan. I år har det blivit tre förluster på Trängens IP och det är mot Akropolis (3-4), Umeå (0-1) och Syrianska (0-1).

Laget gör de flesta av sina mål i matchens inledning och i den sista kvarten medan man är målmässigt sämst i mittenkvarten i respektive halvlek.

Under sommaren försvann Josef Ibrahim till Degerfors IF medan den unge offensive Adrian Johansson lånades in från samma klubb.

Mål och varningar

Lagets meste målskytt är fortfarande Josef Ibrahim trots att han numer spelar i Degerfors. Ibrahim mäktade med tolv mål i BK Forward och han skuggas av Anderson Ponciano (10) och Grace Tanda (8).

Mittfältaren Axel Wettéus är lagets mest varnade spelare med sina fem gula kort: Ett till och han får vila för andra gången denna säsong. Ytterligare fyra spelare riskerar avstängning.

Fem senaste matcherna

BK Forward har bara vunnit två av de senaste fem matcherna men då bör det poängteras att i förlustmatchen mot Syrianska(0-1) gjordes segermålet i den fjärde övertidsminuten. Även nu senast kom segermålet för Umeå i matchens absoluta slutskede.

Dessa två uddamålsförluster är, tillsammans med vinsten mot Linköping (3-1), bevis på att BK Forward säljer sig dyrt i matcherna. Den tredje förlusten kom mot Karlslund i ett hett Örebro-derby och vi vet alla att i derbyn är det helt andra parametrar som styr.

Spelare i startelvan

När man tittar på startelvorna i de fem senaste matcherna kan man konstatera att det är nio spelare som har startat i minst fyra av dessa matcher. Man kan med fog påstå att dessa spelare utgör stommen i laget:

Målvakt: 01.Jeffrey Gal
Försvarare: 16.Anton Renmark, 03.Sam Oki, 08.Daniel Björkman(K), 17.Christopher Alp
Mittfältare: 19.Axel Wettéus och 23.Kevin Johansson
Anfallare: 09.Anderson Ponciano, 20.Grace Tanda

Inför den senaste matchen (Umeå borta) hade man dock problem med skador och/eller skadekänningar. Det innebar att anfallaren Anderson Ponciano och vänsterbacken Christopher Alp inte var med i truppen. I den 27.e minuten var dessutom mittbacken Sam Oki tvungen att kliva av. Att med tre givna startspelare borta ter sig den knappa förlusten än mer imponerande.

Försvararna 05.Jesper Åman och 15.Adnan Catic, mittfältarna 06.Amadou Kalabane och 11.Johan Olsson samt offensive 18.Eliyo Türken har kommit in och fyllt luckorna.

Förra mötet

Carlstad United har mött BK Forward elva gånger i seriesammanhang. Fem av matcherna har slutat oavgjort och fyra med seger för Carlstad United.

När lagen möttes på Tingvalla i april slutade matchen oavgjort(1-1) sedan Erik Jernberg kvitterat på straff i den 78:e minuten.

CU hade perioder i matchen, främst inledningen på båda halvlekarna, där de var riktigt bra och borde ha fått utdelning. CU hade också perioder där de blev lite övermodiga i sitt spel och ibland även stressade till beslut istället för att fortsätta vara metodiska.

Sett till målchanser borde CU kanske fått med sig alla tre poängen. Samtidigt var Forward farliga när de kom på avslut och CU kunde ha fått med sig noll poäng.

Tränarna har ordet