U19: Swedlund inför matchen mot Södertälje FK

Efter seger mot Smedby AIS, och förlust i DM-finalen mot FBK Karlstad, tar Carlstad Uniteds juniorer emot Södertälje FK på lördag.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen.

Seger mot Smedby senast men det satt hårt inne.
Hur var spelet och vad är du mest nöjd med från er sida?

Det gjorde det, men det borde kanske inte gjort det. Jag är väldigt nöjd med båda halvlekarna men mest nöjd med inledningen av andra halvlek.

Jag tycker att vi sökte våra 10:or mycket och också hittade in, dessutom skapade vi mycket yta för våra vingar – främst i djupled. Vi rullade boll med tålamod och låg kompakt i vårt försvarsspel, det var svårt för Smedby att spela igenom oss. Vi hade god koll på läget och spelade med harmoni.

När vi andra halvlek också kunde gå in och styra våra direktiv för att förbättra prestationen så blev det ännu bättre. Vi höjde bolltempot och drog isär Smedby ännu mer. Vi höjde också vårt försvarsspel och valde att sätta högre press, där vi tryckte på att alla lagdelar måste flytta sig som en enhet. Det gjorde också att vi kunde vinna boll högre upp i plan men lyckades inte alltid förvalta våra chanser.

Ni har just klarat av en DM-final mot FBK Karlstad.
Hur tycker du att ni genomförde den matchen?

Jag är väldigt uppgiven och nöjd, det är nästan svårt att bli “förbannad” över att vi förlorar på straffar efter 1-1. Vi följde matchplanen och jobbade med dem bitarna vi prata om och var otroligt dominanta genom hela matchen. Det är en period på ca 8min i första halvlek som vi bjuder in FBK lite men har fortsatt kontroll på matchen.

Samma sak sker i andra halvlek mellan 55:e och 70:e, det var lite hafsigt spel den perioden. Sedan tar vi kontroll och jobbar mer metodiskt sista 20min. Vi har stolpträff, farligt skott utifrån och några farliga djupledshot som tyvärr dock inte blir dem där klara chanserna vi vill åt. FBK gör det bra i sin box och sliter som bara den, så jag vill passa på att ge dem credd för just det.

Matchen går ju till förlängning och från minut 70 till minut 120 så skapar vi en del halvbra chanser men det behöver spetsas till ännu lite mer i just sista tredjedelen som vi också jobbar på. Under denna perioden har FBK kanske kring 3-4 skott på mål, som inte är speciellt farliga. Men en fotbollsmatch avgörs i flest antal mål och det ville sig inte för oss där idag.

Jag är alltså nöjd med vår prestation, och kanske är det också en del i att den där surheten och besvikenheten inte riktigt kommer. Vi gör en väldigt bra match, vi vet att vi för matchen, skapar mest och fortsätter jobba metodiskt och håller fokus på matchplanen samt våra uppgifter över helhet i 90+30min.

Jag uppfattade också att killarna var nöjda, klart besvikna – men nöjda med prestationen. Det är inte alltid resultatet går i enlighet med prestationen. Vi tar med oss många bra sekvenser och tendenser från matchen. Nya tag redan inför lördag!

Bara två dagars vila mellan DM-final och seriematch.
Blir spelarna slitna av detta eller är det bara inspirerande?
Hur försöker ni balansera så att spelarna hinner återhämta sig?

Det är nog båda delarna. Klart att det är fler matcher än vanligt under denna veckan men vi har tänkt på det i träning, så att vi ska vara fräscha.

Vi har ju en trupp på 24 spelare och det är endast två av dessa som är indisponibla. Det är skönt att vi har en bred trupp när vi dels har en lång säsong men också när det blir veckomatcher i form av DM.

Vi roterar därmed runt på hela truppen i dessa två matcher.

Nu väntar äntligen en hemmamatch efter tre raka bortamatcher när Södertälje FK kommer på besök. När ni möttes i maj blev det oavgjort(3-3) efter att ni tappade en 3-0 ledning.
Vilka lärdomar tog ni med er från den matchen?

Precis, det ska bli skönt! japp, 3-3 blev det… Efter en otroligt fin inledning hade vi ledningen med 0-3 efter 20 minuter. Sedan kom något som vi har tagit lärdom av: Om vi slutar jobba enligt matchplan, slutar springa och jobba hårt så straffar det sig.

Det är en mental bit som vi har jobbat med och som man ständigt behöver jobba med som fotbollsspelare, i synnerhet på ungdomsnivå. Som spelare bör man främst fokusera på sin och lagets prestation och fullständigt skita strunta i vad det står på resultattavlan.

Jag hoppas att alla spelare i United spelar för att bli bättre fotbollsspelare och inte för att vinna enstaka matcher. Att sedan en bra prestation och ett bra resultat (oftast) går hand i hand är en gammal sanning.

Södertälje kommer närmast från två raka förluster och har haft det tungt i serien.
Vad kommer att vara viktigt för er att fokusera på i denna match?
Något som måste förbättras från matcherna mot Smedby och FBK?

Ja, vi jobbar med en match i taget och nu är det Södertälje som står för motståndet. Som du nämner har de haft det lite tungt i serien och vänder nog en sådan trend mer än gärna. Jag förväntar mig ett Södertälje som kommer slita efter varje boll och göra det oerhört jobbigt för oss.

Det innebär, som alltid, att vi måste vara igång med våra huvuden och fokusera på de metoder vi jobbar med i vårt spel. Både när det gäller försvarsspel och anfallsspel. Jag vill också att det märks att vi tagit lärdom under säsongen från prestationer där vi inte varit fokuserade från början till slut.

Det vi främst behöver jobba med nu är spelet på den sista tredjedelen av planen. Vi behöver bli tydligare och mer konkreta i vårt anfallsspel med löpningar, spelvägar och vart vi vill komma till avslut. Det är också den delen vi jobbar hårdast med nu inför resterande del av säsongen. Det kommer vara huvudfokus, men vi släpper såklart inte våra övriga delar i vårt spel.

Efter lördagens match har ni tre raka matcher mot topp-4 lag i serien. Tuffa matcher mot tufft motstånd. Är ni redo för detta?
Hur är läget med skador och sjukdomar?

Vi är absolut redo för detta! Killarna är bättre än förr och vi har kommit otroligt långt i vår utveckling. Det är givetvis kul att få möta motstånd där det sannerligen sätts på prov. Jag tror samtliga ser fram emot denna perioden, det gäller att vi fortsätter vara lika fokuserade på prestationen och inte svävar iväg och börjar räkna poäng/resultat.

Gällande sjukdomar så hade vi en tuff period inför matchen mot Smedby men nu verkar det vara över, skönt! På skadefronten har vår målvakt Jesper Johansson dessvärre råkat ut för en knäskada och befaras vara borta resterande del av säsongen. Erik Nyman har heller inte gjort några större framsteg i sin rehabilitering gällande sitt knä sen i april, och ser också ut att missa kvarvarande matcher.

Samuel har inte gått fullt i träning men börjar sakta men säkert belastas lite mer och prognosen där ser mycket bra ut. Viggo har problem med en höft och där tonar vi ned belastningen något men båda dessa spelare ser snart ut att vara tillbaka.

Karl Eriksson är också åter i träning efter lite jobb på annan ort och sjukdom, i och med att han tidigare varit skadad måste vi vara försiktiga med ökningen där men han tränar för fullt.

Tränarna har ordet