U19: Swedlund inför matchen mot Degerfors IF

Efter att ha besegrat serietrean Västerås SK och seriefyran Karlslunds IF kommer nu elddopet då laget reser för att möta det absoluta topplaget Degerfors IF.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen.

Ett tidigt straffmål, och ett sent avgörande, bärgade segern mot Karlslund. Var matchen så jämn som siffrorna skvallrar om?

Det var den faktiskt och det var ganska väntat också. I förra mötet kom ju avgörandet i slutminuterna, 1-2 till oss.

Karlslund ägde mest boll och i första halvlek var det ingen fara då det oftast förekom framför alla våra 11 spelare. I andra halvlek fick de spela lite högre upp i plan och då skapade de ett visst tryck.

Vi var dock fortsatt stabila i försvarsspelet och det öppnades upp för många omställningar mot slutet av matchen.

Före matchen talade du om vikten av ett anfallsspel där ni skulle utnyttja varandra mer samt att ni inte skulle falla ner i tempo i delar av matchen. Blev det som du ville?

Matchen blev inte riktigt som vi ville. Vi förväntade att vi skulle äga mycket boll. men det blev tvärtom.

Jag är ändå nöjd med många av de chanser som vi skapade, då vi sökte varandra och höll upp tempot med både beslut och tryck i passningarna.

I matchen saknades kaptenen Gabriel Nilsson. Är han skadad?

Det stämmer, Gabbe fick en känning under torsdagsträningen på idrottsgymnasiet och genomförde därmed inte träningen på kvällen.

Det verkade dock inte vara alltför illa och vi hoppas kunna ha honom tillbaka inom 1-2 veckor.

I laget är det fem spelare som har startat i minst 75% av matcherna. Motsvarande siffra för a-laget är nio spelare. Jag misstänker att skillnaden består i att man i ungdomsfotbollen inte har lika stort fokus på resultat som på spelarutveckling.

Är det en svår balansgång mellan kontinuitet och fördelning av speltid?

Den tanken är inte alls fel. Vi fokuserar på utveckling och prestation snarare än resultat. När det gäller dessa fem spelare så är det många saker som spelar in.

Dels handlar det om deras prestation och utveckling men om konkurrens. Om jag inte misstar mig helt så spelar två av dessa i backlinjen – där vi haft Erik Nyman och Hannes Sahlström borta mer eller mindre hela säsongen. Dessutom har de en väldigt hög träningsnärvaro.

Det innebär samtidigt att vi har en bred trupp med mycket skicklighet som gör att vi tränare har ett så kallat lyxproblem när vi ska ta ut startelva och trupp inför matcherna.

Jag tycker inte att det är en så svår balansgång faktiskt. Vi fördelar inte ut speltid så att alla ska försöka få lika mycket speltid. Det handlar om att visa att man vill starta under träningar, matcher men även utanför planen. Det som blir svårt är att ta ut laget när vi har så många duktiga spelare.

Melker Norén tillhör de spelare som har spelat flest matcher men trots detta har han inga varningar. Berätta lite mer om honom

Melker spelar vinge och är en spelare som kan hantera både det offensiva och defensiva spelet. Han är inte den största spelaren på planen men är definitivt inte rädd för att smälla på.

Han spelar helt enkelt smart, tufft och utnyttjar väldigt ofta sin snabbhet. Det gör att han mer eller mindre alltid är först in i situationerna och då får man oftast frisparken med sig istället för emot sig.

Melker kom till oss från Arvika, har Åmotfors IF som moderklubb, och anslöt inför säsongen när han flyttade till Karlstad och började trean på gymnasiet.

Sjätte raka segern men poängmässigt är det bara tre poäng bättre än vårens möte mot samma lag. Det som skiljer är vinsten mot VSK.
Är det läge att ta revansch mot helgens motståndare, Degerfors IF?
Vad är det som gör Degerfors så bra?

Degerfors har ett oerhört bra driv och tempo i sitt spel och är duktiga på dra isär sin motståndare. Dessutom har de några fysiskt starka spelare som ger tyngd. Det finns många skickliga spelare i deras lag i år, precis som hos oss.

Vi gjorde en rejäl plattmatch mot Degerfors i våras och är oerhört sugna på att visa vad vi verkligen går för.

Degerfors är seriens målgladaste lag, 143 mål mot CU:s 59 mål, och två av spelarna toppar seriens skytteliga.
Vad krävsför att ni ska kunna störa Degerfors på bortaplan?

Det är sannerligen imponerande. Vi behöver ju givetvis göra en gedigen insats i många delar i vårt spel men framförallt så behöver vårt försvarsspel sitta lika bra som det gjort under hösten och de senare matcherna i våras.

Vi behöver också minimera våra misstag för att inte låta Degerfors utnyttja just dessa. Samtidigt måste vi driva på spelet och våga tro på vårt anfallsspel.

Det absolut viktigaste är dock att vi fortsätter med det hårda jobbet under veckorna för att förbereda oss så bra som möjligt!

Tränarna har ordet