David Ekelund inför matchen mot Rynninge IK

Tredje raka hemmasegern kom i söndags och det innebär att CU bara har förlorat en hemmamatch(VSK) sedan mitten av maj.
Nu väntar ytterligare en match på Tingvalla IP när örebrolaget Rynninge IK kommer på besök.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund inför matchen.

Ni har vunnit de tre senaste hemmamatcherna på lite olika sätt.
Har ni fått en större trygghet i spelet oavsett matchernas karaktär?

Jag tycker väl egentligen att vi på det stora hela har presterat ganska bra över hela säsongen, även om det såklart finns några dippar.

Jag tycker den stora skillnaden nu mot tidigare på säsongen är att vi är mer tålmodiga även på hemmaplan. Tryggheten har nog funnits där även tidigare.

Det är viktigt att kunna vinna matcher som har lite olika utseende. Ibland får man inte alltid spelet att bli precis som man önskar och då gäller det att vara så trygg att det går att spela lite annorlunda och ändå behålla stabiliteten.

I kommentarerna på Sandvikens hemsida efter söndagens match talas det om ”gräsovana”.

Börjar Tingvalla bli en mardrömsarena för ”konstgräslagen” eller använder de underlaget som en ursäkt för den egna insatsen?

Det kan jag bara spekulera i, så det låter jag bli. Vi vill såklart vara starka på hemmaplan och det blir lite annorlunda fotboll på gräs jämfört med konstgräs, och tvärtom.

Vi fick också se en annan backlinje än vi är vana vid.
Var det ett taktiskt drag?

Det var ett taktiskt drag. Erik Sachs har presterat bra hela säsongen och är i god form, men vi gjorde en taktisk förändring i vårt offensiva spel. Det är ju fördelen vi har med en jämn trupp, vi kan balansera laget på olika sätt beroende på hur vi vill agera i matchen.

I matchen mot Sandviken tog motståndarna över initiativet i den andra halvleken innan ni kunde göra ändringar som rättade till det hela.

Hur viktigt är det att vara två tränare vid sådana tillfällen?
Har ni redan i förväg funderat på olika scenarier som gör att besluten blir enklare när det blir skarpt läge?

Ja de tog över initiativet, även om de inte skapade några direkta chanser. Det var en kombination av en förändring de gjorde i sin press och att vi rörde oss för dåligt utan boll första delen av andra halvlek.

För mig är det väldigt skönt att vi är flera tränare, och det gäller inte bara under matcher. Jag och Ted har ett prestigelöst samarbete där vi båda alltid säger det vi tycker och tänker till varandra.

Jag förväntar mig att Ted kommer och säger till om han har idéer, vilket han också gör. Han brukar också få specifika uppgifter under matcherna att kolla på vissa detaljer gällande oss eller motståndarna.

Oftast så tycker vi ganska lika, men självklart diskuterar vi olika lösningar eller ändringar där vi tycker olika, och då faller beslutet tillslut på mig. Men som sagt, det underlättar väldigt att ha någon att diskutera med och få ideér från, det är mycket som händer under en match och fyra ögon ser mer än två.

Vi är alltid förberedda på olika typer av scenarier som kan uppstå. Vi har inte färdig lösningar på allt då det är omöjligt. Däremot har vi alltid olika färdiga lösningar gällande vår speluppbyggnad och vårt försvarsspel beroende på olika sätt vi tror att motståndarna kan förändra sitt sätt att försvara, eller anfalla, från det förväntade.

I division 2 Norra Götaland kan det finnas misstämning mellan händelserna på planen och matchprotokollet.

Hur noga kontrollerar ni att händelserna på planen stämmer med det som har registrerats i Fogis?

Ja det har blivit en tråkig härva där. I division 1 är inte problemet stort, även om det i undantagsfall såklart kan förekomma. Vi granskar inte jättenoga, men har koll på varningsläget på spelarna.

En hemmaförlust sedan mitten av maj, nästan lika många poäng hemma/borta och snarlik målskillnad.
Är detta även ett kvitto på jämnhet när det gäller prestationen på planen?

Ja den slutsatsen kan vi nog dra, även om det är mer komplicerat än så. Jag tycker som jag nämnde tidigare att vi i stort har presterat bra över hela säsongen, det har snarare varit så att vi haft sämre perioder i enskilda matcher än dåliga matcher. Vi förväntar oss mycket av varandra och vill alltid göra saker lite bättre.

Nu väntar Rynninge IK, ett lag som är svårslaget på naturgräs och som har besegrat VSK under hösten.

I våras kom ni undan med blotta förskräckelsen efter en tidig tvåmålsledning och 70 minuters bra spel. Vad gjorde ni bra i den matchen?

När vi åkte från bortamatchen mot Rynninge så sa jag till några i laget att vi skulle vara nöjda med segern, och att det var många lag som skulle få problem där. Och det har ju visat sig vara rätt då de slagit både VSK och Syrianska på hemmaplan, för att nämna några.

Det vi gjorde bra främst i första halvlek, men även inledningsvis i andra var att vi rörde oss bra utan boll och då hade mycket boll, samtidigt som vi var välorganiserade i vårt försvarsspel.

Sedan fick vi, av olika anledningar, göra några byten och då tappade vi strukturen i spelet samtidigt som Rynninge pumpade på med många bollar in i vår box.

Rynninge är ett ganska robust lag med många erfarna spelare och en stabil startelva. Vad kommer att vara viktigt i ert spel?

Vi möter ett lag som är välorganiserade och jobbar väldigt hårt under hela matchen. De är tuffa på fasta situationer och i inläggsspelet så det gäller att vi är tålmodiga med bollen och hela tiden har koll på deras inlöp i vår box.

Tränarna har ordet