David Ekelund inför matchen mot Nyköpings BIS

Efter förra helgens tuffa drabbning med Rynninge IK är det nu dags för nästa utmaning när laget reser österut för att möta ett hårt kämpande Nyköpings BIS.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund inför matchen.

Två sena mål räddade en poäng mot ett välorganiserat och försvarsstarkt Rynninge. Ni har kommenterat att CU höll för lågt tempo, men hur får man laget på planen att öka tempot utan att spelet bli stressat och utan tålamod?

Det är såklart en balansgång. Vi mötte ett lag som inte själva ville dra upp tempot i matchen och då är det lite svårt.

Det gäller att flytta bollen snabbare än vad man tycker man behöver, inte använda all den tid man får med bollen utan spela iväg den kvickare. Från sidan försöker vi mana på spelarna och efter att vi pratade om det i paus blev et också bättre i andra.

Ansvaret ligger hos samtliga spelare, precis som med allt vi gör. Vi kan inte lägga över ansvaret på någon annan. Sen spelade vi inte jättelångsamt, men vi var inte tillräckligt snabba för att göra det svårt för ett Rynninge som försvarade sig riktigt bra.

Psykologin runt ett tidigt baklängesmål har vi avhandlat tidigare. Balansen mellan att jaga kvittering och hålla tätt bakåt kan vara nog så svår. Är det någon skillnad om det sker på hemmaplan mot om man spelar borta?

Jag tror att det är olika för olika lag. Jag skulle säga att det handlar mest om hur gruppen fungerar, hur den reagerar när något går emot och vilken trygghet som finns i det egna spelet.

Efter tre matcher utan mål och en avstängd, har John Junior gjort mål i två matcher på raken. Hur viktigt är det för lagets offensiva spel att han är där framme och oroar hela tiden?

Jo men han är såklart viktigt, han har ändå gjort ett antal poäng i år och är svår att hålla koll på en hel match.

Samtidigt är han en del i ett kollektiv och det är även jobbet som alla på planen lägger ner som ger honom möjligheter att göra det han är bra på. Allt hänger ihop.

En rent filosofisk fråga: Är verkligen en minut i slutet av matchen mer värd än en i början av matchen?
Det är inte ovanligt att spelare, i slutet av matcher, rusar efter bollen för att göra inkast eller lägga frisparkar/hörnor medan man i första halvleken tar det betydligt lugnare.

Mer värd vet jag väl inte. Men det brukar ju vara ganska bråttom då, till skillnad mot tidigt i matcherna.

Dynamon Simon Klänge saknades i truppen mot Rynninge.
Blev han nervös inför sin hundrade seriematch eller är han skadad?

Haha nej nervös var han inte. Han fick dock en smäll på vaden mot Sandviken som tog ganska illa. Han kunde därför inte vara med mot Rynninge och vi får se hur det ser ut på lördag.

Nu ska ni möta Nyköpings BIS på bortaplan.I förra mötet var det ett svängigt och öppet spel, något som tränare inte brukar gilla eller ….?

Det brukar ju heta så, att tränare inte gillar den typen av matcher. Självklart vill man som tränare alltid ha så mycket kontroll det går på matcherna, men ibland kan även den fotbollen vara ganska underhållande. Men det blir ju såklart ofta mer stressigt då spelet blir mer slumpmässigt i den typen av matchbild.

Nyköping är i ett annat läge än när lagen möttes senast. Hårt pressat i striden runt den nedre kvalplatsen och storstryk i den senaste omgången (0-5 borta mot Sandviken).
Är detta förutsättningar som kommer att påverka spelet på lördag?

Ja det tror jag. Nyköping är ett lag som kan betydligt bättre än vad de fått betalt för under året. De har också en mycket skicklig tränare som aldrig är rädd att göra förändringar mellan eller under matcher.

De kommer gå hårt för segern, de behöver ju några poäng till för att vara säkra på fortsatt division 1 spel nästa år.

De senaste fem bortamatcherna har ni bara erövrat tre av femton möjliga poäng. Vad krävs för att ni åter ska börja vinna på ”främmande mark”?

Det gäller att vi blir bättre i vår värdering i anfallsspelet. De festa mål vi släppt in under hösten har kommit efter missade passningar i speluppbyggnaden, samtidigt som vi inte varit riktigt lika kliniska i avslutslägena.

Sen behöver vi fortsätta jobba hårt och vara noggranna under hela matchen.

Tränarna har ordet