U19: Swedlund inför serieavslutningen

Efter en kassaskåpssäker seger mot Assyriska IF(Norrköping) avslutar U19-laget årets serie med att åka till Strängnäs för att möta IK Viljan.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen.

Seger mot Assyriska efter 4-0 under första halvtimman.
Vad var dina/era direktiv inför matchen?

Vi föreställde oss en match där vi skulle ha mycket boll och så blev det också. Vi pratade mycket om att vi måste ha bolltempo, mycket rörelse och att orientera oss väl för att kunna dra isär Assyriska.

Jag tyckte att vi genomförde detta väldigt bra stundtals. Men emellanåt blev vi lite naiva, vi var inte noggranna och gjorde inte det som vi hade pratat om.

När man är väldigt överlägsen sin motståndare blir det lätt att man tar en extra touch eller försöker på egen hand. Vi märkte att när vi trillade boll på ett och två touch så hängde de inte med. Vi gjorde det som krävdes, men vi kunde också gjort det ännu bättre.

I den andra halvleken var måltorkan total. Vad var orsaken till detta?

Vi blev, som sagt, lite naiva ibland och slog av på takten i andra halvlek. Vi hade fortsatt mycket boll, men kändes lite heta emellanåt. Vi måste lära oss att bara ösa på, spruta in mål, trots skillnad mellan lagen.

Sen får jag ge deras målvakt en klapp på axeln. Han var väldigt duktig och deras bäste spelare.

Matchprotokollet visar på en riktig oreda i matchens sista fjärdedel där motståndarna drog på sig tre varningar och två utvisningar.
Ni höll dock rent i varningskolumnen. Hur var stämningen på planen?

Den var blandad. Det borde ha delats ut två röda redan innan avslutningen på matchen. Ett i första halvlek och ett i andra. Det var helt galna tacklingar, några som man sällan skådar i ungdomssammanhang. Vi höll oss ändå i skinnet och ville spela fotboll. Killarna gjorde det bra som fortsatte fokusera på saker som vi kan påverka.

Det var dock inte den där obehagliga stämningen, med ovårdat språk och sådana saker, som vi upplevde när vi mötte dem borta. Det var mer fysiskt och de hängde helt enkelt inte med i vissa situationer.

Ni hade bara två spelare på avbytarbänken.
Är det skador/sjukdomar som härjar eller ….?

Det stämmer. Vi har en del skador för tillfället och lite sjukdomar som har kommit olägligt. Sedan är vi också extra försiktiga i och med att ett kval stundar.

Vi hoppas på att en del av spelarna ska bli friska såklart, men också att de som dragits med lite skavanker kan vara tillbaka snarast. Vi beräknar att ha tillbaka åtminstone 4-5 spelare kommande vecka.

Den nionde hållna nollan denna säsong. Du har tidigare talat om ert försvarsspel. Vad är det som har gjort det så effektivt?

Dels har det att göra med att vi skapat en trygghet, i våra roller och positioner defensivt, som har kommit med tiden. Vi styr varandra väl och har en ordentlig tydlighet med vilka ytor vi vill stänga av och vad vi vill göra i vårt försvarsspel.

Framförallt så sliter vi ordentligt mycket, genom hela matchen. Vi fullföljer och spelar klart situationerna. Vi utgår från rätt position och jobbar som en enhet. Vi pressar ihop, stänger ytor ihop och jobbar helt enkelt förbaskat bra kollektivt.

Ni har säkrat fjärdeplatsen. Förra året slutade ni sexa.
Hur bedömer du er kapacitet denna säsong jämfört med den förra?
Hur har ert sätt att spela förändrats?

Ska vi titta på tabelläget så kan vi även knipa tredjeplatsen – om KBK vinner mot VSK på lördag och att vi vinner mot Strängnäs på söndag. Oavsett en fjärdeplats eller tredjeplats så är vi väldigt nöjda med vår höstsäsong, men än är den inte slut.

Vi har en bredare trupp än förra året, både i antal och kvalitet. Vi har dessutom ändrat spelsystem och en del principer i vårt spel. Jag själv har utvecklats som tränare genom utbildningar och andra delar. Det har nog gett spelarna en bättre utbildning också. Vi är också en bredare stab i U19 än förra året vilket ger spelarna och oss tränare bättre förutsättningar.

Det är en väldigt homogen grupp med spelare som är otroligt ambitiösa, nivån är helt klart bättre än tidigare sett till helheten.

Med utveckling kommer resultat så småningom, det är inte jätte förvånande att vi ligger i toppen med så många duktiga spelare som vi har. Vi har till det stora hela också fokuserat betydligt mer på just utveckling, på prestation snarare än resultat. Det är väldigt tydligt att vi gjort en enorm resa från vårkant till höstslut.

Nu är det dags för seriens sista omgång och bortamatch mot IK Viljan som förlorade mot BK Forward med 13-1 i lördags. I våras vann ni med knappa 1-0 mot IK Viljan.
Vad måste ni göra bättre jämfört med den matchen och vad tar ni med er från segermatchen mot Assyriska?

Det blev visserligen bara 1-0 senast men det speglar inte riktigt matchbilden. Jag ser gärna en liknade matchbild på söndag där vi för spelet och skapar tryck.

Det vi behöver göra bättre är att ständigt hota i djupled, ha tempo i samtliga saker vi gör men främst med boll. Får vi de sakerna på plats så kommer vi att lyckas dra isär motståndarna betydligt mer än vad vi gjorde sist vi möttes.

Vi tar främst med oss vår målproduktion och vårt bollinnehav med hopp om att vi inte blir för naiva i vårt spel.

Om knappa två veckor är det dags att kvala till nästa års U19-serie. KBK, FBK och CU ingår i kvalet.
Hur många spelare i årets trupp har ålder att kvar till nästa säsong?
Hur många platser har Värmland i serien?

I nuläget har vi, på papperet, en trupp på 24 spelare. Fyra av de skadade spelarna är födda 1999 och vi har totalt fem spelare som är födda 1999 i truppen. Det innebär att vi har 19 spelare som är tillgängliga för spel i kvalet rent åldersmässigt.

Värmland har endast en plats i serien. Men det händer ofta (nästan alltid) att något lag lämnar återbud och då blir den en vakans. Då ställs frågan från SVFF till alla distrikt i ordningsföljd gällande en ranking där jag tror, betonar tror, att Värmlands län ligger runt 9:e plats.

Det innebär att frågan ställs till exempelvis Skåne som är ett större distrikt, men det är också rätt solklart att ett lag från Skåne tackar nej – i och med att det gäller U19 Norra Götaland.

Tränarna har ordet