David Ekelund inför matchen mot Sollentuna FF

Åter en sen kvittering och därmed räddad poäng när Carlstad United mötte Nyköpings BIS på bortaplan.

Carlstad United har ”kryssat” i tio matcher denna säsong så nu är det bara trepoängare som gäller om man vill sätta press på Syrianska FC i kampen om kvalplatsen till Superettan

Nu händer det märklig, som händer varje år, d.v.s. att serier ska avgöras när vädret växlar över till ”vintermode”. SMHI:s prognos inför söndagens hemmamatch mot Sollentuna är gnistrande sol, två plusgrader och 4 m/s.

Först har hemsidan ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund inför matchen och sedan följer lite information om våra motståndare.

Frågor till David

En poäng borta mot Nyköping i lördags.
Vad är ni mest nöjda med från den matchen?

Jag tycker att vårt försvarsspel var bra i hela matchen och vi släppte till väldigt få målchanser, förutom på kontringar när vi tappade bollen högt upp.

Jag är även väldigt nöjd med arbetsinsatsen, som var bra, även om spelet inte klickade fullt ut. Starkt också att vi inte gav oss utan, åter, lyckades kvittera sent.

Detta var tredje matchen, av de senaste fyra, där motståndarna får göra det första målet. Med detta, och tabelläget, som bakgrund finns det en risk att ni kan bli för försiktiga/långsamma när matcherna drar igång?

De fyra senaste matcherna har faktiskt sett ganska lika ut inledningsvis av matcherna där vi haft ett spelövertag i matcherna som vi inte kunnat utnyttja, och istället åkt på ett baklängesmål på motståndarnas första chans egentligen.

Så jag tycker inte vi varit för försiktiga, snarare att vi drivit på framåt och då inte riktigt haft balansen bakåt. Sen är ju de tre mål vi pratar om två distansskott som letar sig in samt en fast situation.

Med det sagt, vi behöver bli bättre på att utnyttja spelövertaget och fortsätta vara noggranna i allt vi gör, hela tiden, även om vi inte får utdelning framåt.

Oscar Danielsson åkte på ett rött kort i slutet av matchen.
Blir det mer än en match avstängning?

Det var en helt felaktig utvisning. Jag stod ca 15 meter från situationen och hade fri sikt över vad som hände.

Oscar kom in sent i en tackling, inte särskilt fult men sent, precis när domaren blåste för en annan frispark. Nyköpingsspelaren blev ordentligt arg och tog ett strypgrepp med ena handen samtidigt som han lade den andra handen om Oscars huvud.

Oscars instinkt var då att slå bort motståndarens armar, det är det enda han gjorde, och han tilldelades då rött kort. Hela situationen var över på kanske tre sekunder.

Så, ett i mitt tycke, helt felaktigt rött kort som nog tyvärr kommer generera minst två matcherna avstängning, eventuellt tre. Tråkigt för Oscar och tråkigt för oss.

I våras vann ni mot Sollentuna tack vare två mycket sena mål.
Sollentuna har gått lite bättre än CU under hösten.
Vilken typ av lag är Sollentuna?

Sollentuna är ett lag som jag tycker skiljer sig lite från många av de andra lagen. De har en tydlig spelidé i hur de vill anfalla där de under året har utvecklat sitt passningsspel och ofta driver på matcherna med sitt bollinnehav.

Det är ett skickligt lag med några individuellt mycket duktiga spelare, så jag ser fram emot en roligt och tuff match.

Med tre omgångar kvar är det helt klart att det är ”trepoängare” som gäller. Matcher varar visserligen i drygt 90 minuter men kommer ert spel/laguppställning att få en ännu mer offensiv prägel nu?

Nej det tror jag inte, balansen är otroligt viktig. Spelar man med en alldeles för offensiv balans så straffar det sig ofta bakåt, och spelar man med en för defensiv balans i matcher där man har mycket boll brukar det vara svårt att göra mål.

Balansen styr skulle jag kunna säga, sen är det ju inte riktigt så enkelt, utan det gäller att hitta den balans som passar bäst till förväntad matchbild samt individuella egenskaper hos spelarna.

Vad måste finnas i ert spel för att ni ska kunna erövra tre poäng på söndag?

Vi behöver fortsätta göra det vi gjort bra under hösten, där vi allt som oftast haft bra kollektiva prestationer men där vi snarare haft lite för många individuella misstag som kostat en del poäng.

Så fortsätta jobba på som vanligt, men skala bort de individuella misstagen. Kortfattat.

Om Sollentuna FF

I serien så här långt

Sollentuna(SFF) hade en lite darrig vår då man bara vann fyra matcher på de första femton omgångarna. Man kryssade i fem matcher och i hälften av förlustmatcherna förlorade SFF med uddamålet.

Sedan mötte man lagen som nu ligger i botten av tabellen och då tog man 13 poäng på de följande fem matcherna.

Sedan svängde det om igen och SFF spelade fem raka matcher utan vinst och man riskerade att bli inblandade i striden om nytt kontrakt.

Nu kommer laget till Karlstad med två raka vinster i bagaget (Linköping och Rynninge) vilket säkert har gjort att självförtroendet är på topp.

Avståndet ner till kvalplatsen är just nu nio poäng, och klart bättre målskillnad, så kontraktet är i praktiken fixat.

Sollentuna är jämnbra hemma/borta vilket visar på stabilitet oavsett underlag. Målproduktionen är väl utspridd över matchernas 90 minuter även om första kvarten(3-6) och sista (6-9) sticker ut.

Lagets bästa femton minuter är 61-75 då målskillnaden är 9-4.

Mål och varningar

Den interna skytteligan leds av offensive mittfältaren Samuel Holm med nio fullträffar. Han skuggas av anfallaren Brwa Pishdari med åtta mål och yttermittfältaren Kalle Ramsell med sju.
Värt att notera är att av Ramsells sju mål har fyra kommit på frispark så det är värt att se upp med honom vid fasta situationer.

När det gäller varningar så har centrale mittfältaren William Kenndal kommit upp i fem varningar följd av fyra spelare på fyra varningar.

Fem senaste matcherna

2018-09-22 Sollentuna FF – Karlslunds IF 0 – 0
2018-09-30 Västerås SK FK – Sollentuna FF 1 – 0
2018-10-06 Nyköpings BIS – Sollentuna FF 5 – 2
2018-10-13 Sollentuna FF – FC Linköping City 3 – 2
2018-10-20 Sollentuna FF – Rynninge IK 1 – 0

Spelare i startelvan

Nio spelare har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna.

I segermatchen mot Rynninge startade man med:
1.Jonas Olsson –
2.Anton Thelander,4.Sean Sabetkar, 3.Abdelkarim Mammar, 15.Mikael Leino –
11.William Kenndal,8.Daniel Söderberg –
10.Kalle Ramsell,6.Alexander Seger,18.Mathias Karelius –
14.Samuel Holm –
(med reservation för positionerna i 4-2-3-1 uppställningen)

I denna startelva saknades förre United-spelaren Thibaut Molinatti(avstängd), anfallaren Monir Jelassi(avbytare), innermittfältaren Luka Dobrijevic(avbytare) och anfallaren Brwa Pishdari.

Molinatti kommer säkert att vara tillbaka som ytterback istället för Thelander. Sett till hur man har ställt upp laget tidigare så kan Samuel Holm ersätta Karelius som ytterforward och Monir Jelassi in på topp. Dobrijevic eller Söderberg på innermittfältet kan vara ”hugget som stucket”.

Förra mötet

2018-05-05 Sollentuna FF – Carlstad United 0 – 2
Mål:
80 0-1 John Junior Igbarumah
92 0-2 Claes Nyman

Carlstad United vann matchen rättvist sett över 90 minuter, där CU var bra i perioder men blev ibland lite för ”raka” vilket ledde till att spelet öppnade upp sig åt båda håll.

CU levererade inget skönspel men malde på hela matchen och fick till slut utdelning. Arbetsinsatsen var riktigt bra och det var den som CU tre poäng.

Tränarna har ordet