U19: Swedlund inför U19-kvalet

(uppdaterad 2018-11-04)

Aldrig har begreppet ”upp som en sol, ned som en pannkaka” varit mer träffande som när man ska beskriva U19-lagets insats mot IK Viljan efter att laget radat upp åtta matcher utan förlust.

Man får bara hoppas att laget kommer upp på rätt nivå inför de två avgörande kvalmatcherna till nästa års U19-serie.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför det kommande kvalet.

Förlust mot IK Viljan, som bara hade vunnit tre matcher i serien, trots 0-1 ledning fram till 59:e matchminuten. Hur kunde det bli så?

Jadu, det blir väl så när spelarna inte känner att det riktigt finns något som motiverar. Det var ju redan klart att vi inte kunde bli 3:a, vi kunde heller inte bli 5:a utan vi var klara som 4:a oavsett utgång av matchen.

Det innebar att det var ofokuserat i passningsspelet, statiskt i anfallsspelet, vi öppna inga ytor för varandra. Det såg ut som att vi inte tyckte det var värt att spela matchen.

Vi gjorde 5 byten i halvlek för att förändra detta och för att markera att det inte är okej. Det fick dessvärre inte den effekt vi ville utan inställning förblev densamma hos för många spelare.

Jobbar man inte hårt och gör man inte det man ska så blir det såhär. Förhoppningsvis var det en bra väckarklocka.

Detta var er blott andra förlust under hösten, den första var mot suveräna seriesegrarna IFK Norrköping. Hade det inte varit bättre att gå in i kvalspelet med en seger i ryggen eller hade ni redan fokus på kvalspelet?

Jag vet faktiskt inte, det finns olika perspektiv på det där. Det hade vart skönt att ha ett gott självförtroende med vetskap att vi inte förlorat en match sedan 3 juni (förutom mot Peking).

Samtidigt som att en del uppenbarligen tyckte att vi är så pass bra att vi inte behöver anstränga oss, då ser jag kanske hellre att poletten trillade ned sista seriematchen som den nu gjorde – istället för att vi skulle betett oss så i kvalet.

Förhoppningsvis fattar alla spelare att vi måste jobba stenhårt om vi vill göra en bra prestation och vinna matcher.

Ni inleder kvalspelet till nästa års U19-serie med att möta Karlstad BK i Karlstad Airdome på söndag kl 14.00.?

Ni har en knapp seger och en oavgjord mot KBK i seriespelet. 19 av spelarna i årets CU-trupp har ytterligare ett år i U19. Hur är läget när det gäller KBK?

Jag har inte superkoll på KBK mer än att jag vet att dem har en del 99:or som inte får deltaga i kvalet. Som du nämner ovan så är det två jämna matcher i seriespelet där vi lyckades dra det längsta strået ena gången.

Jag förväntar mig en tuff och svår match där det kommer krävas att vi lägger ned ett jäkla jobb. Sådana här matcher avgörs i inställning och vem som vill vinna mest.

Hur är läget i er trupp? Dras ni fortfarande med skador/sjukdom eller går ni in i kvalspelet med ert starkaste lag?

Vi har alla som får delta i kvalet tillgängliga igen utom Jesper Johansson(skada) och Nino Drndo(sjukdom). Men vi har en bred och duktig trupp att tillgå så utifrån det, har vi absolut ett starkt lag.

Årets DM-segrare, FBK Karlstad, väntar i den andra matchen.
Det kommer alltså att bli två heta derbyn för CU.
Kommer detta att påverka spelet så att det blir mer kamp än skönspel?

Det kommer absolut att påverka spelet. Till skillnad från serien, och andra tävlingsmatcher under året, så kommer första prioritet inte att ligga på att göra en bra prestation i sig. Sedan så är det ju som så många gånger innan nämnt att dessa två saker går hand i hand.

Vi kommer troligtvis vara nöjda med vår prestation om vi vinner och vi kommer troligtvis göra en bra prestation om vi vinner. Men direktiven kan absolut komma att förändras lite utifrån syftet både innan och under match.

Fotnot 1

Värmland har endast en plats i serien. Men det händer ofta (nästan alltid) att något lag lämnar återbud och då blir den en vakans. Då ställs frågan från SVFF till alla distrikt i ordningsföljd gällande en ranking.

Det innebär att frågan först ställs till större distrikt med högre ranking, t.ex. Skåne, men det är också rätt solklart att ett lag från Skåne tackar nej i och med att det gäller U19 Norra Götaland.

Fotnot 2

Så här ser spelschemat ut i kvalet
2018-10-31 19:00 FBK – KBK 0-3
2018-11-04 14:00 KBK – CU 2-4
2018-11-08 19:30 CU – FBK på Klasmossen

Tränarna har ordet