Ted Waltersson-Larsson inför matchen mot Assyriska FF

Nu återstår endast två omgångar av årets långa serie. Avståndet till serietvåan Syrianska är hela sex poäng vilket innebär att CU måste ”gå fullt” samtidigt som Syrianska måste förlora sina matcher. Detta är dock bara teoretiskt möjligt.

Nu gäller det för Carlstad United att avsluta med flaggan i topp och därmed kunna bokföra sin näst bästa säsong i klubbens historia. Faktum är att det nog bör betecknas som den bästa då motståndet och antal matcher har gjort denna säsong tuffare än säsongen 2008.

Först har hemsidan ställt några frågor till Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson inför matchen och sedan följer lite information om våra motståndare.

Frågor till Ted

Mot Sollentuna blev ni ”nollade” för första gången under hösten, och för andra gången denna säsong.

Vad gjorde ni bra i själva spelet och vad var det som fallerade när det gäller den sista tredjedelen av planen?

Spelmässigt var vi bra i många delar. Först och främst var vi ofta väl formerade och låg rätt i våra defensiva positioner, vilket skapade en enkelhet i övergången till anfallsspel då vi vinner boll.

Jag tycker att vi, matchen igenom, varierade ett etablerat anfallsspel med ett kvickt kontringsspel och hotande fasta situationer Det var definitivt tillräckligt bra för att göra både ett, två och tre mål i matchen.

Vissa dagar studsar det dock emot och vi har i höst sett flertalet matcher där vi spelmässigt klaffat, utan att riktigt alltid ha den slutliga skärpan i respektive ände av planen. I denna match var det sista momentet innan boll träffar nätmaska som inte stämde.

Det är lätt för supportrar att se alla era oavgjorda matcher som förlorade poäng men av de nio kryssmatcher, som det gjordes mål i, så var det sex matcher som CU kvitterade i under matchens sista minuter.

Vad säger detta om er fysiska och mentala styrka och vad säger det om ert offensiva spel i övrigt under dessa matcher?

En del tillfälligheter, men också ett bra analysmaterial att ta med oss in i 2019.

Fysiskt och mentalt har vi under hela säsongen visat att vi är uthålliga och med ett metodiskt förhållningssätt till matchen avgjort många matcher sista 15′. Inte bara då vi kryssat, utan även när vi vunnit har sista kvarten varit en ledhäst.

I flertalet matcher har vi varit spelförande redan från start, men utan att riktigt ha förmågan till att ”stänga” matcher med tidiga mål. Här har vi en klar utvecklingspotential inför kommande år.

CU, Syrianska och VSK har kvar att möta var sitt av de fyra lag som nu ligger i botten av tabellen. CU har erövrat 11 av 21 möjliga poäng mot ”bottenlagen” medan Syrianska har erövrat 17 av 21.

Är detta rena tillfälligheter eller finns det någon annan orsak?

Poäng skall tas, oavsett om det är mot tippade topplag eller bottenlag. I år har vi ofta presterat bra i matcher mot de flesta lagen, men varit starkare i de avgörande momenten i matcher mot lag ifrån toppskiktet än bottenskiktet.

Om det beror på tillfälligheter, oskärpa eller taktiska och fysiska moment att slipa vidare på mot olika motstånd blir en viktig pusselbit att titta djupare på i eftersäsongsanalysen. Sannolikt är svaret mer eller mindre en samlad kompott av dessa faktorer.

På söndag reser ni till Södertälje för att möta Assyriska FF. CU vann förra mötet med 2-0 där det andra målet kom sent i matchen.

Vad gjorde ni bra den gången och vad måste ni förbättra från Sollentuna-matchen?

Assyriska hemma var en typisk match enligt ovan. En match där vi följde vår matchplan, arbetade hårt och beslutade oss för att vinna matchen. Trots spelövertag och målchanser dröjde det – som du säger – länge innan spiken etsades fast i kistan.

På söndag äntrar vi Södertälje Arena med samma mindset som i alla matcher. Att sätta en bra prestation och vinna matchen. Dock självklart med höjd effektivitet framåt sen senast.

Assyriska är klara för nedflyttning och kan spela utan press. Kan detta komma att prägla matchen/spelet på något sätt?

I slutet av säsongen finns alltid ett flertal faktorer som påverkar. Klara tabellplaceringar, framåtblickande spelare och ledare inför kommande säsong osv.

Vi räknar med att Assyriska, likt oss, vill avsluta säsongen på bästa sätt inför sig själva, sina supportrar, sponsorer och sin stad.

Finns det en risk att ni inte kommer upp i rätt nivå med tanke på att det är hela sex poäng upp till andraplatsen eller gör den teoretiska chansen att spelarna fortfarande är rejält laddade när det är dags för match?

Spelarna – likt ledarna – är beslutsamma och laddade. Som nämnt förut, säsongen lever några veckor kvar innan snö, jul och sibirisk vinter skall avverkas. Vi lever för fotboll och att spela tävlingsmatcher. Med andra ord finns inga ursäkter för att inte gå ut och maximera insatsen tillsammans!

Om Assyriska FF

I serien

Assyriska inledde serien riktigt skapligt och hade endast två förluster på de åtta första omgångarna. Som en extra fjäder i hatten hade man besegrat förhandsfavoriterna VSK med 1-0 på bortaplan.

Skulle Assyriska kunna vara med i och konkurrera om topplaceringarna? Den funderingen kom verkligen på skam eftersom AFF inte har vunnit en match sedan 27 maj(!).

Efter vinsten mot Sollentuna kom ett antal händelser slag i slag för föreningen vilken inte gjorde saken bättre. Under juni-juli hann man byta assisterande tränare, byta huvudtränare, värva spelare med problem, sälja skyttekungen och tappa en försvarsklippa. Dessutom han höstsäsongen knappt dra igång förrän klubbens styrelse avgick och tre veckor senare bytte man huvudtränare en andra gång.

Allt detta innebär att laget nu ligger på 14:e plats i tabellen och är klara för nedflyttning. Man är något bättre hemma på Södertälje Arena än man är på bortaplan. Skillnaden är dock marginell (fyra gjorda mål och tre poäng).

Laget har dock en nyckelroll i hur serien ska sluta eftersom man först möter Carlstad United och sedan avslutar säsongen med att möta lokalkonkurrenten Syrianska FC på Södertälje Arena.

Sett till hur målen har fallit under hösten kan man konstatera att Assyriska har sin mest produktiva period i kvartarna som omger halvtidsvilan. Man är riktigt svagt sista kvarten(3-9) och också mellan 15:e och 30.e minuten (1-6).

Mål och varningar

Anfallaren Alagie Sosseh värvades av Syrianska FC under sommaruppehållet men han leder fortfarande den interna skytteligan med sina elva mål. Tvåa är Kevin Krans med sju mål och han följs av tre spelare med fyra fullträffar.

Sebastian Holmqvist leder varningsligan med sex gula kort, tätt följd av Armin Tankovic(5) och Sal Jobarteh(4). Laget har hela nio spelare med två varningar.

Fem senaste matcherna

2018-09-30 Arameisk-Syrianska IF – Assyriska FF 3 – 1
2018-10-07 Assyriska FF – Team TG FF 0 – 0
2018-10-14 Umeå FC – Assyriska FF 3 – 1
2018-10-20 FC Linköping City – Assyriska FF 2 – 1
2018-10-28 Assyriska FF – Skellefteå FF 3 – 3

I de två senaste matcherna har man totalt tappat fyra poäng på de sista åtta minuterna.

Truppförändringar under sommaren

In: Anton Agrest Achilles ’29(Holland)
In: Fredrik Eriksson Södertälje FK
In: Emil Larnesjö Värmdö IF
Ut: David Durmaz Kontraktslös
Ut: Stefan Batan Västerås SK
Ut: Alagie Sosseh Syrianska FC
Ut: Emil Eliasson Ljungskile SK

Spelare i startelvan

Hela nio spelare har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna.

Det är målvakten Elias Hadaya – försvararna Frej Engberg och Emil Larnesjö – mittfältarna Sal Jobarteh, Kevin Krans, Abu Bakarr Suma och Archie Harvey samt den offensiva duon Love Reuterswärd och Victor Söderström.

I senaste matchen som man kryssade mot Skellefteå ingick även försvararna Anton Agrest och Kyle Konwea samt mittfältare Gabriel Aphrem i startelvan. Aphrem byttes dock ut efter dryga halvtimmen.

Tränarna har ordet