U19: Swedlund inför kvalmatchen mot FBK

”Trekejsarslaget” mellan Carlstad United, FBK Karlstad och Karlstad BK har nu kommit till den sista och avgörande matchen.

I och med att CU besegrade KBK leder man nu kvalserien på bättre målskillnad. Nu återstår det ”bara” att ta revansch på DM-mästarna FBK Karlstad.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför torsdagens match.

Seger mot Karlstad BK i första kvalmatchen. Vilken matchplan hade ni inför matchen hur följde ni den i den första halvleken?

Vår matchplan var att sätta ett kompakt och tryggt försvarsspel där KBK skulle få ha boll i backlinjen. Direktiven var att de inte skulle få spela igenom oss och då visste vi att man istället skulle sätta bollarna i djupled bakom våra yttre mittbackar i trebackslinjen.

Vid bollvinster skulle vi spela ett rakare spel och vi ställde om spelet rätt ofta. Det resulterade i många frisparkar i kontringslägen och jag upplevde att KBK fick syna det gula alltför sällan. Oavsett detta så var spelplanen effektiv och vi borde kanske petat in ytterligare några mål under den första halvleken.

Försvarsspelet satt väldigt bra och KBK kom egentligen inte till så många lägen. De hade dock en farlig omställning, som var ett resultat av att vi inte ”dödade” ett anfall, men Felix stod för en mycket fin räddning. Utöver det så hade de en frispark som de gjorde mål på.

Vilka var direktiven inför den andra halvleken?

Vi skulle fortsätta som i den första halvleken men med lite bättre skärpa längst fram. Vi ville även styra pressen mer mot ena sidan, vilket stundtals fungerade bra.

Vi visste att KBK skulle trycka på lite mer så vi lade ännu mer vikt vid att sätta in bollarna bakom deras backlinje på våra snabba spelare, främst Guilin som gjorde en riktigt bra match.

Ni gjorde två mål tidigt i den andra halvleken. Var det detta som avgjorde till er fördel eller var det något annat?

Självklart gav målen oss en fördel. Vi kunde slappna av lite mer och matchbilden blev ännu tydligare. Det vill säga att KBK var tvungna att trycka på och då uppstod det ännu mer yta för oss att ställa om på.

KBK skapade ett visst tryck men vi höll emot bra, vi hade fortfarande kontroll på spelet. Vi ska också komma ihåg att KBK:s båda mål kom på två fasta situationer.

I den sista kvalmatchen möter ni regerande DM-mästarna FBK Karlstad på Klasmossens IP (torsdag 19.30).

Vilket är det positiva som ni tar med er från KBK-matchen och vad måste ni förbättra jämfört med DM-finalen mot FBK?).

Vi tar framförallt med oss vår noggrannhet i att följa matchplanen, inställningen och målproduktionen. Vi behöver ha ett mer dynamiskt anfallsspel än senast mot FBK, vi vet vad de är bra på men hur vi kommer hantera det vilja inte gå i på här.

Senast blev vårt spel väldigt statiskt och vi måste hela tiden se till att göra varandra bättre på planen. Jag tror och hoppas att killarna är sugna på revansch mot FBK. Vilja, inställning och slit är det som kommer avgöra den matchen.

Om ni förlorar mot FBK Karlstad på torsdag så hamnar samtliga lag på samma poäng. Vad är det då som avgör slutplaceringen? Målskillnad, gjorda mål, inbördes möten ….?

Ja precis, det innebär att det är målskillnad som avgör. Därefter är det gjorda mål och sedan kommer inbördes möten.

För att FBK då ska vinna kvalet behöver de slå oss med rätt många mål för att vinna på målskillnad eftersom de har -3, CU har +2 och KBK +1.

Vi sitter i förarsätet, men vi måste nu köra hela vägen in i kaklet så att vi slipper spekulera så mycket i målskillnad. Gör vi det vi ska på torsdag så står vi som vinnare i kvalet.

Fotnot

Värmland har endast en plats i nästa års U19-serie. Men det händer ofta (nästan alltid) att något lag lämnar återbud och då blir det en vakans. Då ställs frågan från SVFF till alla distrikt i ordningsföljd baserad på ranking.

Det innebär att frågan först ställs till större distrikt med högre ranking, t.ex. Skåne, men det är också rätt solklart att ett lag från Skåne tackar nej i och med att det gäller U19 Norra Götaland.

Tränarna har ordet