David inför mötet med Karlslunds IF

David inför mötet med Karlslunds IF

Sista seriematchen denna långa säsong blir en riktig nagelbitare oavsett om man håller på Carlstad United eller Karlslund.

Carlstad United måste besegra Karlslund samtidigt som Syrianska måste förlora mot Assyriska. Alla andra resultat innebär att Syrianska får kvala till Superettan.

Karlslund undviker den nedre kvalplatsen om man

  • besegrar CU
  • spelar oavgjort samtidigt som Team TG förlorar hemma mot BK Forward eller Rynninge förlorar hemma mot Umeå
  • förlorar mot CU samtidigt som Team TG förlorar mot BK Forward

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund inför matchen. I slutet av texten kommer lite information om Karlslunds IF.

Frågor till David

Det blev äntligen en trepoängare, efter tre kryssmatcher, när ni mötte Assyriska. Hur väl stämde matchplanen mot verkligheten i den första halvleken?

Det stämde ganska väl i vad vi trodde på förhand. Assyriska ville störa oss tidigt i vår speluppbyggnad vilket vi var förberedda på och då kunde lösa på ett bra sätt.

Ni gick till halvtidsvila med en 1-0 ledning.
Vilka var direktiven inför den andra halvleken?

Det handlande delvis om att fortsätta på samma sätt i speluppbyggnaden, men också att vi behövde blir mer noggranna i vårt passningsspel högre upp i banan och att vi skulle bli tydligare i våra platsbyten som vi jobbade med, för att på så sätt skapa mer målchanser.

Andra målet kom efter en väldigt tilltrasslad situation i de 64:e minuten.
Hur hade spelet varit fram tills dess och hur påverkades ni av att äntligen få ha en tvåmålsledning?

Vi inledde andra halvlek lite halvdant, vi löste pressen som vi ville men sedan var vi fortsatt lite omständliga vilket gav en del bolltapp och kontringar emot.

Det var väl aldrig någon större fara på taket, men efter 2-0 kunde vi spela lite mer avslappnat såklart.

På lördag väntar en match mot Karlslund med en hel del nerv inbyggt i förutsättningarna. Vad vill ni ta med er från matchen mot Assyriska och vad vill ni förbättra i denna match?

Vi ska ta med oss mycket från Assyriska, både vår speluppbyggnad och vårt organiserade försvarsspel.

Däremot behöver vi höja upp kvaliteten i beslutsfattande i passningsspelet för att undvika att åka på kontringar, samt att vi måste släppa bollen lite snabbare än vi gjorde sist.

I vårens möte kom ni undan med blotta förskräckelsen efter ett sent straffmål av Linus Almqvist. Karlslunds kontringsspel ställde till med en del problem samtidigt som CU:s anfallsspel inte var riktigt på topp.
Vad kommer att vara viktigt för att denna match inte ska följa samma scenario?

Det var en svårspelad match i våras. Studsigt underlag och kraftig vind ställde till det för båda lagen.

Det handlar mycket om det jag nämnde ovan samt att vi fortsätter orka vara metodiska hela matchen genom och inte försöka forcera fram något ur ingenting.

Karlslund kan klara nytt kontrakt även vid oavgjort eller förlust medan ni måste vinna matchen. Kan detta påverka matchbilden i någon riktning?

Jag tror nog inte att Karlslund kommer ”gambla” på att övriga lag förlorar sina matcher, utan man vill nog försöka vinna matchen själva.

När man är inne i matchen, i alla fall som spelare, så brukar man vara så fokuserad på det som sker att det andra kopplas bort. Framförallt är det viktigt att vi gör det, då vi inte kan påverka vad som sker på andra ställen.

Om Karlslunds IF

I serien

Karlslund började inte serien bra. En seger på de tio första matcherna satte laget i ett mycket svårt läge direkt. Fram till sommaruppehållet hade man bara tre segrar.

Inledningen av hösten var dock en klar förbättring med tre segrar på de fyra första matcherna och den enda förlusten var med 0-1 mot Syrianska.

Sedan var det dags för en ny svacka och tre riktiga överkörningar i form av Sandviken(0-4), Akropolis(1-5) och Umeå(0-3).

Nu har dock laget fyra raka matcher utan förlust och totalt under hösten har man tagit tio av tolv möjliga poäng mot de fyra bottenlagen.

Allt detta sammantaget innebär att Karlslund ligger på tolfte plats i serien en poäng och fem mål från den nedre kvalplatsen.

Statistiken visar det något ovanliga faktumet att man tar fler poäng och har bättre målskillnad på bortaplan. Måhända kan det vara så att man får mer betalt för sina snabba spelvändningar på bortaplan då man möter motståndare som är lite mer offensiva inför sin hemmapublik.

Mål och varningar

Den interna skytteligan toppas av anfallsduon Christer Lipovac(12 mål), Adam Molin(7) och centrale mittfältaren Laurence Bell(5).

Försvararen Carl Ekstrand-Hamrén har samlat på sig sju varningar vilket är en mer än mittfältaren Sebastian Nydén och tre fler än försvararna Gabriel Kopkin och Anton Olsson.

Nydén är för övrigt, enligt SvFF-statistiken, avstängd på lördag.

Fem senaste matcherna

2018-10-06 Karlslund – Umeå FC 0-3
2018-10-13 Arameisk-Syrianska – Karlslund 1-2
2018-10-21 Skellefteå – Karlslund 1-2
2018-10-27 Karlslund – FC Linköping 0-0
2018-11-04 Karlslund – Team TG 2-2

Truppförändringar under sommaren

Ut: Deniz Yaldir – Konya Anadolu Selçukspor(Turkiet
In: Nabil Osman – Nora BK
In: Aaron Zahui – AFC Eskilstuna(lån)
In: Christoffer Katenda – Huddinge IF

Spelare i startelvan

Åtta spelare har startat i minst 24 av 29 matcher
Försvararna: Carl Ekstrand Hamrén, Zakariah Epplette, Anton Olsson
Mittfältarna: Laurence Bell, Ibrahim Habib, Sebastian Loyola Nydén
Anfallarna: Adam Molin, Christer Lipovac

Senast, mot Linköping, ställde man upp så här:
Jakob Kindberg
Gabriel Kopkin, Zakariah Epplette, Anton Olsson
Felix Bindelöv, Sebastian Nydén, Laurence Bell, Ibrahim Habib, Nabil Osman
Christer Lipovac, Adam Molin

Lipovac fick dock en smäll över foten och utgick redan i den 35:e minuten. In kom istället lånet från AFC Eskilstuna, Aaron Zahui, och i inledningen av den andra halvleken hade han kvitterat till 1-1. Han spelade dessutom fram till 2-1 målet så det råder nog ingen tvekan i att man har en fullgod ersättare om Lipovac inte kan komma till spel.

Nu återstår att se om försvararen Carl Ekstrand-Hamrén kommer tillbaka i serieavslutningen och då kan det ju bli omflyttningar för att ersätta avstängde Sebastian Nydén.

Frågan är om man vågar ställa upp enligt 3-5-2 med tanke på att ett baklängesmål kan bli ödesdigert.

Tränarna har ordet