Robert Nilsson, osteopat

En av personerna som har bidragit till årets framgång är osteopaten Robert Nilsson.

Vad är då osteopati?

Osteopati är en form av manuell medicin vilket innebär att undersökning och behandling utförs med händerna som främsta verktyg.

Kroppen fungerar som en helhet och alla delar påverkar varandra, struktur och funktion är sammanlänkade. Den allmänna hälsan är beroende av en välfungerande rörelseapparat, effektiv nervförsörjning samt god blod- och lymfcirkulation.

Bland behandlingsmetoderna märks ryggradsmanipulation, ledmobilisering, mjukdelsbehandling samt olika tekniker riktade till ligament, organ, muskel- och nervskidor samt organhinnor.

En osteopat behandlar olika smärttillstånd som t.ex. akuta eller kroniska rygg- och nackbesvär, ledvärk, ischias, huvudvärk och migrän. Även funktionella störningar, som andnings- och matsmältningsbesvär, behandlas

I Sverige finns två utbildningar godkända av Svenska osteopatförbundet, som kräver minst fyra år och 1 000 timmar handledd praktik.

Hemsidan har intervjuat Robert om hans roll i Carlstad United och vad hans arbete består i.

Berätta om din bakgrund och ditt förhållande till idrott. Har du t.ex. sysslat med idrottat själv?

Jag är uppvuxen på Hammarö och har alltid haft ett genuint idrottsintresse, särskilt för fotboll, ishockey, samt styrketräning på senare år. Fotbollen har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag är spelar än idag i Råtorps IK.

Genom åren har jag själv råkat ut för skador som har påverkat mig så mycket att jag i perioder har fått avstå idrott, vilket gjort att jag inte kunnat göra någon rejäl satsning. Mina skadebekymmer har bidragit till att jag intresserat mig för människokroppen och hur allt i den hänger ihop, vilket också är anledningen till att jag gjorde valet att utbilda mig till osteopat.

Hur kom du i kontakt med osteopati?

Jag kom i kontakt med osteopatin när jag flyttade ifrån Hammarö till Karlstad. Min granne, Carin Gustafsson, visade sig vara osteopat och vid den tidpunkten hade jag haft ont i ryggen under en längre period. Carin erbjöd sig att hjälpa mig, och jag sa inte nej till det. Efter några få behandlingar försvann min ryggproblematik och jag blev alldeles fascinerad över hur snabbt osteopati kunde hjälpa mig! Carin inspirerade mig till att välja osteopatyrket!

År 2013 sökte jag själv in till osteopatprogrammet på Skandinaviska Högskolan i Göteborg. Efter fyra års studier erhöll jag en kandidatexamen i osteopati 2017 och startade då mitt eget företag, Carlstad Osteopatklinik (i Osteopatklinikens lokaler). Idag är jag och Carin inte bara grannar och goda vänner, utan även kollegor.

Varför blev det just Carlstad United?

Jag är nära vän med Eric Jernberg, och det var faktiskt han som frågade mig om jag kunde börja hjälpa till i klubben under våren 2016 då han var skadad och var en del av ledarstaben. Jag såg det som ett roligt och intressant uppdrag och tackade ja direkt. Vid den tidpunkten hade laget drabbats av skador på ett par spelare strax inför seriepremiären och det var bara att sätta igång direkt.

Vad är det som dominerar när det gäller behandling inom fotbollsområdet? Varför just detta? Vilka skador har varit vanligast under din tid i klubben?

Under mina säsonger i Carlstad United har det varit muskel- och ledbehandling som har dominerat. Snedställningar i ryggraden och bäckenet tillsammans med mjukdelsbehandling av hamstrings och vadmuskulatur är det som jag behandlar mest frekvent.

Oavsett om det rör sig om behandling för en faktiskt skada eller enbart i skadeförebyggande syfte så vill jag att spelarnas hållning ska vara så optimal som möjligt för att minska risken för besvär som orsakats p.g.a. snedställningar eller överansträngda muskler.

Fotboll är en idrott som kräver ytterst god fysik, då den ständigt utsätter spelarnas muskuloskeletala system för hård påfrestning, särskilt i samband med matchspel. Spelarna behöver därför behandlas kontinuerligt för att vidhålla god led- och muskelfunktion i sina kroppar under en lång säsong.

Muskelbristningar/senskador av hamstringsmuskulaturen är den typ av skada som förekommit mest. Hamstringsskador är vanligt inom fotbollen p.g.a. att hamstrings är en ”inbromsande muskel” när kroppen är i rörelse, som t. ex. när en spelare sparkar på en boll, eller då de fått upp fart i en löpning och ska stanna upp eller ändra riktning.

Det som jag främst lagt märke till är att skador förekommit mer under april/maj månad då vi byter underlag en del mellan naturgräs och konstgräs. Blöta och halkiga planer är en annan orsak till att hamstrings lättare skadas.

Jag upplever att konstgräsplaner i regel är mer besvärligt för de spelarna som har tidigare historik av t.ex. brosk- eller förslitningsskador i t. ex knän och fötter, då underlaget blir ganska hårt och strävt. Olika typer av knäskador p.g.a. yttre våld (tacklingar/kollisioner) eller vridningsmoment har också förekommit mer än andra skador.

Hur stor del av ditt arbete med CU:s trupp är preventivt och hur stor del är behandling av uppkomna skador?

Jag skulle säga att det var 50/50 sett över en hel säsong. Jag lägger ungefär lika mycket tid på att förebygga skador som att faktiskt hantera uppkomna skador.

Vilka typer av skador kan man minimera med preventiv osteopati? På vilket sätt?

Osteopati är ett system för diagnostisering och behandling av besvär som är relaterade till människokroppens rörelseapparat. Via osteopatisk behandling motverkas diverse snedställningar i kroppen och förbättrar kroppens ledrörlighet samt cirkulation/dränage i muskulatur, vilket minskar risken för överansträngningar/allvarligare skador.

Till exempel kan snedställningar i bäckenet och ländryggen leda till att en sida av kroppen får ta emot mer belastning än den andra när en spelare löper. Detta skulle potentiellt över tid kunna leda till att spelaren drabbas av en muskelbristning i låren etc.

Undersökningen är enormt viktig varje gång jag hjälper en spelare, då jag vill få en så klar bild som möjligt över vad det rör sig om för typ av problem hos en spelare. Jag arbetar hela tiden med ett skadepreventivt tänk. Ibland visar spelare indikationer på att de behöver behandling, alternativ träning (rehab) eller vila från fotbollen. Då måste jag och övriga ledare bromsa spelarna i sin framfart i karriären för att inte riskera att någon spelare ådrar sig skada av allvarligare grad.

Elitidrottare tenderar generellt till att vilja återgå till spel snabbare än vad kroppen egentligen klarar av. Trots att smärtan är borta efter t.ex. en hamstringsbristning kvarstår ändå en viss vävnadsskada, och rehab är nödvändig under några veckor innan spelaren kan slussas in i fotbollsmoment igen.

Hur skiljer sig dina arbetsuppgifter beroende på om det handlar om försäsong eller hektiskt seriespel?

Försäsongen är såklart betydligt lugnare för min del. Det är egentligen först när träningsmatcherna startar i slutet av januari som jag successivt får mer att göra fram till dess att säsongen är slut i november. Vintertid har jag även under åren varit behjälplig gällande fysträningen åt laget.

Detta är tredje säsongen du arbetar med truppen. Vilken typ av skador/åkommor har blivit mindre vanliga under dessa tre år?

Hamstringsskadorna har blivit betydligt färre jämfört med 2016 och 2017. De spelarna med brosk- och förslitningsskador i t.ex. knä/fötter har i år kunnat delta mycket mer. Det är faktiskt väldigt få spelare som haft rejäla ryggbesvär under hela säsongen. Jag tycker även att fotledsskadorna varit betydligt färre under 2018 än tidigare år.

Att vi placerade oss på en tredje plats i division 1 Norra under 2018 visar att vi som lag fotbollsmässigt utvecklats mycket under säsongen! Vi kan också summera säsongen med att säga att vi haft majoriteten av spelarna tillgängliga större delen av säsongen, vilket är en förutsättning för att lyckas.

Hur kan allmänheten komma i kontakt med dig?

För att komma i kontakt med mig för behandling kan privatpersoner besöka min hemsida, www.carlstadosteopatklinik.se, för mer info.

Varmt välkomna!

Alla aktuella nyheter