Försäsongen är igång

Säsongen 2018 är nu lagd till handlingarna och vi står på tröskeln till en ny. IK Oddevold står för motståndet i den första försäsongsmatchen.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund.

Det har gått några månader sedan förra säsongen avslutades. Vad var ni mest nöjda och vad känner ni att ni måste förbättra ytterligare?

Med några månader att utvärdera säsongen och koppla bort känslorna kring det så finns det väldigt mycket som vi är nöjda med, samtidigt som vi också har delar vi behöver förbättra om vi vill fortsätta utvecklas åt rätt håll.

Några av de delar vi är mest nöjda med är vårt anfallsspel, där vi kraftigt ökade antalet skapade målchanser och även då gjorda mål.

Nästan hälften av målen vi gjorde kom mot organiserade försvar, där motståndet låg i sina utgångspositioner och vi ändå lyckades göra mål. Det visar på en stor trygghet i vårt anfallsspel och att spelarna vet hur vi vill agera i olika situationer.

Tittar på något vi behöver utveckla så är det förmågan att bibehålla fokus hela matcherna genom och ta vara på det spelövertag vi ofta hade inledningsvis i matcherna, men där vi vid flertalet tillfällen istället hamnade i underläge och fick jaga.

Det finns såklart många fler bitar att vara nöjda med och vidareutveckla, men det var två exempel.

Åtta spelare har försvunnit från truppen(eventuellt nio med John Junior) och sex nya har kommit. Det verkar som att det fortsatt finns platser kvar att fylla. Är det någon speciell typ av spelare som ni vill ha in i truppen?

Ja det har försvunnit fler spelare än vad vi tagit in, men det har också varit ett strategiskt val. Vi har till i år velat ha en tajtare grupp med några spelare färre än tidigare. Det vi tittar på nu är beroende på hur det går med Junior. Blir han kvar så är vi relativt färdiga, men lämnar han behöver han ersättas.

Utöver det tittar vi på att flytta upp någon mer spelare från U19 och landa på en trupp på 21 spelare inklusive två målvakter.

Mohammed Lashkari har flyttats upp från U19.
Är det aktuellt med ytterligare uppflyttningar från U19-laget?

Ja precis, ”Mommo” flyttades upp och det kan som sagt bli aktuellt med en till redan nu under försäsongen. Samtidigt har vi redan haft 6-7 U19 spelare i träning och återväxten är fin, så det kan bli tal om fler under året beroende på utveckling.

Snart har januari passerat. Vad dominerar träningen i detta skede av säsongen? Är samtliga spelare med på träningen redan från början?

De allra flesta spelarna har varit med sedan vi drog igång, men något undantag som anslöt lite senare.

Den fysiska statusen känns generellt sett bra på spelarna, samtidigt som det på individnivå finns några som varit sjuka en längre period under ledigheten och då inte kunnat hålla i träningen riktigt. Inga större skillnader egentligen, men några ligger lite längre fram.

Direkt från början handlade träningarna om hur vi vill spela fotboll, och vi har jobbat mycket inledningsvis med några grunder i vårt offensiva och defensiva spel.

Vi har även successivt börjat smyga upp belastningen vecka för vecka för att sakta men säkert bygga upp spelarna och inte ha för bråttom och då riskera att spelarna blir skadade eller sjuka.

Finns det något som ni förändrar i upplägget av försäsongsträningen jämfört med förra säsongen?

Ja det blir några små ändringar. Vi tränar faktiskt något färre pass under försäsongen än tidigare år. Tanken med det är att ge spelarna mer tid för välbehövlig återhämtning både fysiskt och mentalt. Samtidigt kompenserar vi det med att kunna träna tuffare och lite längre pass när vi tränar.

Så den totala träningsbelastningen har inte gått ner, men spelarnas möjligheter till återhämtning och egenträning har blivit bättre.

Denna vecka har U19-tränaren Jesper Swedlund varit med på a-lagets träningar. Är detta bara av tillfällig art eller kommer han att även finnas med runt a-laget under säsongen?

Ja det stämmer, Jesper har varit med två eller tre dagar varje vecka sedan vi drog igång nu i januari.

Dels är han med som en stöttning till mig och Ted, men det är även ett sätt att knyta ihop vår verksamhet med ungdomssidan och jobba tillsammans för att utveckla spelarna på alla nivåer i klubben.

Jesper är en bra resurs för oss och han får med sig delar tillbaka till U19 vilket alla vinner på. Så det samarbetet är tänkt att fortsätta under säsongen.

Ett antal mer eller mindre givna startspelare har försvunnit från truppen. Dessa spelare ersätts av andra spelare som kanske har andra egenskaper. Kommer ert sätt att spela att förändras eller är de nya spelarna ”handplockade” för att passa in i spelsättet?

De spelare vi har tagit in är skickliga spelare som passar in bra i den fotbollen vi vill spela, och spelare vi tror har delar att addera till spelet.

Förändringar som kommer ske kommer nog snarare vara en produkt av den utvärdering av förra säsongen som vi gjort. Men självklart kommer det kunna påverka vissa delar av hur vi agerar när vi vill få ut så mycket vi kan av varje spelare.

Match mot IK Oddevold på söndag. I försäsongsmatcher brukar inte resultatet vara det primära. Vad fokuserar ni på i denna match?

Det ska bli väldigt roligt att spela match igen helt klart. Resultatet är ju som du säger sekundärt, men självklart vill vi vinna matchen.

Det vi vill se är att både de spelare som är kvar från förra året, och de nya som kommit in, har tagit åt sig av de principer och metoder vi jobbat med de första tre veckorna och omsätter det i matchspel. Vi vill också se att vi börjar kommunicera med varandra på planen för att hjälpa varandra till bättre prestationer.

Vi har några spelare som inte riktigt är redo för matchspel, och det rör sig om Eric Jernberg, Bilos Yonakhir och Jonas Olsson som alla får vänta till nästa match med att göra säsongsdebut.

Ingen av dem har några större besvär utan det är mer en försiktighetsåtgärd då de av olika anledningar inte har tränat fullt de här tre veckorna, och inte riktigt är fysiskt förberedda för den tuffa belastning en match innebär.

Däremot kommer vi att få se två av våra U19 spelare i laget då vi plockar med Linus Langer, som varit med oss i matcher redan förra året, och debuterande Noel Levi som anslöt till U19 från Degerfors inför den här säsongen.

Alla aktuella nyheter