Sportchefen om truppbygget

Nu har vi gått in i februari månad och det har varit en stor aktivitet på spelarsidan i laget. Flertalet spelare har lämnat och sex nya ansikten återfinns i truppen.

Hemsidan har stämt av läget med sportchef Lars Warnestad för att få en inblick i hur arbetet fortskridit under vintern.

Lars, elva spelare har lämnat truppen sedan förra säsongen, några av dem rätt namnkunniga.
Kan du ge en liten insyn i vilka som lämnat och hur tankarna gick?

Ja det stämmer, elva spelare har lämnat. Det är lite olika anledningar till varför såklart, allt från familjesituationer till önskemål om mer speltid, spel på högre nivå, jobb på annan ort, ekonomiska aspekter eller att vi valt att prioritera andra spelare.

De som lämnat är Andreas Olsson (FBK), Simon Molander (FBK), Joel Rajalakso (FBK), Sebastian Carlsson, Oscar Lander, Simon Klänge (Assyriska), Uchenna Ike, John Junior (IK Sirius), Ramez Matti (Assyriska), Rafinha, och Thomas Boulesteix.

Som sagt, anledningarna har skiljt sig åt lite beroende på spelare, men i många fall har det ju handlat om att de inte fått tillräcklig speltid hos oss. Sen lämnade John Junior för allsvenskan vilket såklart är roligt att vi kan utveckla spelare så att de kan gå direkt till allsvenskan.

I somras tog ni in tre nyförvärv, Thomas Boulesteix, Rafinha och Ramez Matti. Ingen av dem är kvar i truppen 2019.
Kan du kommentera lite om varför det blivit så?

Många supporters undrar ju också kanske specifikt om Rafinha som började så lovande och sedan inte spelade särskilt mycket efter det.

Vad gäller Ramez Matti så skrev vi ett kontrakt över 2019, men p g a familjeskäl så behövde han vara närmre hemmet i Södertälje och vi enades då om att bryta kontraktet i förtid.

Thomas Boulesteix hade ett kontrakt över hösten och vi försökte förlänga med honom, men han ville prova vingarna högre upp i seriesystemet så där gick vi för andra spelare istället.

När det gäller Rafinha så var det en mycket spännande spelare, som precis som du säger inledde riktigt intressant med ett fint mål mot Västerås SK på hemmaplan. Han spelade sedan matchen efter innan han åkte på en lättare skada.

Tyvärr hade han svårt att komma in i fotbollen vi spelade, slet med stor hemlängtan och problem med språket. Det sammanvägt gjorde att han inte lyckades prestera på det sätt som hade krävts för mer speltid och när kontraktet gick ut ville han åka hem till sin familj i Brasilien.

Ok, sex nya spelare in hittills innebär en mindre trupp än förra året.
Kan du utveckla lite kring truppstorleken?

I planeringen för året valde vi att spetsa till truppen och göra den något mindre. Vi såg ett problem med spelare som stod utanför matchtrupp för ofta under säsongen. Vi kan då även fördela årets budget på några färre spelare. Nackdelen är att vi blir mer sårbara för skador, men den risken får vi ta.

De nya spelarna då. Hur har ni resonerat när ni gått för dem?
Vad är det ni velat ta in och varför?

Vi har fortsatt på linjen från förra året att söks rätt karaktärer, som är motiverade att fokusera 100 % på fotbollen trots att de inte är heltidsanställda. När vi listade spelare ville vi även hitta lite mer rutinerade spelare, som passar in i vårt sätt att spela fotboll och som gör vår trupp vassare.

Truppen igen, 18 utespelare och 2 målvakter, kan det bli aktuellt med någon ytterligare spelare?
Om vi inte får någon allvarlig skada är vi klara med rekryteteringen utifrån. Det kan bli aktuellt med att lyfta upp någon mer från vårt duktiga U19 lag.

Det är ju helt klart meriterade och intressant spelare som plockats in utifrån. Är det också en stor budgetökning som ligger bakom eller har ni lyckats hålla i den delen också?
Vi har avsatt mer pengar till spelarbudgeten, men samtidigt minskat antalet spelare. Så den totala ökningen är inte jättestor men ändå en ökning.

Vi har även heltidsanställt David för att bli lite mer proffsiga och för att jobba mer med våra sponsorer. Efter fjolåret märker vi ett ökat intresse från fotbollsintresserade och företag och har därför även ökat vår intäktsbudget. Sammantaget ska året gå ihop.

Sista frågan, om du jämför truppen nu med den som laget förfogade över förra vintern, vad skulle du säga är skillnaderna som du ser det?
Vi har som jag ser det en bättre trupp i år. Alla nyförvärven är kapabla att ta en startplats och göra skillnad. Samtidigt har vi behållit kärnan i fjolårets trupp och de har tagit ett rejält utvecklingskliv samt att de fått med sig mycket erfarenhet från att kriga i toppen under hela säsongen.

Vi är klara tidigt med truppen och har 2 månader på oss att få ihop gruppen. Vi kommer förhoppningsvis även i år att göra många mål och spela underhållande fotboll. Sammantaget ser det mycket intressant ut och jag ser fram mot första seriematchen mot Forward.

Alla aktuella nyheter