David Ekelund om träning och match

Efter matchen mot Oddevold har den nu gått knappa två veckor med försäsongsträning och nu är det dags för försäsongens andra match, bort mot IK Brage.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund.

Mötet med Oddevold hade två ansikten. En godkänd första halvlek och en mindre bra andra.

Berodde den andra halvlekens insats enbart på en mängd byten, och en skada, eller fanns det speltaktiska saker som inte fungerade?
Jag skulle nog vilja sträcka mig till att första halvlek var bra, framförallt första 30-35 min där vi styrde matchen helt och hållet och kunde ha gjort både ett och två mål till. Sedan var de första 20 minuterna av andra halvlek dåliga och efter det spelade vi ganska bra igen, men med för lite hot framåt.

Jag vill inte säga att det berodde på bytena i sig, samtidigt som så många byten som vi gjorde i halvtid förändrar sammansättningen på planen och det tog oss lite för lång tid att hitta rätt i både positioner och passningsspel.

Oddevold gjorde också en taktisk förändring som vi behövde tio minuter att hitta rätt i hur vi skulle agera mot. Dessvärre släppte vi ju in två mål under den tiden vilket inte var bra, och där måste vi bli smartare i att värdera i vilka situationer vi gör på vilket sätt.

Det har nu varit två veckor med träning efter senaste matchen.
Vilka delar av spelet har ni fokuserat träningen på under denna period?

Vi har fortsatt jobba med helheten i vårt spel, samt att fortsatt bygga upp spelarna i lugn och ro.

Sedan väljer vi olika fokusområden att ta med in i träningarna, ibland detaljer och ibland större strukturella bitar.

Det är inte ovanligt med skador och förkylningar under försäsongen.
Hur är läget i truppen just nu och hur är läget med André Niklasson och Linus Almqvist?

Så är det, och även vi är drabbade. Det är lite småförkyld på vissa håll, och vi har även några spelare som dras med lite mindre skadebekymmer, men de flesta är i full träning.

Bilos Yonakhir är på väg in i fotbollsträning och vi väntar bara på klartecken från Robban Nilsson (fysio) innan vi tar med honom fullt ut. Han har haft en liten inflammation i en sena som har krävt rehabträning för att slippa problem längre fram.

Alexis Bbakka fick en smäll mot Oddevold som gav smärta i en ljumske, men även han är på väg tillbaka in i full träning.

Linus Almqvist fick ju kliva av efter tre minuter mot Oddevold efter en smäll mot knät, men den svullnaden försvann snabbt och han kör fullt.

Vad gäller André Niklasson så har han haft ett önskemål om att, precis som i höstas, bli utlånad till Hertzöga BK för att få matchtid och spela vecka efter vecka. Vi har gått med på det och det blir klart i dagarna.

Mot Oddevold saknades Eric Jernberg, Jonas Olsson och Bilos Yonakhir i truppen. Sedan dess har även Timothy McNeil anslutit.
Är det några av dessa som kommer göra säsongsdebut på lördag?

Eric hade varit sjuk en längre period och Jonas hade varit borta hela veckan med skolan så vi ville inte spela någon av dem, även om de säkert hade kunnat. Däremot kommer båda att finnas med mot Brage.

Bilos har, som jag nämnde tidigare, haft lite problem med en sena och kommer inte att spela i helgen, men vår förhoppning är att han ska kunna debutera nästa helg mot Karlslund.

Tim kommer heller inte att vara med i helgen då han fortfarande är kvar i Umeå för att avsluta sitt jobb där. Tanken är dock att han kommer ner i nästa vecka, så eventuellt blir det även där några minuter mot Karlslund.

Årets trupp kommer att innehålla något färre spelare än förra året.
Förändrar det situationen för er tränare och påverkar det ert arbete inom skadeförebyggande och rehabilitering?

Detta var en riktning vi bestämde ganska tidigt i planeringen. Vi hade lite för många spelare som inte fick speltid förra året i och med att vi heller inte har möjlighet att matcha dem i någon U21-serie.

Vi har också velat göra gruppen lite mindre för att göra den ännu tajtare sammansvetsad.

Det påverkar oss tränare på sådant sätt att vi måste bli ännu bättre och ännu mer noggranna i hur vi belastar spelarna och vår kommunikation med dem för att, där det går, undvika skador. Detta omfattar också arbetet med att hjälpa spelarna till att bli ännu bättre på att sköta om sin kropp och sin återhämtning.

Vi är visserligen bara i början på försäsongen och transferfönstret är fortfarande öppet. Men nog kan man konstatera att årets serie kommer att bli riktigt tufft med ”nya” lag som Vasalund, Gefle och KBK samtidigt som många av de övriga laget har förstärkt sina trupper.

Vilka är era tidiga tankar runt årets seriesammansättning?
Jag håller med till viss del. Jag tror att serien kommer bli jämnare i år än 2018, samtidigt som det i dagsläget inte finns några solklara favoriter som det gjorde förra året med Västers SK och Syrianska.

Däremot ser många lag vassa ut. KBK kommer absolut vara med högt upp med den trupp de fått ihop, Sandviken kommer ligga med där uppe efter att ha fått bygga vidare på sin fina höst. Umeå FC, Akropolis, FC Linköping och såklart vi själva vill också vara med och slåss.

Sen brukar det alltid dyka upp något på förhand lite mer otippat lag, precis som det var för oss förra året. Så det kommer bli en jämn och tuff serie helt klart.

I helgens match blir nivån på motståndet lite högre då det handlar om IK Brage på bortaplan. Vilka förbättringar vill ni se jämfört med matchen mot Oddevold?
Om vi bara tittar på några konkreta förbättringar vi behöver se i vårt spel så är det på fasta situationer, både offensivt och defensivt. Jag tror att hörnstatistiken i matchen mot Oddevold var något i stil med 10-5 till oss, men de gjorde två mål på sina där vi inte alls tog den kamp som krävs i straffområdet, samtidigt som vi inte skapade några direkta lägen på våra.

Vi behöver också bli bättre i värderingen i vårt anfallsspel. Vi ska fortsätta våga spela oss ur situationer men vi behöver också bli lite mer effektiva i vårt passningsspel och hela tiden ha ett syfte med det vi gör.

I den förra matchen var det en period i slutet av första halvlek där vi använde lite svåra och riskabla lösningar, inte för att vi behövde göra det utan för att vi kunde. Den delen behöver vi skala bort och fortsätta jobba på med det vi vill göra.

Klubben har i dagarna meddelat att du kommer att vara heltidsanställd i klubben. Hur förändrar det din situation under försäsong och när seriespelet drar igång?
Det stämmer, och det är såklart jättekul att få den möjligheten. Det förändrar såklart min situation väldigt mycket. Förut har allt arbete, som då också i tid varit heltid, förlagts till kvällar, helger och lunchraster på mitt andra jobb.

Nu kommer jag kunna jobba koncentrerat med fotbollen på dagtid, även om vi fortsatt såklart tränar på kvällarna. Det kommer göra det möjligt att jobba än mer med att utveckla våra spelare och vårt spel. Jag kommer också kunna lägga en del tid på att jobba med andra bitar i vår verksamhet.

Bl.a. kommer jag vara med och assistera främst Anders Warnestad i arbetet med våra samarbetspartners och sätta en bra struktur för det.

Men jag kommer också kunna vara med och driva på de sociala projekt och insatser vi faktiskt jobbar med redan men som inte kunnat göras ordentligt i och med att ingen varit anställd.

Du är nu inne på ditt andra år av din tränarutbildning.
Kan du beskriva vad utbildningen handlar om, vad du ska prestera och hur mycket tid det kräver?

Ja den går in på sitt andra och sista år. Utbildningen i sig är den sista som finns att gå inom UEFA och då även SvFF.

Utbildningen är ganska krävande och förra året var jag nog på plats på Bosön i 23-24 dagar, om jag inte minns fel. Som tur var låg veckorna så att jag inte missade mer än kanske 10-12 träningar under året och jag missade heller inga matcher.

I år har jag varit iväg fyra dagar och nästa utbildningsvecka är först efter säsongen.

Däremot har vi ganska mycket hemarbete att göra i år där vi ska föra dagbok över allt vi gör i träning och match ner på detaljnivå över en period av fyra veckor. Vi ska även studera vetenskapliga artiklar i några specifika ämnen och försöka applicera det som går i vår verksamhet.

Det mesta i den här utbildningen handlar om ledarskap, träningsupplägg, idrottspsykologi och planeringsarbete. En väldigt intressant, utmanade och rolig utbildning.

Tränarna har ordet