David inför matchen mot Örebro Syrianska

Försäsongsmatchandet fortsätter. En sen ändring betyder att det är Örebro Syrianska som kommer på besök istället för IFK Åmål.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund.

Senast blev det 1-1 mot Västerås SK i en match där ni fick kvitto på att ni hade förbättrat både defensiv och offensiv. VSK använde ofta långa crossbollar för att vända spelet medan det inte syntes i ert spel.
Hade det med er spelidé att göra eller var det bara tillfälligheter?

Det hade mestadels med vår spelidé att göra. Vi lyckades ganska ofta stänga ner spelvägarna centralt för VSK och då var en av deras andra metoder att jobba med just längre crossbollar. Vi har ett annat arbetssätt där de inte är lika prioriterade.

Samtidigt så behöver vi ha ett lite större inslag av lite längre vändningar i vårt spel. Det syns att vi inte varit ute på stora ytor och tränat och då blir gärna spelet lite kortare om man säger så.

Så som svar på frågan, mestadels beror det på spelidé, men vi måste samtidigt addera ett något bättre vändningsspel för att kunna variera mer.

Precisionen i passningsspelet kan ta stryk om man försöker ha ett för högt tempo. Från åskådarplats tycktes det som att det fanns mer att önska både när det gällde tempo och precision.
Har det att göra med att ni är i en försäsong och att nya spelare ska in i ”systemet”?

Jag tycker att vi var lite slarviga i vårt passningsspel första 10-15 minuterna, efter det blev vi ganska bra tycker jag. Sen jobbar vi mycket med att kontrollera tempot i matcherna och även variera det så att vi i vissa sekvenser drar upp tempot medan vi i andra sekvenser vill dra ner det istället.

Sen fungerade allt inte så perfekt som vi vill och det har delvis att göra med nya spelare och relationer, tidigt på säsongen och att vi möter ett bra lag som har sin syn på vad de vill ska hända i matchen.

Två veckor utan någon match. De flesta av lagen i div 1 Norra har 8-9 matcher under försäsongen
Hur viktigt är antalet träningsmatcher och ”matchtätheten” under en försäsong jämfört med styrkan hos motståndet?

Två veckor låter så långt när du säger det så, men det är ju bara en helg. Vi har nio matcher inplanerade under försäsongen, precis som de flesta andra lagen.

Vi har däremot valt att stegra matchintensiteten under försäsongen och har nu matcher hela vägen in i seriepremiären. Vi passade på att ge spelarna ledigt fredag till söndag för att få återhämta sig både fysiskt och mentalt inför fortsättningen.

Gällande antal matcher kontra motstånd så tycker jag att båda delarna är viktiga. Vi behöver ha ett visst antal matcher för att kunna jobba med det vi vill och vi behöver också vara noggranna med vilken typ av motstånd vi har för att kunna jobba lite extra med delar i spelet.

Nu är det en månad kvar till seriepremiären mot BK Forward.
Hur tycker ni att spelet och spelarna ligger till jämfört med er försäsongsplanering?

På kollektiv nivå tycker jag att vi ligger bra med. Vi har en bra grund att stå på och de spelare vi har plockat in kan snabbt anpassa sig till det vi vill göra.

Däremot kan vi på individnivå se att vissa spelare har kommit riktigt långt medan andra, pga skador-sjukdomar-annat, ligger lite efter jämfört med var vi vill att de ska vara nu i början av mars. Samtidigt är det en hel månad kvar att jobba på innan det börjar på riktigt. På kollektiv nivå ser det ganska bra ut som sagt.

När hemsidan besökte en av era träningar förra veckan saknades 5-6 spelare. Hur är läget på sjuk-/skadefronten?
Ja det har varit en bekymmersam februari ur den aspekten. Flera av spelarna har varit sjuka, några mer än en gång, och vi har haft lite småskador som gjort att vi inte varit fulltaliga särskilt ofta.

Inför helgen nu så är alla inne i träning, däremot är det några som kommer ställas över av olika anledningar. Jonas Olsson har haft en vecka borta med skolan så han får träna i helgen istället för match.

Micha har fått en översträckning i ena knät, han tränar för fullt men hålls utanför match av säkerhetsskäl. Beräknas dock vara tillgänglig mot Jönköping nästa helg.

Bilos har haft fortsatta problem med sitt ena knä, ett problem man nu har identifierat vilket är viktigt så att det går att göra rätt typ av träning. Han har börjat träna fullt ut den här veckan men har några veckor kvar innan det är aktuellt med match.

Utöver det så har Mommo Lashkari fått en känning i en vad och ställs även han över i helgen av säkerhetsskäl, men är tillbaka som senast mot Jönköping.

Hur kommer matchtiden för spelarna att fördelas under de kommande matcherna(Örebro-Syrianska och FBK Karlstad)?
När är det läge att gå ner på stipulerade tre byten?

Vi kommer att se till att samtliga spelare som är matchredo kommer att få starta i nån av matcherna och spela så mycket det går. Det kommer också innebära att antalet byten kommer vara lite färre i de här matcherna.

Ju närmre serien vi kommer desto fler behöver få spela större del av matcherna, samtidigt som vi stegrar spelarna mot 90 fulla minuter och deras fysiska status styr lite där.

Till helgen väntar en match mot Örebro-Syrianska
Vilka delar av ert spel mot VSK vill ni bygga vidare på till denna match?
Vad har ni jobbat på att förbättra ytterligare under de senaste två veckorna?

Vi vill fortsätta vara bra i vårt organiserade försvarsspel samtidigt som vi ska bygga vidare på det anfallsspel vi hade mot VSK där vi såg framsteg både i vår speluppbyggnad, vårt genombrottsspel och även i hur vi var balanserade när vi anföll.

Tränarna har ordet