Ted inför bortamatchen mot Jönköping Södra

Tvära kast på försäsongen. Först matcher mot Örebro Syrianska och FBK Karlstad för att sedan ta sig an superettalaget Jönköping Södra.
Samma J-södra som senast besegrade IFK Norrköping med 2-1 och som endast har förlorat en match (AIK 0-1) under försäsongen.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson.

Finns det något från de senaste matcherna som är relevant att ta med sig när det nu är dags att möta ett lag från Superettan?
Absolut. När vi sitter med försäsongsplanering och bokning av träningsmatcher efter säsongsslut försöker vi boka oss mot varierat motstånd. Dels då det gäller serietillhörighet men främst utifrån att möta lag med olika strukturer, styrkor och idéer. Det ger oss möjlighet att tackla matcherna med olika syften och fokus.

Så här långt har vi matchat mot två Superettan-lag, två division1-kollegor och ett division2-lag, när det nu återigen är dags att ställa upp mot ett bra lag från serien ovanför oss. Till den matchen tar vi så klart med oss tidigare lärdomar och potentialer med fokus på att fortsätta öka och förbättra såväl hur vi förhåller oss taktiskt som i hur vi löper och fattar allt bättre beslut ute på banan.

Denna match kommer att bli det första verkliga elddopet för ert defensiva spel. Vilka faktorer kommer att vara extra viktiga när det handlar om defensiven?
I J-södra väntar som bekant ett bra motstånd och vi minns från förra säsongen ett kontringsstarkt lag som straffade oss hårt då vi tappade boll. I år leds laget under annan regi med en något mer tålmodig modell i hur de vill spela.

För oss gäller det- utöver ett hårt och uppoffrande arbete matchen igenom – att vara noggranna och strukturerade i våra defensiva positioner samt vara bestämda, aggressiva och vakna på signaler för att vinna över bollen.

Därutöver ska vi så klart inte glömma att vi inte är där enbart för att försvara. Det är därför viktigt att vi också arbetar tålmodigt och ”korrekt” då vi vinner boll och ser till att etablera både längre och kortare anfall enligt vårt sätt att spela.

Ni har talat om vikten av att försöka styra bolltempot under matcher. Vad är den största vinsten med detta och kan det handla om något annat än att sänka tempot när man möter lag från en högre serie?
Att jobba med bolltempot är en av många faktorer i spelet och allt för ofta hör man att ”ett högt bolltempo” är nyckeln till ett bra anfallsspel. För oss är detta en sanning med ordentlig modifikation, eller snarare ett verktyg för att skapa ett varierande och effektivt anfallsspel.

Med det förhållningssättet ger det oss möjlighet att i vissa perioder använda bolltempot för att dra ner tempot på våra motståndare, för att i andra perioder låta oss komma rätt i positioner och därifrån starta anfall.

Har ni kommit igång med träningar på fullstor plan eller kommer denna ovana att påverka er insats på lördag?
Även om vintervädret gjort Klasmossen ospelbar fram till i förra veckan har vi ju i Karlstad fina förutsättningar att träna inomhus på Våxnäs i princip hela vintern. Något som såklart är väldigt tacksamt då vi vissa dagar i veckan kan träna i moment på fullstora ytor och ta med det ut till match.

Med det sagt gör det dock stor skillnad att kunna träna varje dag på rätt ytor. Vi ser med lycka fram emot att i dagarna kunna kliva ut på träningsanläggningens stora fina ytor igen!

När det gäller gjorda mål ligger ni i stort sett på samma nivå som försäsongen 2018. Precis som då är målgörandet spritt på många olika skyttar. Vad beror det på?
En orsak med ganska naturliga förklaringar. Likt under 2018 vill vi i stora drag bedriva ett anfallsspel som handlar om att komma till farligheter från olika specifika ytor snarare än att sätta specifika spelare i avslutsläge.

Det tillsammans med en frisk rotation och mycket speltid på flera spelare under försäsongen ger naturligt en spridd målskörd.

Under försäsongen förra året hade ni två klara segrar i bagaget, mot FBK Karlstad och Nordvärmland, när det var dags för motstånd i form av Norrby och J-Södra.
I båda dessa matcher låg ni under med 0-3 efter en halvtimmas spel. Hur undviker ni att hamna i samma läge denna gång?

Genom att vara väl förberedda, tydliga i vår matchplan och lägga ner det arbete som krävs för att få ut maximalt av matchen.

Vad ska ni ha presterat på lördag för att ni ska sitta tämligen nöjda i bussen hem från Jönköping?
En hård arbetsinsats, solid försvarsinsats samt ett välbalanserat och hotande anfallsspel. Med en sådan prestation ska vi ge våra motståndare en hård nöt att bita i, samt oss själva en trevlig hemresa inför kommande träningsvecka.

Alla aktuella nyheter