U19: Jesper inför söndagen

Vårt U19-lag har fått en klart godkänd inledning av säsongen. Efter bortasegern i Södertälje mot Syrianska FC blev det hemmakryss mot Enskede IK.

Nu kommer laget att inleda den intensiva fotbollssöndagen på Klasmossens IP med att möta BK Forward från Örebro. Hemsidan har ställt några frågor till lagets tränare Jesper Swedlund.

Delad pott mot nya bekantskapen Enskede IK efter bl.a. ett straffmål vardera. Hur var matchen?

Det var en väldigt bra match, mellan två bra lag med tydliga idéer kring hur man ville spela fotboll. Vi var väldigt starka i inledningen medan Enskede bet sig in mer och mer i matchen. Vi inledde väl inte andra halvlek dåligt, men ser vi till vad som hände i matchen är vi heller inte nöjda med den kvarten där.

En tuff men välspelad U19-match. Vi står för en bra prestation samtidigt som vi har större potential än så här. Vi är också nöjda med att vi hämtar upp till 2-2 i slutet av matchen, trots det tycker jag att vi likväl kunde stängt matchen betydligt tidigare. Så egentligen är vi väl inte helt nöjda med resultatet, vilket heller inte är primärt.

Hur påverkade det laget att få ledningen ganska tidigt i matchen för att sedan släppa in två mål på tre minuter i den andra halvleken och hamna i underläge?

Vi trummade på väldigt bra första 30, och egentligen hela första halvleken. Vi spelade metodiskt och tålmodigt men med aggressivitet när det välkomnades.

I stunden reflekterade vi nog inte helt kring att det var så kort tid mellan deras mål, men visst var det tungt. Vi kände att det var jämnt men att vi kanske var lite bättre. Möjligt att vi kanske drog ner på det någon procent eller två och då straffar det sig.

Tre nya i startelvan jämfört med förra matchen. Någon speciell taktisk anledning eller jobbar ni med att sprida speltiden redan från början av säsongen?

I detta fall är anledningen inte taktisk utan matchtruppen består av de spelare som vi tycker lämpar sig bäst utifrån veckan som har varit. Sedan tror jag att speltiden kan komma att spridas på många av spelarna, men det beror snarare på den tuffa konkurrensen och nivån i truppen. Vilket bara är positivt förstås.

På söndag väntar en hemmamatch mot BK Forward. Förra säsongen åkte ni på en riktig smällkaramell(2-6) mot dem i seriepremiären. Vilka lärdomar tog ni från den matchen?

Det stämmer, efter höstens möte som slutade 5-2 till vår favör drog jag slutsatsen att det var premiärnerverna som spelade ett spratt… Skämt åsido. Vi var väldigt mycket bättre på hösten än på våren, nu har vi fortsatt att gnugga vidare på våra grunder med några få justeringar för att bli ännu bättre och utvecklas mer.

BK Forward är en förening med erkänt bra ungdomsverksamhet, dem är skolade och drillade i vad dem förväntas göra på planen så det gäller att inte slappna av en enda sekund – som alltid.

Vi behöver vara med från start och inte slå av på takten likväl som vi behöver vara noggranna i vad vi vill göra över hela matchen.

En säsong består ju av ständiga utvärderingar och förberedelser. Vad vill ni förbättra från matchen mot Enskede och vad vill ni upprepa?

Mycket riktigt! Utifrån matchen mot Enskede vill vi ta med oss framförallt första halvlek och på samma gång kunna skapa hetare målchanser och öka vår målproducering. Vi behöver bli mer effektiva.

Vi vill också inleda andra halvlek mer stabilt men också behålla vårt hårda jobb som vi lade ner under den senaste matchen.

Söndagens starttid är den tidigaste på hela säsongen. Hur ska du bära dig åt för att ha en vaken startelva på planen redan kl. 11.00?

Ja precis! Anledningen till det är ju att vi kör en heldag på vår anläggning. Med A-laget möter vi ju BK Forward 15:00 i seriepremiären, och där emellan spelar Kronoparken P06 mot FBK Fotboll P06.

För att vi ska vara helt redo redan kl.11:00 så krävs det ju att åskådarna tagit sig till Klasmossen redan vid U19s avsparkstid för att stötta!

Vi kommer också att starta morgonen på ett litet annorlunda sätt, i och med den tidiga avsparkstiden som du nämner. För att väcka både kroppar och knoppar kommer vi köra ett slags kontrastbad bland annat.

Precis som vanligt laddar killarna upp ordentligt och förbereder sig väl redan flera dagar innan, det bör inte vara någon skillnad denna gång heller.

Tränarna har ordet