Inför CU – BK Forward

På söndag är det alltså äntligen seriepremiär mot BK Forward. Matchen spelas på Klasmossens IP och är den avslutande attraktionen i denna heldag med fotboll på Kronoparken.

Nedan följer först en intervju med Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson. Den följs sedan av lite information om BK Forward.

Ted inför matchen

Lördagens match mot FC Trollhättan var slutpunkten på försäsongen. Gav den matchen en rättvis bild av den nivå ert spel har just nu?
Matchen mot FCT var så klart en av många indikatorer på vart vi står inför seriestarten, såväl spelmässigt som fysiskt. Vi tar med oss en hel del bra saker från matchen men också ett antal delar vi är medvetna om att vi behöver höja när det nu börjar spelas om poäng.

Efter tre månader av svensk försäsong är det dock svårt att sammanfatta allt till en enstaka match åtta dagar före vi sparkar igång serien. Under vårmånaderna har vi tränat och matchat enligt plan för att gradvis höja nivån samtidigt som vi förbereder spelarna för en lång och krävande säsong.

Vi är bra i fas och ser fram emot att växla upp ytterligare med seriestart runt hörnet.

Vilka är de mest positiva intrycken, om ni summerar hela försäsongen?
Oj! Nog finns det en del att välja på. Tittar vi rent matchspecifikt är andra halvlek borta mot Jönköping Södra en ljuspunkt där vi efter en tuff första halvlek höjer oss ordentligt, korrigerar oss taktiskt och kliver ut som ett helt nytt lag på banan med en metodisk och bolltrygg offensiv samt ett solitt försvarsspel mot ett väldigt bra lag.

På det stora hela är det ju också alltid något speciellt och härligt med försäsong. Att i lugn och ro kunna jobba med en nykomponerad grupp av individer som under försäsongen skall hitta roller och bygga relationer samtidigt som de skall förberedas för att prestera på högsta möjliga kollektiva kapacitet under året.

Ser veckan före en seriepremiär ut på något annat sätt än en vanlig träningsvecka?
Under försäsong tränar vi inte enkom för att sätta de taktiska principerna och höja den fysiska nivån. Vi tränar ju också på att förbereda oss för match med allt vad det innebär i form av analys, matchplan osv. Allt i syfte att vara så redo och naturliga som möjligt inför tävlingsmatch. Med andra ord är träningsveckan ganska snarlik när det kommer till pulsering och moment.

Stegringen som sker inför seriestart är mer en tillvässning av hur vi förbereder oss, snarare än någon större förändring. Exempelvis görs bl.a. en hårdare scouting för att ge oss förutsättningar att kunna korrigera och förbättra utifrån kommande motståndare på ett lite vassare sätt än till träningsmatcher. I detta kan lite mer fokus t.ex. läggas på fasta situationer, metoder och matchplan.

Ni har varit startsnabba i de fem första omgångarna de senaste åren. Lättar ni på träningen inför premiären eller vad gör ni för att laget ska vara ”på hugget”?
Det finns ingen ”Bumbibärsaft” för det. Det handlar helt enkelt om bra förberedelser och att fullständigt älska att spela match om poäng.

Förmågan att ”stänga matcher” kommer att bli otroligt viktig i årets jämna serie. Hur mycket beror på er tränare när det gäller förmågan att, efter bra förstahalvlekar, erövra trepoängare?
Du har helt rätt i det. Poängen delas ut efter slutsignal och oavsett om man som lag tenderar att vara starka tidigt eller sent i matcherna är det prestationen över 90+ som definierar poängskörden i slutändan.

När det kommer till att lyckas stänga matcher ligger ansvaret så klart på oss alla involverade i matchen, tränare som spelare. För spelare handlar det om att man – med i takt att tiden löper och trötthet ackumuleras – fortsätter orka vara klok i sitt beslutsfattande, gör rätt prioriteringar och håller sig till lagets metoder och direktiv.

Som tränarteam på sidan gäller det att ha konstant kontakt med spelet genom hela matchen. Att vara observant på taktiska drag och motdrag, att värdera fräschör hos spelare och motståndare, att göra förtjänstfulla byten osv.

En premiärmatch är visserligen bara en i raden av trettio matcher, men hur känns det att seriespelet börjar till helgen?
Fantastiskt. Helt fantastiskt.

Borträknat underlaget, är det någon skillnad att spela hemma på Klasmossen jämfört med Tingvalla IP?
Skillnaderna rent anläggningsmässigt är så klart stora, inte minst för publiken som vi så klart hoppas får en lika trevlig upplevelse som på Tingvalla med den närhet till plan och spelet som Klasmossen faktiskt erbjuder.

För vår del är vi väldigt hemmastadgade såväl på Klasmossen som på Tingvalla och kan dess alla vrår utan och innan.

BK Forward var det lag, tillsammans med Akropolis och VSK, som CU hade svårast för förra säsongen. Varför var de svåra att möta?
BK Forward är ett starkt kollektiv och är svårbemästrade då de, som tränare Rikard Nilsson uttryckte det under upptaktsträffen: ”Har hög moral till lagets sätt att spela ”.

I förra årets matcher var vi bollförande under stora delar, men brast stundtals en del i tålamod, vilket BKF var snabba att utnyttja.

Betyder faktumet att lagen har 6-7 nya spelare i sina startelvor att söndagens match får en annan karaktär än tidigare möten?
Båda lag har kvar sina tränare, och också en hel del spelare. Samtidigt har båda trupper genomgått förändringar med spelare in och ut, vilket säkerligen också medfört vissa justeringar i respektive lags spelsätt.

Däremot kan vi nog definitivt räkna med två lag som känner till varandra väldigt väl, och vet vad som krävs för att gå segrandes ur matchen.

Om BK Forward

Säsongen 2018
Laget slutade på åttonde plats i serien, mycket beroende på den dåliga bortastatistiken. Endast två segrar(-12 i målskillnad) på främmande mark jämfört med tio vinster(+11 i målskillnad) hemma på Trängens IP.

Tre spelare stod för 39 av totat 48 gjorda mål:
Anderson Ponciano (14 mål, nu i Rynninge IK), Grace Tanda (13 mål, nu i Gefle IF) och Josef Ibrahim (12 mål, värvad av Degerfors men nu inlånad av BKF)

Varningsligan toppades av Axel Wettéus och Amadou Kalabane med fem gula kort vardera.

I mötena med Carlstad United var dock BKF framgångsrika. Första mötet slutade 1-1 efter att CU lyckats kvittera på straff i den 78:e minuten.

I returen i Örebro vände BKF ett 0-1 underläge till 2-1 redan före paus. Sedan lyckades man göra ytterligare ett mål på övertid i matchens slutskede när CU jagade kvittering.

Förändringar i truppen
Det har varit lite som leken ”hela havet stormar” inom örebrofotbollen. Spelare har roterat mellan Forward, Rynninge och Karlslund. Totalt har BKF runt tio nya spelare i truppen.

Till BKF har startspelarna Steffen Kraus(målvakt, Karlslunds IF), Konrad Gustafsson(back, Rynninge), Zakariah Epplette(back, Karlslunds IF), Laurence Bell(innermittfältare, Karlslunds IF), Adam Molin(anfallare, Karlslunds IF) och Linus Zetterström(anfallare, Karlstad BK) värvats.

Dessutom har man som sagt lånat tillbaka yttermittfältaren, och nyckelspelaren, Josef Ibrahim från Degerfors IF.

Bland de som har försvunnit märks målvakten Jeffrey Gal(Skövde AIK), försvararna Samuel Oki(Rynninge IK) och Daniel Björkman(Örebro SK), innermittfältaren Jonas Olsson(slutar) och Amadou Kalabane(åter AFC Eskilstuna) samt den offensiva duon Anderson Ponciano(Rynninge IK) och Grace Tanda(Gefle IF).

Försäsongen 2019
Laget har spelat 8-9 träningsmatcher mot lag på olika nivåer inklusive lokalt kvalspel om platser i Svenska Cupen.

Bland resultaten kan nämnas:
Degerfors IF – BK Forward 3-1
Brommapojkarna – BK Forward 3-1
Karlslunds IF – BK Forward 0-1
BK Forward – Skiljebo SK 2-1
Motala AIF – BK Forward 1-0

Av 13 gjorda mål stod den nya anfallsduon Adam Molin och Linus Zetterström för fyra mål vardera.

”Genrepet”
Man var inte alls nöjd med insatsen i genrepet mot Motala. I en chansfattig match upplevde sig BKF vara stillastående, lite svagare i duellspelet och ha svårt att vaska fram målchanser.

Startelvan mot Motala:
Steffen Kraus
Anton Renmark, Konrad Gustafsson, Zac Epplette, Jesper Åman,
Eliyo Turkan, Axel Wetteus, Laurie Bell, Josef Ibrahim,
Adam Molin, Linus Zetterström

Tränarna har ordet