David inför Akropolis-matchen

En positiv start på serien i och med premiärsegern över BK Forward. Nu är det dock inte läge för vila och eftertanke.

Kommande helg väntar en bortamatch mot Akropolis IF som, tillsammans med Carlstad United, bär favoritskapet till seriesegern enligt oddssättarna och tränarna i division 1 Norra.

Nedan följer först en intervju med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Den följs sedan av lite information om Akropolis IF.

David inför matchen

Till skillnad mot några av försäsongsmatcherna så startade ni matchen mot BK Forward i ett lägre tempo. Var det planerat så på förhand?
Nej det var det inte, men jag tror att lite premiärnerver spelade in och det dröjde en stund innan matchen satte sig riktigt.

Passningstempot mot en så välorganiserad motståndare som BK Forward är viktigt. Tycker du att ni lyckades ”flytta motståndare” tillräckligt bra under första halvleken?
I delar av halvleken gjorde vi det. Men vi hade också perioder där vi tog för lång tid på oss med bollen och blev otåliga, varpå vi började slå längre, svårare bollar som egentligen inte gjorde mer än att vi gav bort bollen.

Skillnaden i ert spel efter paus var markant. Många bra löpningar, både på kanterna och centralt. Är det denna del av spelet som ni ville förbättra till denna säsong?
Ja det var en stor skillnad i andra halvlek, främst först 25-30 minuterna. Det är en av delarna vi ville vidareutveckla från förra året, och det kommer vara viktigt för oss att kunna hålla upp ett högt tempo i matcherna, och som nämnt tidigare, kunna styra tempot till det vi vill.

I delar av matchen tilläts Forwards centrala mittfältare ha boll och få mycket tid på sig. Hur hittar man balansen så att mittfältare inte faller för långt ner i banan i ivern att hjälpa försvaret?
Det är viktigt att komma ihåg att det alltid finns ett lag på andra sidan som också har matchplaner de vill följa, och matchbilder de vill skapa. Så det är inte alltid så att vi tillåter det andra laget att göra saker.

Med det sagt, vi blev lite för låga i en period i första halvlek, samt i slutet på matchen. Eller kanske snarare lite för långa i laget. Våra främre tre spelare var högt upp och pressade medan resten av laget stod i lägre positioner och ytan mellan mittfält och forwards blev för stor, och där hittade Forward då in bollar till sina mittfältare.

Samtidigt, så länge de har det mesta av bollen på egen planhalva eller runt mittlinjen så är vi inte så bekymrade över det då det sällan är i hotande positioner.

Hållen nolla i premiären måste kännas skönt. Fungerade försvarsspelet på det sätt som det var tänkt?
För det mesta, men ibland blev vi som jag nämnde nyss lite långa och då är det svårt att försvara effektivt.

Nu flyttas fokus till lördagens bortamatch mot Akropolis, ett lag som ni historiskt sett har haft svårt för. Förra säsongen tog de fyra av sex poäng och gjorde fem av sina sex mål på CU i den andra halvleken.
Vad är det som gör Akropolis till ett så svårspelat lag?
Först och främst så är det ett bra lag med tydliga idéer i sitt spel och med många individuellt skickliga spelare.

Vad gäller förra året så var det totalt sett ganska jämna matcher. Vi var bättre på hemmaplan men där kontrade de sönder oss och vann. På bortaplan hade vi varsin halvlek och matchen slutade med kryss.

Om man jämför startelvan i årets premiäromgång med den som startade mot CU i höstas så hade Akropolis kvar sju startspelareSkäggprydde tränaren Konstantinos Panagopoulos gör sin tredje säsong med laget.
Hur påverkar en stabilitet i trupp, och ledning, ett lag och dess spel?
Om stabiliteten är bra eller dålig beror nog mycket på vem tränaren är och hur truppen ser ut. I det här fallet är det en mycket duktig tränare som förfogar över en bra trupp som tagit steg varje år de senaste åren. Och då påverkar det såklart positivt. När det kommer in en ny tränare så brukar det alltid ta ett tag innan hans eller hennes tankar och idéer sätter sig.

Vad vill ni ta med er från matchen mot BK Forward och vad kommer att vara viktigt på Grimsta IP?
Det finns mycket att ta med, både offensivt och defensivt. Vi kommer behöva vara otroligt noggranna i allt vi gör och behålla tålamodet åt båda håll. Det är viktigt att komma ihåg att matchen är 90+ minuter.

Om Akropolis IF

Säsongen 2018
Akropolis slutade fyra i serien strax efter Carlstad United. Man tog nästan lika många poäng hemma som borta. Skillnaden var att man släppte in betydligt färre mål hemma.

Mesta målskyttar var Nikola Vasic(21) och Nicklas Lindqvist(13). Båda är kvar i årets trupp. Flest varningar samlade Jens Jakobsson och Marcus Haglind Sangré på sig med sex stycken vardera.

De två mötena mellan lagen slutade med en Akropolis-seger(2-4) på Tingvalla och ett kryss(2-2) i returen på hösten. Tre av Akropolis totalt sex mål gjordes av Nikola Vasic.

Förändringar i truppen
Detta är året som man räknar med att avancera till Superettan. Man har fått behålla alla spelare som man ville behålla och dessutom förstärkt med ett antal duktiga spelare.

Bland dessa finns: försvararen Daniel Stensson (italienska AC Mestre), yttermittfältarna Nicklas Maripuu(IFK Mariehamn) och David Zlotnik(IK Frej), centrale mittfältaren Christian Rubio Sivodedov(norska Strömsgodset IF) samt de offensiva spelarna Victor Söderström(Assyriska FF) och Alagie Sosseh(Syrianska FC).
Fyra av dessa startade i premiären mot Rynninge IK

Försäsongen 2019
Akropolis mötte bl.a. fem av de kommande motståndaren i serien och vann bara en av dem (5-0 mot Sollentuna). Försäsongen avslutades bra med 0-0 mot Dalkurd och sedan 4-3 mot Täby FK.

Fyra spelare stod för 17 av 19 mål: Adhavan Rajamohan(3), David Zlotnik(3), Lamine Nekrouf(3) och Victor Söderström(2).

Seriepremiären
I premiären besegrade man Rynninge IK på bortaplan med 2-3. Matchen var inte så jämn som siffrorna indikerar. Akropolis gick fram till en bergsäker 3-0 ledningen för att sedan låta Rynninge göra två tröstmål under matchens sista kvart.

Akropolis starta med följande manskap:
1.Alexander Lundin – 20.Sotirios Nikopoulos. 13.Marcus Enström, 6.Marcus Haglind-Sangré, 5.Daniel Stensson – 18.Nicklas Maripuu 19.Cesar Weilid, 10.David Zlotnik – 21.Adhavan Rajamohan, 23.Lamine Nekrouf, 11.Victor Söderström

Kanten med nya trion Stensson/Zlotnik/Söderström är ett riktigt hett anfallsvapen och topptrion Rajamohan/Nekrouf/Söderström garanterar att CU-försvaret kommer att få det svettigt på Grimsta IP.

Tränarna har ordet