David inför Sollentuna(19/4)

Tre poäng blev slutligen en borta mot Akropolis. Nu återvänder Carlstad United till Tingvalla för att ta sig an Sollentuna FF.

Nedan följer först en intervju med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Den följs sedan av lite information om långfredagens motståndare.

David inför matchen

Ni intog något lägre positioner i inledningen av matchen mot Akropolis.
Är det så man ofta gör som bortalag, eller bara specifikt mot lag av Akropolis kaliber, och riskerar man då inte att få många bollar in i eget straffområde om motståndaren är ett lag som använder sig av inläggsspel från kanterna?

Vi varierar ju ofta detaljer i vårt spel, både offensivt och defensivt. Vi valde lägre positioner den här gången för att lättare stänga ner Akropolis centrala spel, likväl som deras kontringsspel. Effekten blir ju då att det är lättare för dem att komma på inlägg, men det var vi förberedda på och försvarade boxen bra.

När man möter lag med många olika sätta att anfalla är det svårt att stänga ner alla, då kan det vara bättre att stänga ner några av dem och göra anfallsvägarna lite mer förutsägbara. Så det var val specifikt för den här matchen och hur vi ville att den skulle se ut.

Ni hade ledningen med 2-0 och tyckte att ni hade hyfsad kontroll på matchen.
Var det enbart Akropolis som ökade trycket efter straffmålet eller var det något i ert spel som gjorde att ni mest fick ägna er åt försvarsspel?

Ja efter 2-0 hade vi bra koll. När de gjorde mål fick de väldigt mycket energi samtidigt som vi blev lite ängsliga om vår ledning. Även om Akropolis hade mycket boll i en period efter deras reducering så fortsatte vi försvara bra samtidigt som vi hade flera bra möjligheter att skapa klara målchanser men inte lyckades.

Det jag känner att vi tappade för mycket i den här matchen efter reduceringen var vårt lugn med bollen. Vi ville gärna gå för 3-1, vilket i sig är bra såklart, men det resulterade i väldigt korta perioder med boll då vi ofta gick på de kontringslägen som uppstod, och då blev det mycket försvarsspel.

Där behöver vi värdera bättre så att vi tar de kontringslägen som är bra, men istället äger bollen de gånger det inte är läge att gå.

Ni har många gånger betonat att matchtiden är 90+ och att det gäller att kämpa tiden ut. Med lite distans till matchen, känns det som att ni förlorade två poäng eller vann en?
Lite både och. Självklart finns känslan av två förlorade poäng med tanke på att vi hade en tvåmålsledning och koll på matchbilden.

Samtidigt gör vi inte en jättebra match, då tänker jag främst i det egna spelet med boll, och det var inte alls orättvist att det blev oavgjort.

Joel Gustavsson var tillbaka efter tre matchers frånvaro och byttes ut efter 56 minuter. Var det ett ”vanligt” byte eller kände han av skadan?
Det var ett byta av taktisk karaktär. Han har inga känningar.


Ni har gjort två mål per match i serieinledningen.
Kan man ta detta som ett kvitto på att anfallsspelet är godkänt eller har ni haft fler chanser som borde ha resulterat i mål i form av s.k. ”expected goals”?

Anfallsspelet är ok hittills, varken mer eller mindre. Vi kunde väl gjort något mål mer, men samtidigt tycker jag att vi har skapat för få kvalitativa målchanser för att säga att vi borde gjorde många fler.

Däremot har vi haft många chanser till chanser, eller hur jag ska uttrycka det, där vi borde ha kunnat skapa fler kvalitativa målchanser och då gjort fler mål. Vi är helt klart på rätt väg, men vi behöver fortsätta höja oss i vissa delar av anfallsspelet om vi ska fortsätta producera mål i en bra takt.

Om vädergudarna fortsätter vara goda, hur känns det att komma tillbaka till ett soligt Tingvalla IP?
Det ska bli kul såklart. Vi trivs uppe på Klasmossen, men Tingvalla är vår hemmaplan.

Match mot Sollentuna på långfredagen.
En hårt jobbande motståndare som ni hade tufft mot förra säsongen.
Hur skulle du beskriva Sollentunas sätt att spela?

Sollentuna är ett lag som likt oss gärna vill äga mycket boll och spela sig framåt i banan. Och de är bra på det. De har tappat några spelare ur startelvan, både till andra div 1 lag men även till Superettan.

Samtidigt har de rekryterat bra och kommer säkerligen bara att bli bättre och bättre ju längre säsongen går.

Vilka positiva saker från matchen mot Akropolis vill ni ta med er till matchen mot Sollentuna?
Jag tycker att vi kan ta med oss att vi försvarar oss bra mot ett offensivt skickligt Akropolis och att vi gör två fina mål även om vi inte är nöjda med vårt anfallsspel över 90 minuter.

Vi är fortfarande tidigt på säsongen och laget är fortfarande under utveckling, så det gäller att fortsätta jobba på hårt varje dag så kommer vi ta oss framåt.

Sollentuna FF

Säsongen 2018
Förra säsongen slutade Sollentuna sjua i serien, elva poäng efter Carlstad United. Laget plockade nästan lika många poäng på bortaplan som hemma på Sollentunavallens naturgräs.

Fem spelare startade i fler än 25 av 30 matcher: Jonas Olsson(nu i IK Frej), Sean Saberkar(nu i Västerås SK), Karim Mammar, William Kenndal(nu i Utsiktens BK) och Samuel Holm(nu i Västerås SK).

Mesta målgörare var duon Brwa Pishdari och Samuel Holm på nio mål vardera. Varningsligan vanns av Sean Sabetkar med sex gula kort, tätt följd av Kalle Ramsell och
William Kenndal med fem varningar.

Lagens två möten slutade med seger för CU med 2-0 i Sollentuna, efter två mål under matchens tio sista minuter, och 0-0 på Tingvalla IP

Förändringar i truppen
Av de som utgjorde stommen i laget har fyra spelare försvunnit till andra klubbar. Istället har man fått in startspelare som: Uchenna Ike(Carlstad United), Maximilian Widfalk(IFK Stocksund),
Dida Rashidi (Örgryte IS) och Gustaf Lagerbielke (Lån från AIK U19).

Huvudtränaren Christer Mattiasson definierar målsättningen som att man vill nå en bättre placering än förra året. Han menar att truppen är bättre än förra säsongen genom att den är jämnare och att det finns konkurrens på varje position. Formationen kommer att vara 3-4-3 eller 4-1-4-1 beroende på motstånd.

Försäsongen 2019
Under försäsongen har Sollentuna svarat upp riktigt bra mot lag som Brommapojkarna, Frej, Dalkurd, Sandviken, Vasalund och Gefle. Två segrar och två kryss på dessa matcher och 9-8 i målskillnad.
Man genrepade mot division 2-laget Karlbergs BK och vann med 2-1.

I serien
Laget har en, på pappret, tuff inledning av seriespelet. Man möter toppretendenter som Sandviken, CU, Linköping, KBK och Akropolis på de sex första omgångarna.

Sollentuna har inlett med att förlora mot serieledande Sandviken(1-3), efter att ha släppt in tre mål under den första halvtimmen och blivit hårt sårat av kontringar, och kryssat mot Nyköping(1-1) efter att ha hamnat i målmässigt underläge efter en hörna när matchuret visade tio minuter. Detta innebär att man ligger på tolfte plats efter två omgångar.

Dida Rashidi och David Seger har gjort lagets två mål samt dragit på sig varsin varning.

Förra matchen
Sollentuna – Nyköping 1-1(0-1)

Startelva:
Målvakt: 1.Douglas Jakobsen

Försvar/wingbacks:
2.Anton Thelander
3.Karim Mammar
15.Mikael Leino
16.Maximilian Widfalk
26.Thibaut Molinatti

Mittfält
6.Alexander Seger
7.David Seger
8.Daniel Söderberg

Anfall:
5.Dida Rashidi
12.Uchenna Ike

Tränarna har ordet