U19: Jesper inför Karlslunds IF

Efter en vändning sista kvarten och seger mot Huddinge IF är det nu dags att ta emot Karlslunds IF på Klasmossens IP.

Hemsidan har varit i kontakt med U19-lagets tränare Jesper Swedlund och ställt några frågor om senaste matchen, läget i truppen och vad som gäller inför annandagen.

Seger mot Huddinge IF. Hur beslutade ni inleda matchen med tanke på bortamatch och en okänd motståndare?
Vi inledde matchen ganska dåligt faktiskt. Om det berodde på dem bedrövliga förutsättningarna för att förbereda sig och värma upp inför matchen eller att vi inte alls var påkopplade i huvet är fortfarande en gåta.

Vi hade lite koll på hur Huddinge troligtvis skulle komma att spela och vi var förberedda på att ha ganska mycket boll, vilket vi hade första 10min. Sedan tog Huddinge över och vi låg långt ifrån våra motståndare, kom inte upp i press och jobbade inte alls aggressivt.

Det skiljde en aning på hur vi vill agera och vad vi faktiskt utförde på planen under första halvlek.

Fick ni ändra organisation och taktik under den första halvleken och efter hemmalagets mål. På vilket sätt?
Vi ändrade egentligen inte jättemycket förutom att vi valde att flytta upp våra utgångspositioner, det är dock något som bör ha skett under första halvlek också. Vi tillät Huddinge att ha mycket boll i första halvlek, och det är okej. Så länge det är i hotande delar av planen, vilket det var alldeles för ofta.

Vilken var er känsla när ni gick till halvtidsvila och vilka förändringar gjorde ni inför den andra halvleken?
Den var väl egentligen inte så positiv, vi var besvikna över vår insats och vår prestation och pratade egentligen bara om att gå ut i andra halvlek och visa vad vi går för. Vi behövde bli tuffare, mer alerta och att jobba metodiskt hela tiden.

Det såg länge ut som att ni skulle inkassera den första förlusten men ni fick utdelning i matchens sista kvart.
Var det resultatet av ytterligare förändringar eller var det tillfälligheter som avgjorde till er fördel?

Precis som jag nämnde ovan så hade vi tryckt på att spela färdigt hela matchen och åtminstone vara nöjda med 45 minuter av matchen i halvtidsvilan när vi sedan skulle åka därifrån.

Vi var ett helt annat lag på plan i andra halvlek där vi gjorde precis det vi förväntar oss av varandra. Då börja vi känna igen många av spelarna och vårt arbetssätt igen. Det var verkligen som natt och dag om man ska jämföra första halvlek med den andra.

Vi valde även mot slutet att börja spela lite mer rakt och även några byten kom i samband med detta. Samtliga spelare som gjorde inhopp presterade bra, i samband med att de spelarna som också fått förtroendet från start steppade upp ordentligt i andra halvlek.

Så det är väl en kombination helt enkelt, en del taktiska förändringar i samband med att spelarna höjde sig ordentligt gjorde att vi kan vara nöjda med andra halvlek rent spelmässigt.

2-1 målet gjordes av Berkant Yildiz en ny spelare från Karlstad BK. Vad kan du berätta om honom?
Berkant spelar som toppforward och är född 2001. ”Berko” anslöt från KBK inför denna säsong och är verkligen en riktig målgörare. Han har framförallt en spetsegenskap och det är hans speed.

Under matchen och ju längre den led mot sitt slut så kände vi att vi behöver göra mål. Vi hade en del lägen att kunna sätta dit den men det ville sig inte riktigt. ”Berko” är som nämnt en målgörare och det var egentligen inte så mycket att tveka på. Hans uppgift var att näta, vilket han också gjorde.

Fyra omgångar spelade. Hur är läget med skador i truppen?
Vi ligger väl rätt bra till får jag säga. Senaste hemmamatchen åkte Melker på en tackling där han landade lite illa och bröt nyckelbenet. Han kommer tyvärr att vara borta minst 2 månader.

Sedan tidigare så har Jesper Johansson (MV) opererat sitt knä i januari, för korsbandsskada och rehabiliterar sig just nu.

Guilin ”Gille” Nsengiyumva drog till hälsenan i februari och även han, precis som Jesper kommer vara borta från fotbollsspelande en längre period.

Eric Payton har haft en problematik med sjukdomar och undersöker just nu vad det kan vara. Vi hoppas att det kommer fram några svar snarast så att han kan äntra planen med fotbollskorna på!

I övrigt är de 20st andra i truppen hela!

På annandag påsk möter ni Karlslunds IF på soliga Klasmossens IP. Motståndarna har verkligen blandat resultaten i inledningen av serien.
Vilka positiva saker tar ni med er från den senaste matchen och vad behöver ni förbättra ytterligare?

Mycket skönt att vi har beställt sol tills på måndag! Ypperligt tillfälle att sig till Klasmossen och njuta av lite fotboll!

Vi behöver framförallt öka vår prestation över 90 minuter. Hittills har vi vart nöjda med antingen första, eller andra halvlek och emellanåt stunder av vårt spel under matcherna. Vi vill göra en bra prestation över 90min och inte bara 50-60min.

Det vi tar med oss från senast är givetvis en upphämtning och rejäl höjning av vårt spel under andra halvlek! Spelarna visar upp både en moral fysiskt i att ge allt men också mentalt i att hämta upp, återigen ett underläge, och slutligen få med sig poäng.

Tränarna har ordet