David inför Umeå FC (12/5)

Senast blev det en seger mot Sylvia med knappa 3-2 sedan motståndarna lyckats göra två mål alldeles i slutet av matchen. Sju av nio möjliga poäng på nio dagar är en riktigt bra utdelning.

Nu väntar en ny svår bortamatch, Umeå FC. Carlstad United har haft otroligt svårt borta mot Umeå genom åren. Nu hoppas vi alla på ett trendbrott i detta fall.

Nedan en intervju med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Den följs sedan av lite information om lördagens motståndare.

David inför matchen

Borta mot Vasalund hade ni ett stort bollinnehav men problem med att luckra upp motståndarnas försvar. Är detta ett scenario som upprepar sig, d.v.s. övertag i spelet mot en försvarorienterad motståndare?
Är det någon skillnad jämfört med förra säsongen?

Jag tycker ändå att det hittills har varit så att de flesta lagen har velat driva på spelet med ett eget bollinnehav, snarare än ligga lågt och bara kontra. Samtidigt så har vi ofta tryckt ner motståndarna lågt i banan med vårt bollinnehav.

Det är väl inga större skillnader mot förra året egentligen, mer än att lagen är mer noggrann i sitt försvarsspel än tidigare, som jag upplever det i alla fall.

Vasalund tog ledningen tidigt i matchen efter en snabb spelvändning.
Leder ivern att skapa egna målchanser att man blir mer sårbar för kontringar och måste det vara så?

Jag tror det mer beror på vårt sätt att spela anfallsfotboll, där vi använder många spelare högt upp i banan. Just den här kontringen var inte särskilt snabb. Vi hittade hem i våra positioner med var inte riktigt vakna på en djupledsboll som kom in bakom vår backlinje.

Ni har talat mycket om vikten att själv kunna styra tempot i matcherna.
Hur har det sett ut så här långt?

I de flesta matcherna så har det varit bra, men kanske undantaget en period mot BK Forward samt sista trettio mot Akropolis då vi alldeles för enkelt gav bort bollen och fick inga oss åt försvarsspel.

Man brukar säga att en poäng borta och tre hemma är ett recept som är framgångsrikt. Känner ni att det var två förlorade poäng mot Vasalund?
Nej det tycker jag väl inte. Vi kunde gott ha vunnit matchen, men kunde lika gärna ha förlorat den, så det känns väl ändå som ett ok resultat ur den bemärkelsen. Vi hade ett stort övertag i bollinnehav men skapade för lite sett till det.

Nästa match var mot Sylvia där ni tog befälet direkt och hade en klar ledning efter 50 minuter. Vad är ni mest nöjda med i ert spel fram till slutet av matchen?
Jag tycker att vi gör en bra prestation nästan hela matchen genom, där framförallt första 60-65 är riktigt bra. Vi varierade vårt anfallsspel mellan ett tålmodigt och metodisk spel, och ett mer direkt kontringsspel, något vi tycker vi saknat de senaste matcherna.

Vi följde också vår matchplan på ett mycket bra sätt och gjorde det vi sagt vi skulle göra i pressen likväl som i anfallsspelet.

En konstig klyscha i hockeysammanhang är att ”det värsta som finns är att leda med 3-0”. Vad var det som hände med er och ert spel under matchens sista tio minuter?
En jättekonstig kommentar det där, haha. Jag leder otroligt mycket hellre med 3-0 än 1-0, alla dagar i veckan, för att inte säga att ligga under!

I den här matchen var det egentligen inte så mycket som hände strukturellt. Med några få minuter kvar slappnade vi av, slutade ta jobbet i försvarsarbetet och då gjorde de 3-1.

När de direkt efter det gjorde mål på en inläggsfrispark, vilket ju kan hända i en match, så tappade vi nerverna och blev väldigt stressade över det faktum att tre poäng kunde rinna oss ur händerna.

Jag tror alltså att det handlade om att vi räknade matchen som avgjord, inte tog det hundraprocentiga jobbet, vilket är oacceptabelt, och släppte in dem i matchen. Snarare det än att de forcerade. En viktig läxa att ta med oss för framtiden helt klart och skönt att vi kunde reda ut det.

Segern mot Sylvia innebär att ni har tagit sju av nio möjliga poäng på åtta dagar. Hur verkar det täta matchandet har tagit på spelarna?
Några problem att växla mellan gräs och konstgräs under en så kort period?

Nu har ju alla de tre matcherna varit på konstgräs. Faktum är att vi bara spelat en gräsmatch än så länge, den hemma mot Sollentuna.

Det har tärt lite på dem. Jag tror det är lätt att underskatta hur mycket en bussresa på totalt 8-9 timmar tar på kroppen och återhämtningen. Vi hade ju även två raka bortamatcher med bara några dagar emellan och det hjälper ju som sagt inte till.

Rent generellt är spelarna pigga och fräscha igen, men vi fick ju två skador i Bilos och Alexis.

Vad gör ni tränare för att ödmjukheten, hos spelarna, ska finnas kvar inför varje match trots den poängrika inledningen av serien och det positiva spelet?
Det är något som vi jobbar med dagligen, oavsett om det gått bra eller dåligt. Fokusera på vad vi gör här och nu, varje dag.

Gör vi det och gör det på rätt sätt, så kommer vi vinna matcher över tid. Fokus på prestationen och de beteenden vi vill visa upp.

En annan viktig del är analysen av prestationen, var det verkligen så bra (eller dåligt) som vi upplevde det? Hur kan vi göra det bättre? Vad behöver vi göra oftare? Osv.

”Micha” och Bilos var inte med mot Sylvia. Hur är statusen på dem?
Micha har haft en liten känning i låret som vi, med tanke på det täta matchande och vad hans position kräver rent fysiskt, valde att rehaba. Han beräknas vara med i helgen mot Umeå.

Bilos däremot fastnade i konstgräset mot Vasalund och vred till knät. Prognosen där är lite svårare, det rör sig om en påverkan på menisken och det tas lite dag för dag på honom för att fastställa rätt rehab-metod. Men som det ser ut så kommer han vara borta allt från några veckor fram till efter sommaren.

Vi låter undersökningarna och rehab göra sitt och så tar vi det när vi vet mer vad som behöver göras.

Nu ska ni åka norrut för att möta Umeå FC.
Är det buss till Stockholm och sedan flyg som gäller?

Det stämmer, buss till Arlanda, flyg upp och sedan samma väg tillbaka.

Umeå har verkligen blandat resultaten denna säsong. Traditionellt har CU haft svårt för Umeå. I höstas förlorade ni med 1-2 borta. 2016 och 2017 blev det 0-0 i båda bortamatcherna.
Vad är det som gör att Umeå är så svåra att möta på bortaplan?

Först och främst är det ett bra lag som är väldigt bra på hemmaplan. Sen spelar den långa resan in lite också. Men främst är det att det är ett bra lag som oftast ligger med högt upp i tabellen.

Umeå har blandade insatser i årets serie efter en resultatmässigt bra försäsong. Vilken typ av match förväntar ni er på Umeå Energi Arena?
De har visat upp en stor flexibilitet i matcherna hittills. Justerat delar offensivt och defensivt mellan matcherna för att få ut maximalt mot det givna motståndet.

Vi förväntar oss en matchbild där de vill störa oss i vårt anfallsspel och utnyttja sina snabba offensiva spelare för att såra oss.

Trots tre bra insatser i rad, vad behöver ni förbättra för att kunna få med er poäng från Umeå?
Först och främst måste vi spela färdigt hela matchen. I övrigt ska vi fortsätta jobba på, vi vet var vi vill och var vi är på väg.


Om Umeå FC

Säsongen 2018
Förra säsongen slutade Umeå femma i serien och fem poäng efter Carlstad United. Lagen vann sina respektive hemmamatcher, CU med 3-1 och Umeå med 2-1. Umeå plockade nio poäng mer hemma på Umeå Energi Arena än på bortaplan.

Den interna skytteligan vanns av Alexis Bbakka(nu i CU) med elva fullträffar medan den notoriske målskytten Simon Mårtensson gjorde nio mål. Den sistnämnde har nu avslutat sin elitsatsning efter tio säsonger i klubben.

Varningsligan toppades av Dillan Ismail med sju gula kort. Han spelar numer i Dalkurd. Näst mest varnade var offensive mittfältaren Emmanuel Yeboah med sex varningar.

Försäsongen 2019
UFC mötte tre seriekonkurrenter och vann samtliga matcher. För övrigt så mötte man lag från lägre division. Seif Kadhim och Deniz Yaldir höll sig framme när det gäller målskyttet.

Förändringar i truppen
Man har ca 12 nya spelare i truppen denna säsong. Åtta av dem har figurerat i startelvorna under denna säsong: Målvakten Viktor Frodig(Gefle IF), mittbackarna Omar El Baad (SC Cambuur – Holland) och Andrew Jean-Baptiste (Terengganu II – Malaysia), högerbacken Nicklas Raaholt (Asker – Norge), mittfältarna Stefan Lindmark (Team TG) och Deniz Yaldir(Konya Anadolu Selçukspor – Turkiet) och Samuel Kroon(Nyköpings BIS) samt anfallaren Isaac Boye (Örebro SK – lån).

Yaldir har även spelat i Sirius, Sollentuna, Gamla Upsala och Karlslund. Jean-Baptiste känner vi igen från hans tid i Nyköpings BIS (2016-2017). Mittfältaren Stefan Lindmark har tidigare spelat i IK Brage, Dalkurd, Kongsvinger och Kvarnsveden.

I serien
UFC har inlett säsongen med tre vinster och två förluster. Dessutom fick man hemmamatchen mot Vasalund uppskjuten p.g.a. flygstrejk. Detta innebär att man har nio poäng som räcker till en sjätteplats, fem poäng bakom CU.

I den senaste matchen (seger 2-1 borta mot Forward) visade man verkligen skicklighet och kämpaglöd när man lyckades försvara en ledning och bärga segern trots att man spelade med tio man i 39 minuter.

Laget gör flest mål i de andra halvlekarna, främst direkt efter pausvilan. Bakåt släpper man in de flesta målen (sex av åtta) under matchernas sista halvtimma.

Så här långt leder anfallaren Isaac Boye skytteligan med tre mål, tätt följd av Anton Eriksson(2). Eriksson har ögonen på sig från flera klubbar högre upp i seriesystemet. Förra säsongen tränade han bl.a. med Örebro SK och GIF Sundsvall. Eriksson ingår också i P18-landslaget som ska kvala till EM i höst. Frågan är om han inte byter klubb under sommaruppehållet.

Varningsligan toppas av Deniz Yaldir, Aurélien Norest och Emmanuel Yeboah med två gula kort vardera. Mot Carlstad United är Andrew Jean-Baptiste avstängd efter sina två gula kort mot BK Forward senast.

Startelva
Startelvan har varit ganska stabil så här i inledningen av serien. Nio spelare har startat i minst fyra av matcherna. Senast mot BK Forward(seger 2-1) startade man så här(4-2-3-1):
1.Viktor Frodig –
4.Adel Ziarat, 2.Omar El Baad, 35.Andrew Jean-Baptiste, 3.Jens Stigedahl –
6.Stefan Lindmark, 5.Aurélien Norest –
14.Deniz Yaldir, 20.Emmanuel Yeboah, 11.Samuel Kroon –
18.Isaac Boye

Jämfört med den näst senaste matchen(förlust med 1-3 mot Akropolis) var Omar El Baad tillbaka som mittback och Aurélien Norest startade på det centrala mittfältet istället för Anton Eriksson.

Eftersom mittbacken Andrew Jean-Baptiste är avstängd på söndag så kan det bli så att Ziarat tar ett kliv in, och spelar mittback, medan Nicklas Raaholt kommer in som högerback. Så gjorde man mot Akropolis(1-3) när Omar El Baad saknades.

Mest inbytta spelare återfinns i den offensiva trion Seif Kadhim(3), Anton Eriksson(2) och Emmanuel Yeboah(2).

Tidigare möten
Lagen har möts hela tolv gånger genom åren. Poängen är något så när jämnt fördelade men det som sticker ut är att CU endast har vunnit en av sex bortamatcher.

2015 lyckades CU vinna med hela 3-0 efter mål av Valon Gashi(nu i IK Oddevold), Oscar Lander(nu i FBK Karlstad) och Bastian Rojas Diaz (nu i Karlstad BK). Tre möten i Umeå har slutat med kryss.

Tränarna har ordet