U19: Jesper om läget inför derbyt mot Degerfors

En period med många matcher på korttid. U19-laget har fått en riktigt bra start på säsongen och man är med och slåss i toppen av tabellen.

Hemsidan har ställt lite frågor till U19-lagets tränare Jesper Swedlund.

Två matcher att avhandla. Ni mötte först seriens bästa lag, IFK Haninge. Vilken var er matchplan och hur tycker du att den fungerade?
Den fungerade väldigt bra första 15-20 och fortsatt bra under första halvlek även om Haninge efter ca 15min biter sig in mer och mer i matchen.

Vi ville vara kompakta och stänga till centralt defensivt vilket vi lyckades bra med, framåt ville vi ställa till oro för deras ytterbackar. Vår offensiva del fungerade inte särskilt bra under andra halvlek då det kändes som vi hade svårt att vara tålmodiga i vårt spel. Vi ville gärna hota tidigt. Självklart möter vi också ett lag som gör det svårt för oss.

I helhet fungerade den bra, och vi gör en bra prestation över 90min. Men för att kunna göra den ännu bättre behöver vi behålla intensiteten och tålamodet som vi har första 15 över hela matchen.

Matchens enda mål gjorde Haninge i den 64:e minuten.
Hur var målchanserna fördelade om man ser till hela matchen?

Skottkartan visar att Haninge har 13 skott och vi 11 skott, så det var en jämn tillställning på Klasmossen mellan två väldigt bra lag. En uppfattning såhär i efterhand är att Haninge hade några hetare chanser än vad vi hade, men att vi skapade ungefär jämlikt med målchanser.

Om du fick spela om matchen, vad skulle du ändra på?
Jag skulle vilja att vi hotade mer vid deras ytterbackar som vi hade pratat om, och att vi inte slår av på takten. Vi skulle kunna förhindra att Haninge får komma in i matchen. Jag önskar givetvis att vi skulle kunna bli mer effektiva framför mål.

Det är bitar vi ständigt jobbar med och säsongen är lång, det som är viktigt är att vi fortsätter ta steg i rätt riktning både som kollektiv med också individuellt.

Vilka positiva saker tar ni med er trots årets första förlust?
Trots förlusten är vi ändå nöjda, vi gör en bra prestation samtidigt som vi möter ett bra lag. Första 15 är vår bästa del i matchen, jag vill också ta med vår inställning och vilja att löpa för varandra samt att ta ”grisjobbet”.

Sedan reste ni österut för att möta Nyköpings BIS som ligger sist i serien. Var det svårt för spelarna att få rätt fokus när man ska möta ett lag från nedre delen av tabellen?
Ja, det tror jag. Det är en tendens som vi haft med oss länge, att vi har svårt att trumma på mot lag som vi tabellmässigt är bättre och det kan kosta oss dyrt.

Denna gång lyckades vi hålla tillbaka men jag tycker inte vi är värda 3 poäng i matchen mot Nyköping, jag tycker inte ens vi är värda 1 poäng.

Däremot tycker jag att Felix Ernstson, vår målvakt, är värd 3 poäng. Han gör återigen en otrolig match. Vi, laget – har honom att tacka för att vi fick resa hem med 3 poäng.

Ett tidigt ledningsmål i den femte minuten, men vad hände sedan?
Ja, vi inledde matchen ganska intensivt men märkte väl också av att det var en match vi borde vinna rätt simpelt. Vi började slarva, vi avviker från matchplanen, vi hade ett lågt tempo i det vi utförde och vi lät Nyköping göra vad dem ville på planen.

Vad skiljde insatsen mot Nyköping mot den ni stod för mot Haninge?
Inställningen, helt klart. Det kändes som att vi själva ansåg oss vara jävligt bra, men ställer vi ut skorna på planen är vi inte bättre någon annan.

Du gjorde tre ändringar i startelvan inför matchen mot Nyköping. Chedi Fatnassi startade för första gången.
Berätta mer om denne spelare. Vart spelade han tidigare och när kom han till CU? Vilka är hans styrkor? Vilken roll hade han i matchen?

Chedi kom till CU för ett tag sedan, när de spelarna som är födda 2000 var ett U17. Chedi är en central mittfältare med en stark löpkapacitet och bollvinnare.

Dessutom är han både en person och spelare som sprider väldigt mycket glädje kring sig, något som är oerhört viktigt både i omklädningsrummet men också på planen.

I matchen spelade Chedi på det centrala mittfältet!

Jämfört med de andra lagen i den övre delen av tabellen har ni gjort minst antal mål trots att ni har spelat fler matcher än de andra lagen.
Är ni dåliga på att förvalta målchanser, eller har ni svårt att skapa dem, och hur ska ni råda bot på detta?

Vi skapar faktiskt ganska många målchanser under matcherna, så svaret får ju givetvis bli att vi inte förvaltar våra målchanser. Vi behöver såklart jobba med avslutsfasen, och jag personligen tror att det kan handla om både glädjen att göra mål, vi måste älska att göra mål!

Sedan kan även självförtroendet och de psykologiska aspekterna spela roll. Spelar vi hellre bollen till en lagkamrat än att göra mål?

Vi behöver titta på vad det är som gör att vi inte är så effektiva som vi önskar.

Nu får ni elva dagar innan nästa seriematch. Kommer detta speluppehåll perfekt, med tanke på sjukdom/skador, eller hade ni velat spela redan på lördag? Använder ni tiden till att ”gnugga” på något speciellt?
Det kommer ganska lägligt efter tätt matchande med 3 matcher på 7 dagar. Spelarna har en tuff period med mycket i skolan och som sker i deras liv. Lite mer än hälften av laget tar studenten om ca 1 månad.

Det kan göra att de känner sig ganska fräscha rent fysiskt, men med många matcher och taktiska direktiv samt en drös med uppgifter som behöver genomföras i skolan kan den mentala belastningen bli rätt hög.

Vi tar lite längre ledighet över torsdag – lördag för att vara fräscha både fysiskt men då främst även mentalt. Några av spelarna från U19 är även med A-laget i DM så några matchas även där.

Nästa motståndare är Degerfors IF vilket alltså innebär ett värmlandsderby. Det blir bara två möten denna säsong eftersom varken CU eller Degerfors är med i DM. Hur kommer det sig?
Anledningen till att Degerfors inte är kan jag inte svara på, men för vår del handlar det mest om att vi inte tycker DM ger något i värde. Förra året gick vi direkt till final på grund av WO-vinster.

Det är att absolut kul att vinna matcher men vi vill ha något större i värde än det när vi spelar 28 matcher i serien och har även en försäsong på det.

Det är även bökigt att behöva planera in också ska matcher flyttas från och till, för att sedan sluta med just WO. DM för herrjuniorer behöver arrangeras bättre och få en högre status, kanske borde DM vara en direktkvalifikation till nästa års U19-serie istället för ett kval i november månad.

Vi ställde förfrågan till förbundet om vi kunde få delta i DM för seniorer men med tanke på att vårt A-lag spelar där så var det inte möjligt. Nu mixar vi A-lagsspelare och U19-spelare i inledningen av DM, så det blir matchande även där.

Degerfors har seriens bästa målskillnad, dubbelt så bra som CU, trots två matcher mindre spelade. Detta beror inte bara på en effektiv offensiv utan även på ett tätt försvar. Vad kommer att vara extra viktigt i ert spel för att ni ska ta tre poäng på Klasmossen?
Degerfors producerade även väldigt mycket mål förra säsongen så ett kompakt försvar är en viktig aspekt för att göra en bra prestation. Sedan vill vi också kunna visa på att även vi kan vara effektiva.

Av största vikt är framförallt inställning, vilket jag inte hoppas ska vara ett problem i ett värmlandsderby.

Tränarna har ordet