David inför söndagens derby(19/5)

Nu är det dags för det länge emotsedda derbyt mellan Carlstad United och Karlstad BK.

Här är det på plats att påpeka att du kan köpa sittplatsbiljetter i förskott via Ticket Co för att sedan kunna komma in på Tingvalla IP betydligt smidigare. Matchen börjar 17.00 på söndag så se till att vara där i god tid eftersom risken för köbildning är överhängande.

Senast lagen möttes i seriesammanhang var i division 2 Norra Götaland säsongen 2014 då CU vann båda mötena. De två senaste säsongerna har laget mötts i DM-final och KBK har gått segrande ur striden vid båda tillfällena.

Nedan en intervju med Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Den följs sedan av lite information om söndagens motståndare.

David inför matchen

Än en gång visade det sig att Umeå på bortaplan är en tuff uppgift för CU. Givetvis är motståndet en förklaring till varför spelet blir som det blir men var ni kvar i bussen/flygplanet/omklädningsrummet när matchen mot Umeå drog igång?
Kanske lite, men när jag sett matchen igen så har jag förändrat min syn lite från det jag tyckte direkt efter matchen.

Vi är lite segstartade men kommer ganska snabbt in i det, men hotar som jag sagt tidigare alldeles för lite.

Vilka var direktiven till laget inför den andra halvleken?
Vi pratade mest om att bli mer hotande, och jobba med aggressivare press och vi vann då bollen tidigare och oftare högre upp i planen. Då fick vi också ett större tryck.

Är CU på den nivå att spelet inte ska påverkas om fyra spelare från senaste startelvan saknas?
Tror det det är få lag i Sverige som inte skulle bli påverkade av det. Utöver det saknades ju även MIcha och Bilos som spelat mycket inledningsvis. Tycker ändå att vi strukturellt hanterar det ganska bra, men igen, hotar för lite.

Den officiella statistiken visar på få hörnor på CU. Ska man ta det som ett tecken på att ni inte var tillräckligt ”vassa” runt motståndarnas straffområde?
I den här matchen absolut. Framförallt att vi var högt upp med bollen utan kontroll alldeles för sällan, även jämfört tidigare matcher. Vi blev för baktunga.

Samuel Palenius fick göra sina första 20 minuter i division 1. Var det ett ”rakt” byte med Joel eller fick Samuel en annan roll på planen?
Ja jättekul för Samuel, en högintressant spelare för framtiden. Det var nåt så när rakt, men när vi plockade av Joel flyttade vi upp Erik Nilsson ett steg och lät Samuel ligga i sin vanliga centrala mittfältsposition.

Oscar Danielsson har startat samtliga matcher dsenna säsong men nu valde ni att byte in honom i andra halvlek. Vad var tanken med detta?
Oscar låg nedbäddad med halsont hela veckan och vi var glada att ens få med honom på bänken. Så det var anledningen, han var inte i form att starta.

”Micha” var tänkt att göra comeback mot Umeå men så blev inte fallet. Bakslag eller bara en säkerhetsåtgärd?
Säkerhetsåtgärd. Det var gränsfall han kunde åkt med men då ville vi inte riskera något och han är nu i fullt spel igen.

Nu väntar en match mot Karlstad BK.
Finns det en risk att det är för mycket fokus på denna match? Den är ju trots allt bara en av trettio.

Det är klart att det blir mycket fokus på den här matchen. Samtidigt är det precis som du säger, en match av 30. Vi behöver fortsätta fokusera på det vi ska göra i matchen, även om det såklart finns ett inslag av prestige som kanske saknas i andra matcher.

SMHI förutspår regn fram till lunch på söndag, följt av uppsprickande molntäcke. Hur påverkas Tingvalla av regn? Blir det tungsprunget?
NU ser det ganska bra ut. Lättare regn på förmiddagen och sedan uppehåll. Det kommer göra mattan gott. Det kommer att gå att spela fotboll där på söndag helt klart.

Förra säsongen drog mötet CU-VSK 1320 åskådare och mycket pekar på att det blir än fler på söndag.
Vilken skillnad är det för ledare och spelare att spela inför 4-5 gånger fler åskådare än i vanliga fall?

Det är såklart mycket roligare att spela inför en större publik. Samtidigt, när matchen väl är igång så tänker man nog inte så mycket på det. Men vi hoppas och tror att det kommer mycket folk och det ser vi fram emot att spela inför!

Numer kan man ”scouta” alla motståndare genom att, via ettanplay.se, se deras tidigare matcher.
På söndag handlar det om ett möte mellan två lag som känner varandra ganska väl ändå. Betyder det att det riskerar att bli ett ganska låst och försiktigt spel?

Jag kan inte svara för hur KBK agerar i sin scouting, men vi angriper den här matchen på samma sätt som alltid.

De flesta lagen lägger mycket tid på scouting så där tror jag inte det blir så annorlunda på söndag. Sen känner ju många av spelarna varandra lite bättre än hur det brukar vara i en vanlig match.

Första derbyt i seriespel sedan 2014. Med vilken känsla kliver ni ut på Tingvalla IP på söndag?
Det ska bli fantastiskt roligt! Spännande match mellan två bra lag och förhoppningsvis inför storpublik. Vad kan man inte älska med det?!

Om Karlstad BK

Säsongen 2018
Karlstad BK vann div 2 Norra Götaland i överlägsen stil. Endfast en förlust och hela 69 poäng. Victor Edvardsen fick dela segern i skytteligan med sina 25 fullträffar medan Oskar Alvers vann den interna varningsligan med sex gula kort.

Förändringar i truppen
Bland nyförvärven har fem spelare gått in i startelvan. Det handlar om målvakten Oscar Jonsson(Djurgårdens IF), försvararna Stefan Zarkovic(Gefle IF) och Kardo Aso(norrby IF), mittfältaren Andreas Bellander(IK Frej) och anfallaren Liridon Selmani(IK Oddevold).

Truppen innehåller ett antal spelare med förflutet i Carlstad United: Stefan Jadnert(121 seriematcher), Bastian Rojas Diaz(222), John Stenberg(60), Sebastian Bellander(44) och Sherwan Baderkhan(35)

I serien
KBK ligger på sjätte plats, två poäng och fem mål bakom CU. Man har seriens bästa defensiv med endast fem insläppta mål på sju matcher. Å andra sidan har man bara gjort sju mål.

Mesta målskyttar är anfallarna Liridon Selmani och Victor Edvardsen med två fullträffar vardera. Bastian Rojas Diaz och Selmani har två varningar vardera.

KBK har bara förlorat en match(Akropolis borta) och har tagit två tunga trepoängare mot presumtiva topplag som Umeå FC och FC Linköping City. Man har ”nollat” sina motståndare i fyra av sju matcher.

Startelva
Sett till de fem senaste matcherna är det tio spelare som har startat i minst fyra av dessa.

Målvakt: Oscar Jonsson
Försvarare: Sebastian Bellander, Stefan Zarkovic, Kardo Aso
Yttermittfältare: Oskar Alvers
Centrala mittfältare: Andreas Bellander, Bastian Rojas Diaz, Agon Beqiri
Anfallare: Victor Edvardsen, Liridon Selmani

Stefan Jadnert och Daniel Henriksson har alternerat som yttermittffältare.

Mest inbytta spelare är Oliver Kåhed och Suleman Zurmati.

Tränarna har ordet