David inför matchen mot Sandviken(9/6)

Efter en helg med bara en poäng av sex möjliga gäller det för Carlstad United att ”steppa upp” inför bortamatchen mot Sandviken.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om söndagens motståndare.

David svarar

Två matcher förra veckan med två olika matchbilder. Hade det bara med motståndet att göra eller skiljde sig er egen insats åt?
Matchbilden var båda ganska lika på ett sätt. Vi hade väldigt mycket boll i båda, men skillnaden låg i hur motståndarna agerade både offensivt och defensivt samt hur vi agerade.

Motståndet spelar såklart in, framförallt deras arbetssätt. Rynninge låg väldigt lågt och kompakt och ville kontra medan Linköping vill gå i press och vinna boll tidigt och även driva ett eget anfallsspel. De skillnaderna gör att matcherna blir olika.

Sen var det stor skillnad på vår egen insats. Vi har två perioder i matchen mot Rynninge som är bra, i övrigt gör vi en riktigt dålig insats arbetsmässigt och då blev spelet därefter. Vi var betydligt mycket bättre mot Linköping.

Mot Rynninge hade ni full kontroll redan från start. Sedan fick man en känsla av att tempot och intensiteten försvann.
Saknas det en pådrivare på planen som, genom att höras och sitt sätt att agera, rycker upp de andra spelarna till rätt nivå?

Vi inledde bra, båda halvlekarna egentligen. Men sedan kändes det som att vi tog alldeles för lätt på uppgiften och sänkte vårt fokus och vår noggrannhet, vilket är oacceptabelt.

I den här matchen saknades det en pådrivare helt klart. Samtidigt är det inte en spelares ansvar att vi driver på det vi ska göra, det ansvaret ligger hos varje individ. Att släppa över det på en eller två personer är att gömma sig.

Fyra dagar senare var det ett annat United som gick ut på planen mot Linköping. Hur kunde matchbilden bli så olik den mot Rynninge?
En viss del av det är motståndet, ”it takes two to tango” som man säger. Som jag sa tidigare vill Linköping driva tempot både offensivt och defensivt och då blir det per automatik en mer öppen och fartfylld match.

Men igen, den stora skillnaden var vad vi stoppade in i matchen. Mot Linköping jobbade vi hårt hela matchen, var noggranna och fokuserade, och spelade därmed mycket bättre.

Vad var den viktigaste orsaken till att ni skapade så många målchanser och vann hörnstatistiken så överlägset?
Vi lyckades bra i den taktiska delen och hittade de ytor vi ville komma åt i matchen. Kombinerat med en hög arbetsinsats och fart i bollen och fötterna gjorde att vi kom till väldigt mänga fina lägen där flertalet ska vara mål.

En dryg tredjedel av serien är spelad.
Vilken är er bästa respektive sämsta insats så här långt, och varför?

Vår sämsta insats är den mot Rynninge. Av den enkla anledningen att vi inte levde upp till de förväntningar vi har på varandra i matcherna gällande agerande och prestation.

Vår bästa beror ju på vad vi ska värdera, men som helhet och kollektivt tycker jag nog att var mot Linköping. Vi har gjort andra bra matcher också, men den sticker ut lite när vi också värderar motståndet.

En spelare är långtidsskadad, en på landslagsuppdrag, några spelare med små skador, tre spelare med två varningar och sju matcher(på 30 dagar) kvar innan sommarvilan.

Påverkas ert sätt att spela rent allmänt av detta eller är det bara relaterat till vilka som står för motståndet i nästa match?
Lite påverkas det alltid vilka som är med. Grunderna är oftast de samma men vi kan göra små justeringar i delar av vårt spel beroende på vilka som är tillgängliga.

Men allt fokus ligger på nästa match, har vi sen frånvaro i matchen efter så har vi det och får anpassa efter det.

I lokalpressen spekuleras det om andra klubbars intresse av Alexis Bbakka redan under sommarens transferfönster.
Finns det en handlingsplan om så skulle vara fallet?

Det har gått fort med Alexis kan vi lugnt säga. Landslagsuttagen för första gången och ett namn med stora spekulationer kring.

Vi hoppas såklart att få behålla honom året ut, och i dagsläget finns inget som tyder på något annat. Självklart jobbar vi ändå med vad vi gör om han, eller någon annan, försvinner av en eller annan anledning.

På söndag är det dags att möta ett av de förhandstippade topplagen, Sandvikens IF med skytteligaledaren Leo Englund, på klassiska Jernvallen. Hur känns det inför den uppgiften?
Det känns bra. Det kommer igen bli en tuff och tät match mot ett lag med stor individuell skicklighet och ett välfungerande kollektiv.

Är det bara noggrannhet, med tanke på snabba spelvändningar med Englund, som är viktigt eller finns det fler egenskaper som ni måste visa för att kunna få med er poäng hem?
Noggrannhet är en stor del i det såklart, men framförallt behöver vi hålla den intensitet och arbetskapacitet vi visade upp mot Linköping.

Sandvikens IF

Säsongen 2018
SIF slutade sexa i serien, nio poäng bakom CU. Meste målskytt var Emil Bellander med sina 13 fullträffar. Två var Marcus Hägg med 6 mål.

Varningsligan vanns av Olof Mård med fem gula kort och han följdes av en trio med fyra varningar.

Truppförändringar
Sex av nyförvärven har varit med i kampen om platserna i startelvan.

Det handlar om mittbacken Samuel Gussman(Gefle IF), de centrala mittfältarna Yannick Mukunzi(Rayon Sports FC – Rwanda, lån) och Emil Engqvist(FC Gute), yttermittfältarna Moonga Simba(Karlbergs BK) och Naeem Mohammed(Tamela Utrecht Football Academy – Ghana, lån) samt hyperfarlige anfallaren Leo Englund(Skellefteå FF).

Den inlånade mittbacksbackupen Samuel Svenlén(BP) har ännu inte fått göra debut för Sandviken.

I serien
Sandviken på tredje plats med samma poäng och målskillnad som Carlstad United. På hemmaplan har laget tagit 10 av 15 möjliga poäng.

Nye anfallaren Leo Englund(Skellefteå FF) leder hela seriens skytteliga med sina tio mål. Förra årets skyttekung Emil Bellander har gjort tre mål.

Laget har fyra spelare som ligger på två varningar. Yannick Mukunzi ståtar också med en utvisning så han får anses ha ledningen i ”busligan”.

Målmässigt är man klart starkast under sista kvarten och i första halvlekens andra hälft. Man släpper in flest mål i kvarten direkt efter pausvilan

Senaste matchen
I söndags gästade Sandviken Vasalund på Skytteholms IP. Matchen slutade salomoniskt nog 1-1 efter en mållös första halvlek. Rent statistiskt hade Vasalund flest avslut medan Sandviken hade flest hörnor.

Hemmalaget ansåg efter matchen att resultatet inte speglade matchbilden. Man menar att Vasalund, med bättre avslut och lite tur(!), skulle ha vunnit matchen. Sandvikens målvakt Tim Markström och vänsterbreddaren Moonga Simba fick beröm

Statistisk startelva
Hela tio spelare har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna. Detta trots skador och sjukdom.

Stommen består av:
Målvakt: 25.Tim Markström

Försvar:
05.Samuel Persson
04.Samuel Gussman
23.Olof Mård
22.Jimmy Hansson

Mittfält:
12.Samuel Naiwo
11.Rasmus Lindgren
06.Yannick Mukunzi
18.Naeem Mohammed

Anfall:
09.Leo Englund
15.Jacob Hjelte

Övrigt:
Yttermittfältaren 14.Moonga Simba har ersatt Naeem Mohammed respektive Samuel Naiwo i de två senaste matcherna.

Mot Vasalund gick nye 17.Emil Engqvist(FC Gute) in på det centrala mittfältet istället för Yannick Mukunzi

Kuriosa

Skadelistan

Sandviken har drabbats av ett antal allvarliga skador inför och under denna säsong. Mittbacken Gustav Thörn är knäskadad och borta resten av säsongen. Anfallaren Marcus Hägg har opererat sitt knä och får också sikta in sig på säsongen 2020.

Mittfältaren Viktor Nordin har en fotskada och anfallaren Emil Bellander har fått en smäll på sin, sedan tidigare, opererade häl. Dessutom har försvararen/mittfältaren Jonathan Hellström en lårskada.

Yttermittfältaren Samuel Naiwo råkade ut för en hjärnskakning mot Linköping men fanns åter med i laget senast mot Vasalund.

Målvaktsfamilj
Namnet Markström kanske känns igen.

Anders Markström vaktade målet i Hammarby IF under 1980-talet. Han är nu assisterande tränare för Sandvikens damlag. Hans ene son, Jakob Markström, är ishockeymålvakt och tillhör NHL-laget Vancouver Canucks och den andre sonen Tim vaktar således målet i Sandvikens herrlag.

Tim har även han vaktat målet i Hammarby och dessutom i Umeå FC och IK Brage.

Tidigare möten
Sandvikens IF och Carlstad United har möts fyra gånger i seriesammanhang och CU har vunnit tre av dessa möten.

Förra året vann CU med 3-0 på Jernvallen efter mål av Oscar Lander(nu i FBK Karlstad), John Junior(nu i IK Sirius) och Linus Almqvist.

Returen på Tingvalla slutade med 3-1 för CU. Denna gång var det André Jernberg, John Junior och ett SIF-självmål som noterades i protokollet. Sandvikens mål gjordes av Jacob Hjelte.

Tränarna har ordet