U19: Swedlund svarar

I lördags spelade U19-laget mot Athletic Eskilstuna. Ett lag som tidigare hade spelat jämnt med övriga topp-4 lag i serien. Två mål av Mohammed Lashkari räckte dock inte till seger utan det hela slutade 2-2 sedan AFC kvitterat med kvarten kvar av matchen.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-lagets tränare Jesper Swedlund om matchen och vad som väntar på lördag.

Målmässigt underläge efter dryga halvtimmen.
Hur var spelet i den första halvleken?

Det var faktiskt ganska bra får jag säga. Både AFC och vi ville spela en fartfylld anfallsfotboll efter marken, så det var mestadels riktigt bra kombinationsspel.

Jag tycker att vi för matchen, men skapar inte så heta chanser under första halvlek, vi har allt några halvfarliga målchanser – likväl som AFC hade.

Vi bjöd dock på ett mål där vi tenderar att bli ganska naiva och tar svåra beslut med boll, vilket gör att vi åkte på en omställning. Det fanns flera sådana situationer, som vi måste sudda bort. Det straffar sig hårt.

Kvittering till 1-1 strax före paus.
Fanns det något att ändra på inför den andra halvleken?

Vi ville slå ut deras press på ett mer effektivt sätt och ta snabbare beslut, samt flytta upp våra positioner i defensiven något. Vi hittade lösningar på detta och inledde andra halvlek väldigt starkt i vårt presspel.

Upp i ledningen efter 60 minuter. Andra målet på fast situation.
Fanns det några chanser till spelmål?

Ja, det ”hängde väl i luften” en aning. Vi hade ett stort tryck på AFC och borde väl egentligen gjort ytterligare fyra-fem spelmål i matchen. Straffen var ett resultat av det tryck, och alla chanser, som vi skapade.

Surt att släppa in mål med kvarten kvar.
Gick ni för seger i slutet av matchen eller stod AFC för spelet?

Vi gick för seger, men hade svårt att skapa de där riktigt klara målchanserna i slutet. AFC hade ett visst tryck fram tills sin kvittering och sedan blev det ett något chansartat spel från båda lagen.

Hur skulle du vilja beskriva er insats på det stora hela?
En bra prestation, framför allt i 70 minuter. Vi var tålmodiga, metodiska och jobbade hårt. Vi gjorde det vi skulle, vi var noggranna i bollbehandlingen och noggranna i våra defensiva positioner. Tyvärr satte vi inte våra chanser, för vi hade en hel del av den varan.

Nu har ni mött alla lag en gång.
Vilken är er bästa respektive sämsta insats så här långt, och varför?

Vår bästa insats var nog mot VSK om vi ska ta en hel match. Vi hade en hel del bra stunder mot Haninge, Degerfors och AFC också, men sett till hela matchen får det bli VSK.

Anledningen är så simpel som att vi följde vår matchplan och såg till att göra varandra bättre. Vi är, som jag har sagt tidigare, bäst när vi är tålmodiga och metodiska. När vi tar bra beslut och inte försöker krångla till det.

Vår sämsta insats står mellan Nyköping borta och Aspudden hemma. Anledningen är väl så simpel som att vi gjorde just tvärtemot vad vi förväntade oss. Rent krasst så hade vi en fruktansvärt dålig inställning i dessa matcher. Det är tråkigt såklart.

Degerfors och CU är de lag som har minst antal varningar bland lagen på den övre halvan av tabellen. Finns det rationell förklaring varför det är så? Beror det på lagens spelsätt?
Både ja och nej. Skulle jag se till vårt sätt att spela, där vi och Degerfors inte skiljer sig avsevärt mycket, så har vi ofta majoriteten av bollinnehavet i matcherna. Det innebär att vi hamnar i situationer där vi bollförande och inte behöver återerövra boll lika ofta. Det är väl min tanke kring det hela.

Lördagens motståndare, Syrianska FC, vann mot Athletic med klara 5-2(1-1) för en vecka sedan. Talar detta faktum för att ni får en riktigt tuff match på lördag?
Alla matcher är tuffa på sitt sätt såklart. Vi inledde mot Syrianska i premiären och premiärnerver kan spela sina spratt.

Syrianska, likt alla lag, har nu fått jobba en längre tid med sitt sätt att spela och känner sig förmodligen trygga i det. Man tittar på lösningar i olika delar för att få saker att fungera.

Vi behöver fortsätta gnugga vidare och utmana oss själva både på träning och match. Men en sak som alltid består är det hårda jobbet i 90min, och viljan att göra sin lagkamrat bättre.

Ni vann mot Syrianska med 2-0 i premiären.
Vad måste ni göra annorlunda/bättre denna gång för att kunna vinna igen?

Vi behöver glömma av resultatet i den matchen, fokusera på vår nya uppgift och ta oss an den som vilken annan match som helst. Vi har koll på hur Syrianska vill spela och vad de gjort för förändringar hittills.

Vi behöver vara fortsätt noggranna i allt vårt utförande, fokusera på prestationen och njuta av att spela fin fotboll.

Tränarna har ordet