David inför matchen mot Team TG (15/6)

En seger mot Sandvikens IF innebar att Carlstad United kom in i ”vinnarspåret” igen och bar med sig tre poäng hem till Karlstad.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om lördagens motståndare.

David svarar

Matchen mot Sandviken innebar andra raka matchen med bra spel och inställning från er.
Hur skiljde sig er insats mot Sandviken jämfört med den mot Linköping?

Prestationerna var ganska lika, vi var tålmodiga och metodiska i vårt anfallsspel och skapligt täta defensivt.

Vi skapade inte lika många klara målchanser och släppte till några fler än mot Linköping. Men på det stora hela är vår prestation bra i båda matcherna.

Sen som jag sagt många gånger förut, hur motståndarna agerar i sitt offensiva och defensiva spel har också påverkan på hur matcherna ser ut.

Sandviken reducerade i slutskedet av matchen och tryckte på för kvittering.
Är det då svårt att undvika att hamna för långt ner mot eget straffområde?
Finns det något man kan göra rent taktiskt, förutom att skicka bollen över sidlinjen och fördröja, för att reda ut sådana situationer?

Det bästa man kan göra är att behålla bollen inom laget. Men det är såklart lättare sagt än gjort.

Det är viktigt att vi fortsätter äga bollen som vi gjorde i större delen av matchen mot Sandviken, men vi blev lite försiktiga i vårt passningsspel och rörde oss för lite för att vara effektiva med bollen.

Ett par mindre bra bolltapp skapade lite problem i andra änden av planen och de fick ett visst tryck på slutet.

Förra säsongen erövrade ni många poäng i slutet av matcherna. I år har ni bara gjort ett mål under sista kvarten.
Är det resultatet av att ni, i år, oftare bevakar erövrade poäng istället för att försöka utöka ledningen?

Det stämmer med statistiken. Det som spelar störst roll tror jag är att vi i år haft ledningen när vi går in i sista kvarten i kanske 7-8 av de 12 matcher vi spelat och valt att spela lite mer säkert och bevakat.

Jämför det med förra året då vi i de flesta matcher vi gjorde mål sista kvarten låg under eller hade ett oavgjort resultat.

Ni gör väldigt många mål i inledning av de andra halvlekarna.
Är det bara tillfälligheter eller lyckas ni få utdelning på taktiska förändringar?

Det är svårt att säga att det är det ena eller det andra eller det tredje. Ibland har vi i paus sagt att vi ska göra på samma sätt som i första halvlek, ibland justerar vi något.

På lördag tar ni emot Team TG, som är i behov av poäng efter endast ett kryss på de tre senaste matcherna.
Kommer detta faktum att sätta prägel på matchen? På vilket sätt?

Alla matcher lever sitt eget liv.

Självklart vill de precis som vi ta alla tre poängen och kommer sälja sig dyrt, samtidigt som de precis som oss har 18 matcher kvar att spela. Serien avgörs inte åt något håll nu i helgen.

Alexis hamstring skada gjorde att det inte blir något spel i Afrikanska mästerskapen.
Hur svårt är det att bli av med denna typ av skada?
Har den förvärrats av matcherna mot Rynninge och Linköping samt Ugandas träningsläger?

Det svåra är att det är individuellt, och det gör att man måste vara väldigt noggrann med hur man återgår i träning och när. Det är olika för alla hur lång tid det tar.

Han var återställd till Rynninge och Linköping men drog upp det igen på lägret. Av vad jag förstått så tog man ingen hänsyn till att han kom dit med en tidigare skada och spelat två matcher på kort tid, vilket för mig är väldigt svårt att förstå.

Team TG

Säsongen 2018
Team TG slutade på elfte plats och slapp negativt kval med en poängs marginal. Laget var något (sex poäng och 13 mål) bättre hemma på Umeå Energi Arena än på bortaplan.

Segern i den interna skytteligan delades av mittfältaren Adam Chennoufi och Timothy McNeil(nu i CU) med tio mål vardera.

Varningsligan toppades av Stefan Lindmark (nu i Umeå FC) med sina åtta gula kort, tätt följd av Linus Marklund med sex varningar.

Truppförändringar
Av de spelare som har tillkommit denna säsong har fem stycken varit startspelare mer frekvent.

Denna kvintett består av innermittfältarna Erik Granat(GIF Sundsvall) och Måns Sundström(Täfteå IK), yttermittfältaren Sebastian Friman(Hudiksvall) samt anfallarna Fredrik Johansson(Täfteå IK) och Aaron Zahui Bazoukou(AFC Eskilstuna).

I serien
Team TG fick en tung inledning på seriespelet då man inledde med fyra raka förluster. Sedan svängde pendeln och man vann fyra av de fem nästkommande matcherna. På de tre senaste matcherna har man bara tagit en poäng så nu är det bara seger som räknas.

Laget ligger förnärvarande på elfte plats i tabellen, två poäng från negativt kval. Poängskörden har varit knaper och man tar lika många poäng borta som hemma. I den senaste matchen lyckades Team TG kvittera på övertid mot Karlstad BK vilket var en efterlängtad poäng.

De mest målrika kvartarna är minut 16-30 och 76-90. I dessa gör TG 8 av sina 14 mål men man släpper också in 13 av 20 mål.

Man har gjort 14 mål (2 av dessa är självmål av motståndaren). Meste målskytt är Linus Sahlin med fyra fullträffar.

Fyra spelare har dragit på sig tre varningar och två av dem, försvararen Patrik Boman och innermittfältaren Erik Granat, är enligt SvFF-statistiken avstängda på lördag.

Statistisk startelva
Hela tio spelare har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna. Två av dessa tio är dock, som sagt, avstängda på lördag vilket kommer att innebära omkastningar i lagdelarna.

Om man ska spekulera om startelvan så skulle den kunna bestå av följande spelare:

Målvakt: 01.Vladimir Sudar

Försvar:
02.Alhajie Drammeh
33.Jonathan Jonsson
35.Linus Sahlin
24.Linus Marklund

Ers:25.Ludvig Marklund

Mittfält:
14.Sebastian Friman
10.Adam Chennoufi
22.Måns Sundström
11.Mattias Lidberg

Anfall:
09.Fredrik Johansson
17.Aaron Zahui Bazoukou

Tidigare möten
Lagen har möts sex gånger och det var först förra året som Carlstad United kunde jämna ut statistiken genom att vinna båda matcherna.

På våren blev det klara 0-4 i Umeå sedan Joel Rajalakso(2), Simon Molander och John Junior stått för målgörandet. Ingen av dessa finns längre kvar i CU.

Carlstad United lyckades även vinna höstens retur på Tingvalla. Denna gång skrevs segersiffrorna till 3-1 efter mål av Thomas Boulesteix, Oscar Danielsson och Uchenna Ike. En trio där endast Oscar är kvar. Det var dock Team TG som tog ledningen genom Adam Chennoufi.

Detta innebär att lagen har vunnit två matcher varder och följaktligen även spelat oavgjort vid två tillfällen. CU leder målstatistiken, 10-6, tack vare förra säsongens resultat.

Tränarna har ordet