David inför Nyköpings BIS (10/8)

Ett sent avgörande mot Gefle förra helgen gav CU en efterlängtad trepoängare. Nu följer en ny hemmamatch när Nyköpings BIS kommer på besök.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om lördagens motståndare.

David svarar

I söndags startade ni om serien genom att ta emot Gefle IF. Spelade ni på det sätt som ni hade tänkt inför matchen?
Jag tycker att grunden fanns där, men vi gjorde det inte fullt ut så bra som vi hade hoppats på. Men det räckte ändå.

I den andra halvleken gjorde ni två offensiva byten strax efter att Gefle hade kvitterat. På vilket sätt ville ni att matchbilden skulle förändras?
Stämmer, vi satte in Bilos Yonakhir och Claes Nyman samtidigt som vi gjorde en systemändring.

Vi ville få in pigga spelare som också gjorde oss lite mer framåtlutade i anfallsspelet för att hota mer genom Gefles lagdelar. Jag tycker också att vi fick till den förändringen vi ville, i alla fall delvis.

Det är kanske lite för lätt att ”överfokusera” på åtta ”tappade” poäng i slutet av de fyra sista matcherna före sommaruppehållet. Vad måste ni ändra på/förbättra i matcherna för att kunna vaska fram, och utnyttja, fler kvalificerade målchanser tidigare i matcherna?
Ja det finns ingen anledning att fokusera på det som varit. Det intressanta med det som varit är vilka lärdomar vi kan dra av det, själva analysen av vad som ligger bakom, och sedan jobba med att bli bättre.

I de flesta matcherna har vi skapat ganska många bra målchanser, men effektiviteten har varit för låg.

Det handlar om att fortsätta jobba med vårt anfallsspel men också att i träning sätta spelarna i matchlika situationer där de får träna på avslut i pressade situationer. När det gäller avslut handlar ju mycket om en kombination av teknik, speluppfattning och självförtroende.

Sen brukar ju motståndarna ofta falla ner lågt och försvara mot oss och så länge de är pigga och orkar flytta sig ordentligt på planen så är det svårt att skapa chanser. Men vi jobbar såklart på det.

Mot Gefle byttes Bilos Yonakhir byttes in med 25 minuter kvar efter att ha stått över en mängd matcher. Hur är hans status efter matcherna mot Ölme och Gefle?
Ja han har missat 11-12 matcher om jag inte minns fel.

Statusen är bra, han höll i sin träning bra i väntan på operationen vilket gjorde att han tidigt hade en bra grund att stå på. Han tränar för fullt och har inga bakslag så han är på allvar med igen.

Nu har Govend Haidar kommit tillbaka till CU. Vilka kvalitéer kommer han att tillföra till ert spel och hur har han utvecklats som spelare sedan han lämnade klubben?
Nu var jag ju inte här när han lämnade så är väl inte den bäst lämpade att göra den jämförelsen. Men känslan jag har är att han mognat både på och utanför planen och jobbar riktigt hårt varje träning för att hela tiden bli bättre.

Govend kommer att tillföra mycket till oss. Han är skicklig med boll, snabb, gillar att utmana och är duktig att hitta avslutslägen.

Till helgens match mot Nyköping är Erik Nilsson tillbaka efter avstängning medan Jesper Karlsson fortfarande är fotskadad.
André Jernberg byttes ut tidigt mot Karlslund, var inte med mot Forward och satt på bänken, utan att bli inbytt, mot Gefle. Hur är läget med honom?

André har under en längre tid dragits med problem med ena hälsenan. Under våren hade han en inflammation som kom och gick och mot Karlslund fick han en bristning i hälsenan.

Han var med mot Gefle som du säger, men det var väl aldrig aktuellt att sätta in honom.

Han är inte i full träning och vi måste skynda långsamt med honom. Slår han upp bristningen igen är han borta 6-8 veckor, så vi försöker stegra in honom då det är svårt att veta hur hälsenan mår. Det går framåt, men han är inte speldugligt skick.

Höstens spelordning är lite speciell då ni avslutar serien med att möta fyra av fem nuvarande topp-5 lag, samtliga på Tingvalla, de sex sista omgångarna.
Det betyder i sin tur att ni nu i inledningen av hösten möter lagen från tabellens nedre hälft vilket ni hade lite problem med i våras.

Påverkar det matchernas karaktär, mentalt/spelmässigt, att möta lag runt det nedre nedflyttningsstrecken jämfört med att möta lag runt det övre? I så fall, på vilket sätt?
Vi jobbar väldigt mycket med att fokusera på här och nu. Vad andra lag gör eller när är inget vi kan påverka och lägger därför ingen energi på det. Alla lag i serien kan slå alla, det har vi sett vid flertalet gånger i år.

Vi tar en träning i taget, en match i taget. Alla lag ska mötas två gånger, om vi gör det nu, sen eller sist i serien spelar ingen roll för oss.

Den påverkan det kan ha är i så fall på motståndarna. Är de avhängda antingen uppåt eller nedåt, eller har de häng, kniven på strupen osv. Sådant kan påverka deras arbetsinsats och matchplan, men för oss ska det inte spela någon roll när det gäller vår egen insats.

På lördag kommer Nyköpings BIS till Tingvalla. Ett lag som just nu ligger näst sist i serien men som senast kämpade hårt mot KBK och förlorade efter ett segermål i den 86:e minuten. När ni mötte Nyköping senast förlorade ni med 1-2 trots ett tidigt ledningsmål och ett spelmässigt övertag i stora delar av matchen.

Anpassar ni veckans träning på något speciellt sätt för att få upp tempot och effektiviteten jämfört med insatsen mot Gefle? Eller finns ”byggstenarna” redan på plats men att det är motståndarna som inte låter er spela ert spel?
Vi vet hur vi ska spela, och vi vet vad vi behöver göra för att vara bättre spelmässigt än mot Gefle. Vi ska komma ihåg att vi mot Gefle hade 60-40 i bollinnehav, så mycket av vårt spel var sig likt, även när vi tittar på annan statistik. Men det gick för långsamt och vi var för försiktiga i vårt anfallsspel.

Det handlar om att våga släppa loss, utan att för den skulle gå bort sig i sina positioner.

Om Nyköpings BIS

I serien
Efter förra helgens förlust mot Karlstad BK ligger ”Bissarna” näst sist i tabellen med fem poäng och åtta mål upp till säker mark.

Tittar man på hemma-/bortastatistiken så talar den sitt tydliga språk. På bortaplan har laget bara tagit 2 av 27 möjliga poäng. Man har dessutom den förödande målskillnaden 6-22 på främmande mark.

Den interna skytteligan leds av Jason Romero på fem mål. Han har dock gått till Umeå FC i transferfönstret så egentligen är det Oscar Karlsson som med sina fyra fullträffar får räknas som den meste målskytten.

När det gäller varningar så har försvararen Jakob Bergman flest gula kort, nämligen sju.

NBIS har endast en seger(hemma mot CU) på de fem senaste matcherna där målskillnaden 9-14 kanske indikerar att det har funnits mer att önska beträffande försvarsspelet.

Truppen och laget
När detta skrivs är det tre dagar kvar innan transferfönstret stängs. Under sommaruppehållet har två spelare anslutit och tre spelare, bl.a. Jason Romero, försvunnit.

Nytillskotten är målvakten Cameron Hogg från San Diego Zest FC(USA) och anfallaren Fabian Kizito från Hillegersberg(Holland).

Sett till de senaste fem matcherna är det åtta spelare som har startat i minst fyra av dessa: Målvakten 23.Gustaf Halvardsson, försvararna 2.Alen Ahmetovic/7.Jakob Bergman/22.Oskar Wickman/88.Pontus Nordenberg, mittfältarna 11.Enoch Adu/20.Marcus Burman och anfallaren 10.Oscar Karlsson.

De tre senaste matcherna har dock 12.Patrick Lundemo den givne anfallaren och svarat för två mål.

Kompletterar men dessa med mittfältarna 6.Enis Ahmetovic och 18.Alexander Alp samt nye anfallaren 9.Fabian Kizito så har man en grupp av 12 spelare som kan bilda en startelva. Kanske med Adu och Nordenberg som ”wingbacks” och Kizito som släpande anfallare.

Mesta inhoppare är mittfältaren 04.Ian Garrett och försvararen 5.Mathias Benker.

Senast
På onsdagskvällen möttes Nyköping och IFK Mariefred i DM. NBIS vann med 10-0 och lät sju av spelarna i den statistiska startelvan ta det lite lugnare.

Nye målvakten Cameron Hogg fick göra premiär och hålla nollan. Kanske kan Hogg på allvar konkurrera med tidigare givne keepern Gustaf Halvardsson.

I backspegeln
Nyköping och CU har nu möts elva gånger och CU har bara lyckats vinna en av dessa matcher. Det var den 17 juni säsongen 2017 då Sebastian Carlsson satte matchens enda mål i den 86:e minuten på Tingvalla.

Sedan dess har lagen kryssat tre gånger och i våras vann NBIS med 2-1 sedan Oscar Karlsson gjort två mål inom åtta minuter i den andra halvleken och därmed säkrade segern.

Tränarna har ordet