David inför AFC Eskilstuna (14/8)

(Uppdaterad 2019-08-14)

Efter två raka segrar i seriematcherna efter sommaruppehållet är det dags för en av säsongens största utmaningar.

Allsvenska AFC Eskilstuna kommer på besök i Svenska Cupens andra omgång och blir verkligen en värdemätare för Carlstad United.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om onsdagens motståndare.

David svarar

Match mot AFC Eskilstuna på onsdag. Hur påverkas er veckoplanering av detta? Blir det någon träningsfri dag?
Spelarna var lediga i söndags och kommer också vara lediga på torsdag, dagen efter match.

Det ger spelarna som inte spelade så mycket i den föregående matchen möjlighet att jobba med egenträning. De som spelar mycket får jobba enklare rehab, också på eget håll, för att sedan kunna träna kollektivt två dagar innan nästa match.

Skillnaden mellan divisioner brukar vara tempo och den individuella skickligheten hos spelarna.
Stämmer detta och går det att, på något sätt, beskriva hur stor skillnaden är?

Ja det gör det allt som oftast. Dels är det spelare som i de allra flesta fall kommit längre i sin utveckling och som klarar av bibehålla kvalitet i ett högre tempo.

Sedan möter vi ju ett lag bestående av spelare som är fotbollsspelare på heltid, tillskillnad mot våra spelare som ofta har heltidsjobb utanför fotbollen, det ger ju också andra förutsättningar.

Hur stor skillnad det är, inte enkelt att säga. Men det skiljer helt klart, och det måste vi ha en plan för hur vi ska hantera för att kunna störa dem över hela matchen.

I det vanliga seriespelet är ju er strävan att spela ert spel och inte bara anpassa er efter motståndarna. Blir det annorlunda i denna typ av matcher?
Vi ska fortsätta spela vårt spel, men anpassningen behöver vara utifrån vilka ytor vi kan använda i vårt anfallsspel, något som skiljer från match till match.

Vi behöver också värdera lite bättre och spela med något lägre risk i vår speluppbyggnad, utan att för den skulle frångå våra principer.

Kommer er startelva att tas ut med tanke på att fördela speltid/belastning på bästa sätt eller utefter vilka spelartyper som passar bäst i just denna match?
Vi är inne i en period med tre matcher på åtta dagar, även innehållande en lång resa till Umeå på söndag för matchen mot Team TG.

Vi kommer därför prioritera att ställa upp med så pigga och fräscha spelare som möjligt i bägge kvarvarande matcher den här veckan. Så startuppställningen kommer med stor sannolikhet att se lite olika ut i de två matcherna.

De tre senaste åren har ha resultaten, mot allsvenskt motstånd i Cupen, varit godkända för CU. 2-3 mot Hammarby, 1-2 mot Sirius och 0-3 mot Hammarby.
Vad har varit de viktigaste faktorerna till att ni har kunnat hålla siffrorna på denna nivå? Vad kommer att vara viktigt på onsdag?

Det har nog varit en kombination av hårt jobb, att vi följer matchplanen fullt ut och att vi ändå vågat försöka spela på det sätt vi vill och inte gett bort allt initiativ och bara backat hem.

På onsdag måste vi så klart komma upp på en hög prestationsnivå om vi ska vinna matchen, men förutsättningarna för det finns. Vi måste också se till att vara med och styra tempot i matchen och spela smart fotboll där vi får ut det mesta av de spelarna vi har på planen.

Det ska bli riktigt kul att mäta krafterna med ett allsvenskt lag igen.

Om AFC Eskilstuna

I serien
AFC ligger för närvarande på nedflyttningsplats(15) i allsvenskan, en poäng upp till fast mark.

På de fem senaste matcherna har laget två segrar och tre förluster. AFC har dock styrkan att besegra de andra lagen som ligger runt nedflyttningsplatserna så man håller förhoppningen om förnyat kontrakt vid liv.

Man har ett ganska tufft schema just nu. I söndags tog man emot AIK(2-4), den 19:e är det bortamatch mot Djurgården och den 25:e är det hemmamatch mot BK Häcken.

Den interna skytteligan leds av anfallaren Samuel Nnamani med fem mål följd av offensive Adi Nalic med fyra. När det gäller varningar så toppar innermittfältaren Anel Rashkaj med sex gula kort. Här ligger kantspelaren Kadir Hodzic tvåa med fyra varningar.

Klubbens U21-lag spelade sin sista match i årets serie på måndagen när man spelade 1-1 Västerås SK hemma på Tunavallen. AFC var det bättre laget och skapade många målchanser utan att få in bollen i mål. Man matchade alla spelare och målet gjordes av Sam Tattum
I en mycket haltande tabell ligger AFC etta just nu men man kommer att falla fyra placeringar. Serien kommer troligen att vinnas av IFK Norrköping.

Truppen
AFC kommer med följande trupp:
E66 Wille Jakobsson, mv
E89 Mihail Ivanov, mv
S91 Igor Kevchenko, mv

S03 Kadir Hodzic, b
S05 Gustav Jarl, mf
S07 Dzenis Kozica, a
S11 Daniel Miljanovic, a/mf
-13. Wilhelm Loeper, mf
S15 Sandro Tsveiba, b
E16 Samuel Nnamani, a
S17 Ismet Lushaku, mf/b
-21 Anel Rashkaj, mf
S22 Adi Nalic, mf/a
E25 Jacob Lackéll, mf
U17 Douglas Bengtsson, b
U17 Elias Söderman, b
U17 Jesper Tranefors, b

S= I startelvan senast mot AIK
E= Ersättare senast mot AIK
-= Ej med mot AIK
U17 = Ungdomsspelare

AFC i Svenska Cupen
I våras gick AFC ända till final i Svenska Cupen. Där förlorade man dock mot BK Häcken med 0-3. Detta var en revansch för de två tidigare säsongerna då man fick respass redan i den första omgången mot Nyköpings BIS (1-2) respektive Vasalunds IF(1-3).

Övrigt

Övriga seriekollegor spelar sina matcher nästa vecka.
2019-08-21 Nyköpings BIS – Örebro SK
2019-08-21 Karlstad BK – IK Sirius
2019-08-21 Sollentuna FF – Degerfors IF
2019-08-21 Sandvikens IF – IK Frej

Tränarna har ordet