David inför FC Linköping City (1/9)

(uppdaterad 2019-09-01)

Den senaste seriematchen innebar tre välbehövliga poäng för Carlstad United då man svarade för en stabil metodisk insats med ett stort spelövertag.

Efter DM-semifinalen mot FBK Karlstad är det nu dags att fokusera på en ny svår bortamatch, nu mot FC Linköping City.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om söndagens motståndare.

David svarar

Stark inledning mot Boden. Var det er offensiv som satte Boden i försvarsposition eller var det deras taktik redan från början?
Jag tror att det var en kombination. De hade en matchplan att ligga lägre och kontra, kombinerat med att press när det fanns tillfälle.

Vi spelade snabbt och förflyttade bollen över planen vilket gjorde att de trycktes ner, antagligen lite lägre än de önskade på förhand.

Tempo och tålamod brukar vara två viktiga ingredienser i denna typ av matcher. Hur tycker du att ert spel var med tanke på detta?
Jag tyckte det i stora delar var bra. Vi höll ett bra tempo när vi ville anfalla, men var också bra på att kontrollera tempot vilket är lika viktigt.

Tålamodet fanns också där i stort sett hela matchen och det var nog mycket det som gjorde att vi vann till slut.

Oavgjort med mersmak i halvtid. Vad fanns att förändra i ert spel inför den andra halvleken?
Vi låg inte riktigt rätt i anfallsspelet och låste ofta fast oss på ena sidan planen genom att överbelasta lite för mycket. Så vi pratade om att ha lite bättre positionering för att kunna utnyttja de ytor vi ville komma åt.

Detta var tredje matchen denna höst som ni avgjorde under sista kvarten. Är det bara tillfälligheter eller finns det några gemensamma faktorer bakom detta?
Precis som alltid så finns det ju inget 100% säkert rätt svar på den frågan. Jag tycker att vi, även om spelet inte alltid har klickat, varit bra på att ha just tålamod och inte stressa upp oss i jakten på mål, och det har som sagt betalat sig.

På onsdagen mötte ni FBK Karlstad i DM. Hur såg matchplanen ut inför denna match och hur väl tycker du att fungerade?
Kortfattat så vi ville gå ut och sätta standarden i matchen med en inledningsvis högre press, och där vi med boll skulle spela med fart för att få dem ur sina låga positioner för att sida kunna spela genom dem.

I större delen av matchen fungerade det bra. Den flyttades ju p.g.a. vädret till konstgräs, och när man adderar mycket regn så blir planen väldigt snabb. Det underlättade så klart i vårt passningsspel, men gjorde det också lite svårare att komma in i press på motståndarna. Det funkar ju åt båda hållen så att säga.

Men överlag gjorde vi en riktigt stabil match där vi, förutom en kvart i andra när det blir väldigt öppet spel, hade bra kontroll på spelet och skapade målchanser löpande.

I DM är det ju tillåtet med ”hockey-byten”. Var det något ni utnyttjade extra mycket med tanke på belastningen på spelarna?
Vi gjorde fyra byten totalt, så ett mer än vanligt. Matchen var ett bra tillfälle att ge fler spelare mycket speltid så det prioriterade vi snarare än att maximera byten in och ut.

Nu väntar en tuff bortamatch mot FC Linköping. I våras slutade mötet 0-0. Vad gjorde ni bra i den matchen och vad måste bli bättre på söndag?
Vi gjorde en mycket bra match mot Linköping och borde vunnit matchen. Vi skapade mängder med chanser och hade väl tre bollar i virket om jag inte minns fel.

Vi lyckas bra med att stänga ner viktiga delar i deras anfallsspel samtidigt som vi kom åt de ytor vi ville komma åt och därför skapade mycket framåt. Men det avgörande, målen, uteblev.

Nu är det ny match med nya förutsättningar. Om Linköping ska haka på i jakten mot Superettan bör de vinna, och det kommer de gå hårt för. Så vi behöver vara förberedda på det.

Sett till matcherna mot Boden och FBK, vilka saker vill du att ni tar med er till matchen mot Linköping?
Tålamodet och det metodiska spelet kombinerat med bra jobb i defensiven

FC Linköping City

I serien
Linköping ligger sexa i serien, tre poäng efter CU. Man har bättre statistik hemma än borta och det beror på att man kryssar på mer på ”främmande mark”.

Målproduktionen är klart bättre i de andra halvlekarna. De bästa kvartarna har Linköping i minut 16-30(9-4) och 76-90(11-2).

Den interna skytteligan leds av Michael Morais som har gjort nio mål, varav tre på straff. Tvåa är Fredrik Alm med fem fullträffar.

Mittbacken Almir Gullit dos Santos har samlat på sig sex gula kort medan mittfältaren Wellinton Gustavo Fernandes Avelar och anfallaren Levon Pachajyan har fyra vardera.

På de fem senaste matcherna har Linköping tagit 7 av 15 poäng, att jämföra med 10/15 för Carlstad United.

Truppen
Under sommarens transferfönster anslöt tre spelare från AFK Linköping. Anfallaren Douglas Abner(Douglas Abner Almeida dos Santos), försvararen Léo Cunha(Leonardo Augusto Cunha De Lima) och Joao Pedro(Joao Pedro De Jesus). Det innebär att laget har använt sju spelare från Brasilien i startelvan efter sommaruppehållet.

Linköping har en trupp med stor internationell prägel där det inte bara finns spelare från Brasilien utan även spelare från USA, Japan, Ghana, Kroatien, Armenien och Mexico.

Till corren.se säger Citys sportchef Khalid Neshati: ”Matchen senast (1–4 mot Karlstad BK) var rätt typisk. Vi gjorde en av årets absolut bästa halvlekar, men låg ändå under. Du måste göra mål också. Sedan har det varit för lätt att såra oss åt andra hållet och där är jag självkritisk till hur vi byggt laget. Vi hade behövt börja bakifrån”.

Inför helgen är det dessutom osäkert med spel för offensiva trion Michael Morais, Fredrik Alm och Joao Pedro.

Startelvan
En sak som sticker ut är hur mycket man har kastat om i startelvorna under de fem senaste omgångarna. Man har som minst bytt ut tre spelare. Det mesta var fem spelare inför matchen mot Forward(0-0).

Senast (1-4 mot KBK) valde man att börja med ett par av nyckelspelarna på bänken med motiveringen ”Dålig inställning”. Skyttekungen Michael Morais har inte startat i någon av de fem senaste matcherna.

I truppen finns det sex spelare som har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna. Det handlar om försvararna Jacob Andersson, Almir Gullit dos Santos och Yasuoka Takuto samt mittfältarna Alexander Fioretos, Wellinton Gustavo Fernandes Avelar och Lawson Sabah.

De två senaste matcherna har Erik van Leest vaktat målet istället för tidigare ordinarie Michael Hartmann.

Kuriosa
Försvaren Almir Gullit dos Santos har varit avstängd två gånger i serien. Båda gångerna mot KBK och båda gångerna blev det förlust.

Om man jämför Linköpings startelva från senaste omgången med vilka som startade i förra mötet med Carlstad United så är det bara fyra spelare som har startat i de båda matcherna. I Carlstad United är det sju spelare som startade både mot Linköping och senast mot Boden.

Tränarna har ordet