U19: Rasmus replikerar

På lördag åker laget österut för att möta Västerås BK 30 och hemsidan har ställt några frågor till U19-lagets tränare Rasmus Persson.

Förlust mot Nyköping med 3-4 Ni ledde med 2-0 redan efter 20 minuter. Hur såg spelet ut i den första halvleken?
Ett mål efter en minut är en bra start om man ser på just siffran, men det innebär också att det återstår 89 minuter av matchen. Det gäller att man ”glömmer” målet och fortsätter jobba metodiskt och fullföljer matchplanen vi hade för matchen.

De första 20 minuterna var riktigt bra spelmässigt och kollektivet kämpade för varandra. Sedan kom Nyköping in mer och mer i matchen, då vi tappade kollektivet och hade inte det tålamodet vi hade de första 20 minuterna.

Detta resulterade i att Nyköping gjorde ett mål i den 42’ minuten, vilket gav motståndarna en bra känsla att ta med sig in i halvtidsvilan.

Fanns det något ni ville ändra på inför den andra halvleken?
Det vi ville fortsätta med var att jobba på samma sätt som vi gjorde de första tjugo minuterna. Frågorna var hur vi skulle gå tillbaka och varför gick vi ifrån matchplanen.

Det viktigaste vi tryckte på var att kämpa och jobba som ett lag på planen.

Nyköping kvitterade på straff tidigt i andra. Hur såg spelet ut efter det?
Som du säger kvitterade de tidigt i andra. Spelet efter målet var väldigt fram-och-tillbaka, närkamper och mycket spring. Det fanns några fina sekvenser då och då men fanns mer att önska där angående utförande och fantasi för att lösa Nyköpings ändrade formation.

Under matchens sista åtta minuter släppte ni in två mål. Vad var det som hände?
En blandning mellan att orken och att vi inte gjorde jobbet över hela planen, för varandra. Vi släppte på positioner och det metodiska, som vi hade pratat om tidigare, fanns inte där. Det straffade sig.

Nu har ni varit spellediga under en längre period. Vad har ni tränat på för att bryta höstens förlustrad?
Spelledigheten kom väldigt bra i tiden. Det har varit mycket fotboll för killarna, många matcher och träningar. Ibland är det bra att bara kunna koppla av och tänka på annat än fotboll.

Det vi har tränat på är det hårda jobbet som krävs av alla över hela planen genom träning för puls och kämparandan för kollektivet.

Sedan har vi varierat med tuffa träningar med roliga övningar för att hitta glädjen till fotbollen. Skratt och glädje är minst lika viktigt för att prestera på planen som orken att klara av en hel match.

Lördagens motståndare, Västerås BK 30, besegrade ni med hela 5-1 i våras. Vad krävs av er i denna match för att ni ska kunna ta tre poäng?
Framförallt är det att försöka ta nytta av spelledigheten med kanske ett återfunnet sug till fotbollen och prestera så bra som vi kan.

Fokuset för att kunna ta tre poäng ligger i att vi spelar som ett lag, jobbar som ett lag och coachar varandra på ett positivt sätt. Även stor glädje för fotboll, varandra och även sig själva.

Tränarna har ordet