David inför Rynninge IK (7/9)

Efter den tuffa uddamålsförlusten mot FC Linköping City ska laget nu försöka ta sig tillbaka på vinnarspåret igen.

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om söndagens motståndare.

David svarar

Bortsett från baklängesmålet, vad var positivt med ert spel i den första halvleken mot Linköping?
Fram till deras mål så är vi skickliga på att spela ur deras press och hittar gång på gång de ytor vi ville nå för att sedan kunna hota framåt. Vi ligger även rätt i defensiven och släpper inte till något bakåt.

Efter målet blir det en jämnare matchbild, där vi fortsatt har mycket boll men har lite svårare att etablera spelet högre upp, samtidigt som vi har fler bolltapp som leder till kontringar åt andra hållet. Men framförallt första 20 i halvleken är bra, dessvärre gör Linköping ändå matchens enda mål då.

Vilka förändringar ville ni se i den andra halvleken och hur föll det ut?
Vi ville fortsätta med att spela genom deras press, men att ligga närmre varandra mellan lagdelarna för att kunna etablera och hota bättre högre upp.

Det blev totalt åtta varningar och en utvisning. Var det fult spel eller bara hårt?
Det var både och. Det kunde och borde blivit fler varningar än så. Domaren höll under större delen av matchen en nivå där han tillät mycket, ibland för mycket, vilket resulterade i en hel del spelförstörande situationer som gjorde matchen lite grinigare än den hade behövt vara.

Totalt endast ett mål på två matcher mellan CU och Linköping. Vad beror detta på?
Kan t.o.m. säga ett mål på tre matcher, inräknat förra årets bortamöte som också slutade 0-0.

Det är nog en del tillfälligheter för bortamatchen förra året borde blivit 3-3 eller 4-4, men två storspelande målvakter gjorde att det blev 0-0.

I mötet i våras skapade vi mängder med chanser, varav tre tog i målramen, men oförmågan att sätta bollen samt några vassa räddningar var orsaken då.

I den här matchen var det relativt få målchanser som var riktigt heta, kanske en konsekvens av ett svårspelat underlag och två lag som tog ut varandra ganska mycket.

Så inget tydligt mönster mer än att matcherna lagen emellan brukar präglas av ett högt tempo och många situationer.

Nu väntar en match mot Rynninge som ni förlorade snöpligt mot i den förra matchen. Vad måste ni göra bättre i detta möte jämfört med det förra?
Ganska mycket vi måste göra bättre. Vi var bra i inledningen och kunde avgjort matchen då. Sen blev vi omständliga, långsamma och lite nonchalanta, vilket straffade sig.

Rynninge har haft skador och avstängningar under hösten och gåt på några riktiga ”minor”. Men med ordinarie manskap besegrade de KBK förra helgen. Kommer vi att få se en matchbild som påminner om senaste hemmamatchen mot Boden?
Det tror jag. Rynninge brukar prioritera att ligga kompakt och lågt och kontra, precis som Boden, så vi kan nog förvänta oss att ha mest boll i matchen, sen får vi se hur det blir i verkligheten.

Rynninge IK

I serien
Rynninge ligger för närvarande på elfte plats i serien tack vare förra omgångens kämpaseger mot Karlstad BK.

RIK är ett utpräglat hemmalag. På bortaplan har man bara tagit 4 av 33 möjliga poäng. Dessutom har man den föga imponerande målkvoten -18 på ”främmande mark”.

Om man tittar på när målen kommer i matcherna, sett över hela serien, så kan man konstatera att Rynninge har sin svagaste kvar i inledningen av matchen(3-11) medan laget är ganska starkt rent målmässigt i kvartarna som omger halvtidsvilan(15-15). När det gäller de fem senaste matcherna har laget 6-15 i målskillnad.

sett till de fem senaste matcherna har lagets insats svängt kraftigt fram och tillbaka, två vinster och tre förluster. Detta har sin grund i avstängningar och skador.

Lagets meste målskytt är Tidjani Diawara som har gjort nio mål varav två i den senaste matchen. Anderson Ponciano har svarat för sex fullträffar.

Linus Jansson har lyckats samla ihop sju gula kort medan Martin Springfeldt har fem. Laget har inga spelare avstängda inför lördagens match.

Truppen
Under sommaruppehållet tappade RIK Henrik Hultberg och Samuel Oki till BK Forward. Olle Karlsson har anslutit till truppen.

Startelvan
Hela tio spelare har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna. Nio av dessa startade senast mot KBK, Sebastian Bichler ersatte, annars ordinarie, Jens Arrby på högerbacken. Vet inte om detta var en reaktion på 2-7 förlusten mot Vasalund.

I anfallet var duktiga Anderson Ponciano tillbaka vid sidan av Teddy Diawara. Dessa två gjorde målen när Rynninge besegrade CU i våras.

I förra matchen startade följande spelare:
Andreas Carlström –
Sebastian Bichler, Viktor Franssila, Mattias Floren, Kristoffer Näfver –
Martin Springfeldt, Alexander Floren, Jonathan Lundberg, Linus Jansson –
Anderson Ponciano, Teddy Diawara

Tidigare möten
Lagen har möts två gånger denna säsong. I serien vann Rynninge hemma med 2-1 trots att CU tog ledningen redan i den 6:e minuten.

Denna förlust var inledningen på CU:s formsvacka med endast sex poäng av 21 möjliga på vårens sista sju matcher i serien.

Före sommaruppehållet möttes lagen igen, denna gång i Svenska Cupen. Rynninge vilade sex ordinarie spelare och CU kunde, enkelt, vinna med 5-0.

Tränarna har ordet