David inför Sollentuna FF (14/9)

Trots bra spel tappade Carlstad United segern på övertid hemma mot Rynninge IK. Nu har man skakat av sig detta och ser fram emot helgens bortamatch mot Sollentuna FF

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om lördagens motståndare.

David svarar

I tidigare matcher har ni haft övertag när det gäller bollinnehav utan att riktigt kunna omsätta detta i målchanser. Hur såg det ut mot Rynninge?
I den här matchen var vi bättre i vårt anfallsspel än på länge. Vi gjorde precis det vi vill göra i anfallsspelet och skapade, förutom de tre målen, en rad högkvalitativa målchanser. Dessutom får vi ett mål, felaktigt, bortdömd för offside.

Kan man se faktumet att ni gjorde tre mål, trots frånvaron av Bbakka/McNeil, som ett kvitto på att det offensiva spelet sitter? Eller finns det fortfarande mer att önska?
I den här matchen, och i flera andra, har det gjort det, men det finns såklart alltid med att önska.

Det som saknades i den här matchen var väl egentligen effektiviteten framför mål. I en del andra matcher har vi skapat betydligt färre men var mycket mer effektiva, så det varierar lite.

Baklängesmålen kom via en kontring, ett distansskott och en markeringsmiss i det egna straffområdet. Vilket av dessa svider extra hårt med lite distans till matchen? Varför?
Alla mål svider såklart, men om jag ska välja så säger jag deras 0-1 och kvitteringen till 3-3.

0-1 svider för det ska inte godkännas. När skottet går står deras ena forward en dryg meter framför Tobias i mål i klar offsideposition. Hans position stör vår målvakt och enligt regler som är nya för i år så ska det då blåsas offside, även om han inte försöker gå mot bollen.

Det svider även lite extra när vi två minuter tidigare fått ett mål felaktigt bortdömt, lite extra salt i såret så att säga.

3-3 är inte heller bra. Det är i stort sett det sista som händer i matchen och vi lämnar en spelare omarkerad i straffområdet, det ska inte få ske.

Det blev ett tidigt byte för Alexis Bbakka. Var det den tidigare skadan som gjorde sig påmind?
Nej, han fick en rejäl stämpling i magtrakten med en kraftig blödning som följd. Det gjorde det omöjligt för honom att fortsätta springa och vi tvingades därför till ett tidigt byte.

Två mål av Claes Nyman, inget av dem var ett typisk ”Clabbe-mål”, innebär att han avancerar i klubbens maratontabell. Kan vi förvänta oss fler nätkänningar från hans sida under seriens slutfas?
Det hoppas jag. Claes har visat uppåtgående form under året, och fortsätter jobba hårt för att ta steg i sin fotboll.

Det talas mycket om hög press, eller ”tidig press” som journalisten Robert Laul vill kalla det. Vilka faktorer är viktiga för att man ska lyckas med detta och vilka är riskerna?
Det är många faktorer som spelar in om man väljer en hög press. Vi gör det i perioder i matcher, men väldigt få lag gör det under en hel match.

Ska man lyckas med en hög press så behöver man först och främst vara klar över hur motståndarna kommer agera med bollen, så att man kan hitta en tydlighet i när man ska pressa, och när man ska vänta. Det är viktigt att det görs kollektivt och på rätt signaler, så att man pressar motståndarna snarare än jagar bollen.

Det kräver också en hög arbetskapacitet då det sliter mycket fysiskt, snabba spelare som klarar av att både pressa och täcka ytor och en snabb backlinje då en hög press innebär att man öppnar mycket ytor bakom sig för ett längre spel från motståndarna.

De stora riskerna med att pressa högt är att man blir genomspelad och då har få spelare kvar som kan försvara en oftast ganska stor yta, eller att man bränner för mycket krut utan att få betalt för det.

Nu väntar en bortamatch mot Sollentuna FF. När lagen senast möttes, i den tredje omgången, vann ni med 3-1. Vad var det som avgjorde till er fördel den gången?
Jag tycker att vi förde den matchen från start till slut. Vi låg bra i vart försvarsspel och utnyttjade de ytorna som fanns offensivt. Vi gjorde en stabil insats helt enkelt.

Ett förstärkt Sollentuna har blandat resultaten under hösten men segern mot Degerfors i Svenska Cupen vittnar om att det finns kvalité i laget. Vilka positiva saker vill ni ta med er från senaste matchen och vad måste ni förbättra för att kunna ta poäng mot Sollentuna?
Vi ska fortsätta med vår anfallsfotboll, även om matchen inte kommer se lika ut som den mot Rynninge.

Sollentuna är ett spelskickligt lag som precis som vi vill driva på matchen och äga mycket boll. Det gör att vi behöver ta med oss de bra delarna och anpassa dem till den här matchen.

Förbättringen är krasst sett att inte släppa in tre mål bakåt, oavsett hur de kommer till. Väldigt enkelt sagt, såklart mer komplext än så, men sammanfattat.

Sollentuna FF

I serien
Sollentuna FF ligger för närvarande på elfte plats i tabellen, en poäng och 18 plusmål bättre än Rynninge på den nedre kvalplatsen.

Laget tar lika många poäng hemma på Sollentunavallen(naturgräs) som på bortaplan. Hemmasegrarna har kommit mot Sylvia, Umeå och Vasalund.

Sett till hela säsongen kommer knappt hälften(14 av 29) av baklängesmålen under matchens första halvtimma, medan hälften(13 av 27) av de gjorda målen görs under matchens sista halvtimma.

Om man enbart tittar på de fem senaste matcherna är målskillnaden 7-7 och då gör man, och släpper in, de flesta målen i matchens inledning och direkt efter halvtidsvilan.

Lagets meste målgörare är mittfältaren David Seger med sju fullträffar medan förre CU-spelaren Uchena Ike har gjort fyra från sin anfallsposition.

Varningsligan leds av försvararen Maximilian Widfalk som har samlat ihop fem gula kort.

På de fem senaste matcherna har Sollentuna tagit 5 av 15 poäng.

Truppen
Under sommaruppehållet har åtta nya spelare tillkommit och fyra försvunnit. Tre av de nya spelarna har startat i minst tre av de senaste fem matcherna.

Det handlar om försvararen Joshua Adomako(FC Stade Nyonnais, Schweiz), inlånade mittfältaren Samuel Holm (Västerås SK) samt anfallaren Rinor Nushi (Newroz FC).

Startelva
Sex spelara har startat i minst fyra av de fem senaste matcherna och kan därför betecknas som lagets stomme.

Kompletterar man dessa med spelare som har startat de två senaste matcherna så har man en statistisk startelva som ser ut enligt följande (med reservation för lagdelstillhörighet):

Målvakt: 35.Christos Liantas

Försvar:
02.Anton Thelander
03.Abdelkarim Mammar Chaouche
05.Joshua Adomako
16.Maximilian Widfalk

Mittfält:
06.Alexander Seger
07.David Seger
08.Daniel Söderberg
14.Samuel Holm

Anfall:
12.Uchenna Ike
23.Rinor Nushi

Övrigt
David Seger gjorde två av målen i segermatchen mot BK Forward förra helgen.

Förre CU-spelaren Thibaut Molinatti har startat i två av de senaste fem matcherna och blivit inbytt i de övriga tre. Sett över hela säsongen har han startat i 16 av 22 matcher.

Tränarna har ordet