David inför Akropolis IF (22/9)

Carlstad United har en hemmaseger mot Sollentuna FF och en erövrad DM-titel mot Karlstad BK i bagaget när det är dags att ta emot Akropolis IF på Tingvalla

Hemsidan har ställt några frågor till Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund. Detta följs av lite information om söndagens motståndare.

David svarar

Inför matchen mot Sollentuna ville du att ni skulle fortsätta anfallsfotbollen och minimera antalet insläppta mål. Resultatet tyder på att ni lyckades med detta men var även er insats som lag ett bevis på detta? På vilket sätt?
Det låter så enkelt när man säger det så, men absolut. Jag tycker att vi i första halvlek spelade en bra anfallsfotboll.

Vi prioriterade lite andra anfallstankar än mot Rynninge och de uppfyllde vi bra. Vi gör tre mål och skapar utöver det några situationer, utan att för den skull skapa mängder med chanser.

I andra halvlek blev vi betydligt mer bevakande i vårt spel, och bollinnehavet övergick i perioder kraftigt till Sollentuna. De hade en del avslut utifrån, men vi försvarade bra.

Vi gjorde tre mål på en halvlek och släppte in ett, så utifrån det så gjorde vi ju det vi ville. Men vi behöver bli bättre i många delar, framförallt omställningen mellan försvar och anfall.

Ni gick till halvtidsvilan meden ett målmässigt övertag(3-1). Hur resonerade ni för att ni inte bara skulle bevaka ledningen och riskera att förlora övertaget?
Trots ledningen och en hel del bra grejer i spelet så var vi inte nöjda med vissa detaljer, främst i vår balans i offensiven och det ville vi rätta till för att sluta bjuda in till farliga kontringar. I övrigt skulle vi fortsätta med det anfallsspel vi hade haft.

Det blev en andra halvlek utan några ytterligare mål. Hur ändrade Sollentuna sitt sätt att spela och hur hanterade ni detta?
De skickade upp fler spelare högre upp i banan tidigt, och jobbade väldigt hårt med återerövring när de tappade bollen.

Inledningsvis i andra halvlek hade vi lite problem med deras återerövringsspel men med några små justeringar så löste vi det och då jämnades spelet ut. I övrigt så låg vi lite lägre i anta halvlek och lät dem ha bollen runt mittlinjen.

Nu väntar en intensiv period med tuffa seriematcher när ni på tre veckor bl.a. möter de tre topplagen. Som grädde på moset spelade ni DM-final mot KBK i onsdags. Hur är läget i truppen rent skademässigt? Jag tänker främst på Alexis Bbakka, Jonas Olsson och Erik Jernberg.
Rolig period kvar av säsongen med idel bra lag på andra sidan. Det går framåt, om än sakta.

Alexis har börjat träna igen den här veckan efter smällen mot Rynninge. Jonas har också börjat gå igång ordentligt med boll och även Eric är tillbaka i träning.

Sen får vi se när det är matchläge för dem.

Vilka positiva saker tar ni med er från DM-finalen?
Många positiva saker. Vi jobbar bra i vårt försvarsspel bl.a. Också kul att se alla våra unga spelare ta för sig på det sätt de gjorde. En period hade vi fem spelare födda -00 på planen samtidigt. Sen såklart, roligt att vinna!

På söndag väntar en riktigt godbit för fotbollspubliken i Karlstad när suveräna serieledarna Akropolis kommer till Karlstad. Hur går era tankar inför detta motstånd?
Det ska bli spännande att möta dem. Akropolis är ett bra lag med duktiga spelare på alla positioner. Vi tappade en 0-2 ledning på bortaplan i omgång 2, så lite revansch för det också.

Akropolis har bara förlorat en match i serien och är obesegrat på bortaplan, överlägset bäst i serien. Tidigt i våras spelade ni 2-2 på Grimstad IP sedan hemmalaget hade reducerat via en snabb omställning i 90:e minuten. Vad är det som gör Akropolis så framgångsrikt?
Som sagt, de har många bra spelare med många års rutin både från div 1 och högre serier. Sen är de väldigt konsekventa i det de gör, nöter ofta ner lagen de möter och kan då dra nytta av den spets de har i offensiven.

Vad krävs av er på söndag för att ni inte ska behöva överge er anfallsfotboll till förmån för ett försvarsspel på handbollsmanér?
Samma som vanligt, att vi är kloka i vårt beslutsfattande när vi har bollen, värdera när vi ska gå framåt eller om vi ska förflytta spelet och äga bollen till ett bättre läge att gå framåt uppstår.

Akropolis IF

I serien
Akropolis leder serien ganska klart, åtta poäng före Umeå, och kan snart börja förbereda klubben på spel i Superettan 2020.

Laget har bara förlorat en match i serien och är obesegrade på bortaplan

Den interna skytteligan leds av anfallaren Victor Söderström med 16 fullträffar, tätt följd av offensive mittfältaren Adhavan Rajamohan med 13 mål.

Mittbacken Marcus Haglind Sangré har dragit på sig fyra gula kort och han följs av fem spelare med tre varningar. Laget har dock inga avstängda på söndag.

På de senaste fem matcherna har Akropolis tre segrar och två kryss, med målskillnaden 9-3.

Truppen
Under sommaren har toppforwarden Alagie Sosseh lämnat laget medan Kristijan Cosic (Arameisk-Syrianska IF) har anslutit.

Ett lag med sådan kapacitet har inte haft något större behov att förstärka ytterligare.

Nye Cosic startade senast efter en tid med skador. Värt att nämna är att förra årets fantastiske skyttekung Nikola Vasic (21 mål) ännu inte är tillbaka efter skada.

Startelva
Akropolist har aft en ganska stabil startelva efter sommaruppåehållet. På de fem senaste matcherna är det tio spelare som har startat i minst fyra av dessa.

Lägger man till mittfältaren Adhavan Rajamohan så finns det en statistisk startelva:

22.Simon Lundgren – 02.Viktor Strand, 06.Marcus Haglind Sangré, 14.Oskar Cederling, 05.Daniel Stensson – 18.Nicklas Maripuu, 25.Christian Rubio Sivodedov – 08.Pontus Åsbrink, 21.Adhavan Rajamohan, 12.Nicklas Lindqvist – 11.Victor Söderström

Senast mot FC Linköping City saknades Söderström och då blev det 0-0.

Tränarna har ordet