Till alla supporters och fotbollsintresserade i Karlstad

Som ni säkert läst och sett i media så har Carlstad United BK tagit ett beslut att samarbeta tillsammans med Karlstad BK för att skapa en gemensam fotbollsförening.

För att kunna ta steget in i elitfotbollen så måste våra klubbar samarbeta, under gemensamt namn och färger. Vi vill göra det tillsammans på samma villkor och med lika stort engagemang och deltagande. Det kommer att skapa en styrka och tydlighet i Karlstadfotbollen. Ungdomar spelar breddfotboll där de bor, i vårt fall Våxnäs och Kronoparken. De som i 15-årsåldern och vill satsa mer på sin fotboll har möjlighet att bli antagen till vår akademi, som bedriver en elitförberedande verksamhet.

Division 1 är en mycket krävande serie att spela i, organisatoriskt och ekonomiskt. Vi reser och spelar lika mycket som i t ex Superettan, skillnaden är att vi har nästintill inga ersättningar eller bidrag från förbundet. Om det går det att läsa mer hos Aftonbladet och seriemordet.

Under många år har vi Karlstadsbor tyckt till om fotbollen i Karlstad. Varför går det inte att nå elitfotbollen, d v s Superettan och Allsvenskan? Carlstad United har jobbat hårt för det under 20 års tid. I Karlstad BK så närmar man sig snart 100 år. Karlstad har aldrig haft ett Allsvenskt lag sen Allsvenskan bildades. Det är Karlstad och Karlskrona som ligger på jumboplatsen.

Så vad är problemet?

Karlstadfotbollen saknar en samordnad verksamhet för elitförberedande ungdomsfotboll. Ungdomsspelare i de olika akademierna hoppar alltjämt mellan de olika klubbarna och får olika bra utbildning för framtida A-lagsspel. Inte minst blir det vilsenhet och otydligt för spelare och kanske föräldrar.

CU och KBK spelar idag i toppen av division 1 i samma stad med samma begränsade resurser. Vi konkurrerar idag om spelare, tränare, ideella resurser, sponsorer och publik. Konkurrens är alltid bra men i de högre seriesystemen är det i längden inte hållbart.

Så var står vi egentligen?

Föreningarna har liknande målbild och har kommit långt i sin utveckling samt är idag närmare elitfotboll än på länge. Men vi inser också att vi brottas med samma utmaningar.

Därför har vi inlett diskussioner för att försöka hitta en gemensam väg mot målet – elitfotboll i Karlstad som om vi vore en förening.

Förutom Elit och elitförberedande ungdomsverksamhet vill vi även säkerställa breddfotboll för pojkar och flickor och damfotboll inom våra upptagningsområden i den ”nya” föreningen.

Vad händer nu?

Vi kommer att fullfölja årets säsong för att nå bästa resultat. Under tiden fortsätter diskussionerna mellan föreningarna och vi kommer att ge all konkret information inom respektive förening och till externa intressenter som vi kan. Beslut om genomförande eller inte kommer ske innan november månads utgång i respektive styrelse.

Genom detta försöker vi ta ansvar för fotbollen i Karlstad och kraftsamla för ett lyft mot elitfotboll.

Vi har mycket arbete kvar, men om en månad vet vi om det finns förutsättningar för att vi ska kunna ta nästa steg.

Styrelsen i Carlstad United BK

Alla aktuella nyheter